Ahmet Türk'ün Kýrmýzý Ceketi

24 Mart 2018 10:50 / 1024 kez okundu!

 

 

24 yýl önce... Diðer tutuklu vekillerin görünür hâli þýk olsalar da alýþýldýk. Mesela Leyla Zana makyajlý ve fularlý, etek döpiyesli. Rahmetli Orhan Doðan hep þýk. Ama Ahmet Türk, farkýný hissettiriyor.

 

******

 

 

Ahmet Türk'ün Kýrmýzý Ceketi

 

"Kýrmýzý illa ki, kýrmýzý sevdim

Bedenim çürürken, hayalim deðil"

Ýbrahim Halil Kaðar

 

Albert Camus der ki; "Aslýnda, alacakaranlýktan konuþmak, bizi güneþin ta kendisine götürecektir." Ýþte, tam da buydu aslýnda göze deðen iki fotoðraf karesi, çeyrek asýr evvelinden hayata çentik atan!

Günlerdir, Kürtlerin son kýrk yýldýr görünür politik aktörlerinden Ahmet Türk'ün eski iki fotoðrafýna bakýyorum.

Fotoðraflar, Mart 1994 yýlýnda Kürtlerin legal partileri HEP-DEP süreçleri esnasýnda Meclisten derdest edilip hapse atýlan vekillerinin, mahkeme edilirkenki duruþmalarýndan birinde çekilmiþ.

Diðer tutuklu vekillerin görünür hâli þýk olsalar da alýþýldýk. Mesela Leyla Zana makyajlý ve fularlý, etek döpiyesli. Rahmetli Orhan Doðan hep þýk.

Ama Ahmet Türk, farkýný hissettiriyor. Kýrmýzý ile Pembe karýþýmý Fuþya rengi bir ceket ve ayný renk kravatý ile sanki ayrý bir vurguyla öne çýkmýþ. Ve sanki aðýz birliði etmiþler mahkemede çok þýk olmaya dair!

Ama bir sebeple Ahmet Türk bu yazýya konu olup öne çýkmalý diye düþünüyorum...

Moda dergilerinin bir çekimi gibi sanki! Ama deðil. Arkalarýnda jandarmalar var.

Sanki duruþma salonunda deðil de! Bir düðün-dernek töreninde, birazdan mutlu çifte yüzüklerini takýp, konuþmasýný yaparak mutluluklar dileyecek gibi...

Deðil tabi! Duruþma günü, hemen Newroz öncesi günlerine denk düþüyor. Sanki mesaj veriyor Ahmet Türk! "Buradayýz, kýrmýzý libasla" der gibi.

Biliyor yýllarýn Ahmet Türk'ü; "yukarýdaki bir kaç dalý budamakla, kökleri öldüremezsin."

Çünkü, kökler hayli derinde...

Seçtiði rengiyle ýsrar ediyor, muktedirin tarih boyunca hükmettiði "zor"un kaba gücüne.

Arenaya salýnmýþ ve öfkeden deliye dönmüþ boðaya, elindeki kýrmýzý bez parçasýný sallayýp duran matador misali.

 

"Elden gelen, düðün bayram"

 

Birileri kýrmýzý cekete takýlýp yine de sorabilir, "ne bu" diye!

Oysa bilen bilir, birden fazla çehreleri olanlar üstlerindeki libaslarýna göre büründükleri çehreleriyle ne yapacaklarki sahi: Saklýyacaklar, hem de ustalýkla!

Oysa kýrmýzý ceketli olan öyle mi! Meydan okurcasýna muhalif rengiyle "elden gelen, düðün bayram" diyor; dünya aleme...

Aslýnda "bu hareket görülmek için yapýlmýþ" cinsten. Topluluklar içinde birey kimliðiyle varoluþun bir nevi dýþavurumsal hâli. "Sýradan" vulgar bakýþ açýsýyla Kürtlük okuma / algýlarýna karþý Kýrmýzý tercihi üzerinden "görülme" biçimi...

Çünkü, ez cümle Kýrmýzý giyinmek gündelik hayatta cesaret ister. Ne de olsa aþkýn ve isyanýn rengidir de edebiyatta kýrmýzý...

Not: 24-25 mart cumartesi, pazar saat; 14.00 ve sonrasýnda TÜYAP Bursa kitap fuarýnda Aras yayýnlarýnýn 4.salon 601D standýnda imzam var. Ayrýca 24 mart cumartesi 15.45'de çekirge salonunda Mýgýrdiç Margosyan ile birlikte; "Bir þehri yaþamak, konuþmak, yazmak" söyleþimiz var. Bursa ve çevresindeki dostlarýn ilgi ve bilgisine... 

 

Þeyhmus DÝKEN

24.03.2018, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.