Þêx Saîd ile Öcalan'ýn serencamý

15 Þubat 2014 20:07 / 3470 kez okundu!

 

 

Tarihler ve tarihlerin resmi ideoloji cephesinden kodlanmasý ve tarihler üzerinden bir okuma yapýlmasý, adeta bilinçaltýna nakþedilmesi önemli.

Bugün evet 15 Þubat 2014, birçoðumuza göre yenibinyýlýn sýradan bir günü. Ama öyle deðil! Hani, sýkýþtýðýmýzda “tarihe git” ya da “tarihe bak” deriz ya! Sahiden öyle. Size iki tarih kodlayacaðým. Biri hayli eski, nerdeyse cumhuriyetle yaþýt: 15 Þubat 1925. Kürdistan Azadi Cemiyeti’nin liderlerinden Þêx Saîdê Kurdî (Paloyî)’nin Kürdistan’ýn özgürlüðü için baþkaldýrdýðý tarih. Diðeri de yine bir silahlý direniþ hareketi PKK’nin önderi Abdullah Öcalan’ýn 15 Þubat 1999’da Kenya’dan elleri ve gözleri baðlý vaziyette tutuklanarak uçakla Türkiye’ye getiriliþ tarihi.

Tarihler ve tarihlerin resmi ideoloji cephesinden kodlanmasý ve tarihler üzerinden bir okuma yapýlmasý, adeta bilinçaltýna nakþedilmesi önemli.

Sanmayýn ki; devrimciler, demokratlar, yurtseverler; kendileri ve mücadeleleri açýsýndan mana ve ehemmiyeti olan günleri ajandalarýna iþler, günü geldiðinde gereðini yaparlar. Devletin derinlerinde de böyle bir kodlama var oldu hep!

15 Þubat 1925 tarihinde Kürt lideri Þêx Saîd Efendi’nin kýyama kalkýþtýðý günden 74 yýl sonra yine bir 15 Þubat’ta Öcalan’ýn Türkiye’ye getirilmesi sizce de anlamlý deðil mi? Ýsyanýn lideri Þêx Saîd Efendi’nin Dîyarbekir Daðkapý Meydanýnda 47 arkadaþý ile birlikte 29 Haziran 1925 tarihinde dar’a çekiliþinden tam 74 yýl sonra yine bir 29 Haziran gününde 1999’da Abdullah Öcalan’ýn idam cezasýna mahkûm edilmesi sizce de anlamlý deðil mi?

Bütün bu tarihi kodlamalar elbette anlamlý! Hafýza meselesi de öyle! Ama asýl mesele baþka!

Þêx Saîd Efendi Kürtlerin hakký hukuku için baþkaldýrdýðýnda ve sonrasýnda þu tekerleme dillere pelesenk olmuþtu. Uzun yýllar da bunda ýsrar edildi. Resmi Ýdeolojiye göre “Þêx Saîd bir Ýngiliz ajanýydý. Derdi de genç cumhuriyeti dýþ güçlerin oyunuyla boðmaktý.”

Uzun yýllar aradan geçtikten sonra bu kez yeniden kurulan ve Þêx Saîd’in yargýlandýðý Þark Ýstiklal Mahkemeleri benzeri mahkemede, ayný sözler Abdullah Öcalan için de dillendirilmeye baþlandý. Onlara göre de “Abdullah Öcalan, MÝT için çalýþan bir ajandý. Zaten örgütü PKK de MÝT tarafýndan kurdurulmuþtu.” Ve dahi “Bu yeni türden bölücülük Türkiye’yi güçsüz düþürmeye çalýþan dýþ mihraklarýn iþi” idi.

Ne kadar tanýdýk ve birbirleriyle yakýn akraba deðil mi? Tarihi kodlar ve dillendirilen söylemler…

Ama halk artýk bu mavralarý yutmuyor. Þêx Saîd Efendi de Sayýn Abdullah Öcalan da bugün 15 Þubat 2014 tarihinde ve yeni bin yýlda Kürt Halký tarafýndan ve Kürtlerin dostlarý tarafýndan hak ettikleri saygýnlýkla sahipleniliyor.

Sanýrým vakarla ve gururla daraðacýna giderken meydana duyurucasýna kelamýný çaðýran aksakallý Mirimiran’ýn sözleri bugün hepimizin kulaðýndadýr:“Dünyadaki hayatýmýn sonuna geldim. Halkým için, kendimi feda ettiðimden dolayý piþmanlýk duymuyorum. Yeter ki torunlarýmýz, düþman önünde bizi mahcup etmesinler!”

1930 Aðrý Ýsyanýnýn bastýrýlmasýndan sonra döneminin anlý þanlý gazetelerinden birinin; bir mezar taþýna iþleyip neþrettiði “Hayali Kürdistan burada metfundur” sözünün bugün tarihin çöp sepetine atýldýðý gündür… 

 

Þeyhmus DÝKEN

15.02.2014

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Þubat 2014 13:10

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.