Dünya Edebiyatýnýn Ustalarý ve Diyarbakýr

22 Mayýs 2012 14:18 / 1245 kez okundu!

 


"Dünya Edebiyatýna Ustalarýn Gözüyle Amed'den Bakmak" etkinliði Sülüklü Han'ýn ev sahipliðinde okur ve yazarlarla buluþtu.

Walt Whitman, T.S. Elliot, Ezra Pound ve Edgar Allan Poe gibi dört büyük dünya edebiyatçýsýný Tarihi Amida þehrinin 350 yýllýk bazalt bir taþ han avlusunda 21. Yüzyýlýn genç nesliyle buluþturan nedir?

Soru kaba hatlarýyla budur.

Yanýtý binler yýllýk þehrin þeceresinde kayýtlýdýr.

Walt Whitman, yaþadýðý dönemde aksakallý muteber þair olarak kabul edilse de aykýrý biri olduðu biliniyor. Amerikan rüyasý ve Özgürlüðün Ozaný derler ona...

T.S.Elliot, yirminci yüzyýlýn bilinçaltý olarak kabul edilen þairi; klasik kültürün malzemesini sýkça kullanýrken gelenekten kaçma arzusunu da dile getirir þiirlerinde.

Ezra Pound, mahpusluktan sonra döndüðü Ýtalya'da Tüm Amerika Bir Týmarhaneden Ýbaret diyen ve Faþist selamýyla Ýtalyanlarý selamlayan büyük þair.

Edgar Alan Poe, edebiyatta romantik akýmýn öncülerinden. Modern anlamda korku, gerilim ve polisiyenin öncüsü.

Ýþte bu dört edebi þahsiyet; bir Kürt edebiyatçýsý, þairi, yazar ve çevirmeni Kawa Nemir'in yýllar önce kurup geliþtirdiði ve sonra kapanan Bajar Yayýnevinin mükemmel tasarým ve çevirileriyle vücut bulan diðer kitaplarýyla yýllar evvel okurlarýyla buluþmuþtu.

Bu kez Lis Yayýnevi ile Diyarbakýr Sanat Merkezi'nin organizasyonuyla Sülüklü Han'ýn ev sahipliðinde Nisan ve Mayýs aylarýnýn dört pazar süren etkinlikleri dizisiyle okur ve yazarlarla buluþtu.



Veysi Erdoðan, Þener Özmen, Azad Ziya Eren, Dilawer Zeraq ve Samî Hêzil, Kawa Nemir'in koordinasyonunda taþ avluyu dolduran ilgili ve yoðun bir kitleyle buluþtu.

Her söyleþiden sonra bir müzik dinletisi de yapýldý.

Kürt heavy metal grubu Ferec, Sîya Þewê, Dodan ve Mehmet Atlý edebiyatýn müzikle ahengini buluþturdular.

Sülüklü Han'ýn edebi ve edepli sakinlerini, anýlan edebiyatçýlarýn Bajar Yayýnevi'nde Kawa Nemir'in Kürtçeye kazandýrdýðý kitaplarýnýn armaðan edilmesi sürprizi de kayda deðerdi.

Þiirin, musikinin, edebiyatýn bazalt taþ avlunun duvarlarýna çarpýp geri dönen sesi ayný zamanda eski þehirlerin saklýsýndaki ruhu da yüze çýkarýyordu.

Edebiyatçýsýnýn uzun yýllar boyunca bunca çok olduðu ve çoklukla iyi edebiyatý sýklýkla buluþturduðu bir þehre yakýþan bir programdý: "Dünya Edebiyatýna Ustalarýn Gözüyle Amed'den Bakmak".

Þehrin kuzeydoðu yakasýndaki baðlýk ve daðlýk alandaki Öküzgözü ve Boðazkere üzümlerden yapýlma kýrmýzý þarabýn kekremsi tadýyla bahar yaðmurunun "Çirtoneklerden" akýttýðý þýrýltýsýnýn ses ahengi altýnda dinledim ve izledim...

Aslýnda bir þehri, þehir yapan sadece mekânlar deðil elbette. Bir de mekânlara ruh katan edebiyatýn ve müziðin ritmi ve sesiyle birlikte geride býraktýklarýdýr.

Bu sebeple üretkenliðine her daim hayran olduðum Kawa Nemir'le birlikte; projenin ortaklarý Lis Yayýnevi, Diyarbakýr Sanat Merkezi ve Sülüklü Han Kolektifinin ciddi bir hak teslimiyetiyle takdire ihtiyacý var...


Þeyhmus DÝKEN

19.05.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.