Hafýza fotoðraflarla tazelenince

21 Ocak 2012 13:35 / 1434 kez okundu!

 


Eski Diyarbakýr'da Kültürel Çeþitlilik sergisi büyük bir zenginlik ve muhteþem bir tabloyu gösteriyor. Tablo demek gerek, çünkü bütün fotoðraflarý bir araya getirdiðinizde eksikliði yaralayacak bir büyük tablonun tamamlayýcýsý oluyor fotoðraf karelerine yansýyanlar.


Bir sergi, adý fotoðraf sergisi, ama sergiledikleri ve paylaþtýklarý fotoðraflardan çok daha öte ve çok daha anlamlý bir sergi. Belki de sýrf bu nedenle serginin konuklarýndan (aslýnda ev sahibi) yazar ve serginin asli unsurlarýndan Mýgýrdiç Margosyan çok haklý olarak, serginin Diyarbakýr'daki açýlýþýnda diyordu ki; "Bugün kimilerinin aksine hiç mutlu deðilim. Aksine hüzünlüyüm. Bugün bu sergi salonunda mutlu olmamý gerektirecek hiçbir þey yok." O günün akþamý sergi sonrasý yemekteyken ayný ruh hali Mýgýrdiç Margosyan'da devam ediyordu. Sorduðumda "Darmadaðýným. O fotoðraflarýn bir bölümünü daha önce biliyorum ve defalarca görmüþ olmama raðmen, hepsini birden, birarada o salonda yeniden o kalabalýðýn içinde tekrar izlemiþ olmak beni ziyadesiyle etkiledi, hatta hýrpaladý. Düþün o canlý, neþeli, hayat dolu insanlar, evler, mekânlar artýk yok. Bu ne demektir. Ýþte insaný asýl yaralayan, hüzünlendiren, mutsuz kýlan sanýrým budur. Belki olumlu baktýðýnýzda o fotoðraflarýn Diyarbakýr'da hafýza tazelemek için sergileniyor olmasý anlamlý. Ama düþün bir de o fotoðraflardakilerin çocuklarýnýn, torunlarýnýn o mekânlarda þimdi yaþayanlarla birlikte yaþýyor olmalarý mümkün olsaydý ne denli güzel ve anlamlý bir zenginlik ve muhteþem bir hayata, birlikte yaþamaya anlam katabilirdi..."

Ýkinci kez bir daha, kalabalýktan arýnmýþ vaziyette yeniden daha ayrýntýlý iki dostla gezdim sergiyi. "Eski Diyarbakýr'da (Aslýnda Dîyarbekir'de) Kültürel Çeþitlilik" üst baþlýðýyla, Diyarbakýr'ýn kaybolan halklarýnýn bir fotoðraf sergisi ile "bir þehri memleket yapan"ýn ne olduðu sorusu ile zihnimizi meþgul etmesi gereken mantýðýn olanca yalýnlýðý ile gezdim ve izledim.

Önden ve geriden iki katýrýn üzerine yerleþtirilmiþ bir tahtýrevanla seyahat eden bir kapusen rahip. Hâlâ kýrsal coðrafyanýn vazgeçilmezi olan yayýkla sütten yað çýkarma iþini yürüten Êzîdî kadýnlar. Çokça aile fotoðraflarý içinde hap þeklinde olmasý nedeniyle "hêbik altýn kolye" olarak telaffuz edilen haplý gerdanlýk ve bilezikleri ile zenginliklerini teþhir eden kadýnlar. Yüzüklü ve gümüþ köstekli saatleriyle sempatik bakýþlý çocuklar. Dilimlenmiþ Dîyarbekir karpuzu eþliðinde rakýlarýný yudumlayan, nargile fokurdatan musiki erbabý gençler. Fesli, þalvarlý okul talebeleri. Bazalt kemerlerin, tuðla örgülerin mekânsal görüntüleri önünde bakýr dövüp, kalýp döken eski bakýrcý ve demirci ustalarý. Toprak damlar, minareler, kiliseler ve çan kuleleri. Ýlla ki gece gökyüzündeki yýldýzlarý avuçlayýp sayarken uyuyakalacaðýnýz tahtlar ve sitareler. Eski ve yitik zamanlarýn izleðinden size hayal ötesi görüntülermiþ gibi gelen yitik hayatlar / hayaller. Ayný gökkubbenin altýnda ve ayný þehirde birlikte yaþayan; Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Süryani, Keldani, Yahudi, Rum, Êzidî, Çerkes halklar ve Müslüman, Hýristiyan, Alevi, Gregoryen, Katolik, Protestan dini ve mezhepsel topluluklar, cemaatler.

Büyük bir zenginlik ve muhteþem bir tablo. Tablo demek gerek, çünkü bütün fotoðraflarý bir araya getirdiðinizde eksikliði yaralayacak bir büyük tablonun tamamlayýcýsý oluyor fotoðraf karelerine yansýyanlar.

Anadolu Kültür, Global Diyalog ve Bir Zamanlar Yayýncýlýk'ýn; Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi'nin ev sahipliðinde Sümer Park Sanat Galerisi'nde 7 Þubat 2012'ye kadar gezilebilecek Eski Diyarbakýr'da Kültürel Çeþitlilik sergisi geçtiðimiz yüzyýlýn baþýndaki zenginliðimizin ipuçlarýný veriyor hepimize. Sesi derinden gelen, týnýlarý her daim ruhumuzda yaþayan musikiþinaslarýn fotoðraf karelerine yansýyan kendilerinin ve çalgýlarýnýn görüntüleri ve ahengiyle... (ÞD/YY)

Not: Sergi, 11 Þubat 2012 Cumartesi günü Ýstanbul'da Tütün Deposu'nda açýlarak üç hafta süreyle Ýstanbullu sanatseverlerin ilgisine sunulacak.


Þeyhmus DÝKEN

21.01.2012

Son Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2012 15:31

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.