ÝÞKENCEYE SESSÝZ KALMA!
ÝÞKENCEYE SESSÝZ KALMA!
Eklenme Tarihi: 10.12.2009 14:47
Facebook'ta paylaþ
0

10 ARALIK ÝNSAN HAKLARI GÜNÜ"Ýþkence Gördüyseniz Ýnsan Haklarý Vakfý'na Baþvurun"

TÝHV Genel Sekreteri Bakkalcý, gözaltý merkezi, cezaevi ya da sokakta polisten veya jandarmadan þiddet görenlere , ücretsiz týbbi, psikolojik ve hukuki destek verdiklerini söyledi. En önemlisi, týbbi tetikler sýrasýnda ve sonrasýnda doktora rapor vermesi için ýsrar etmek.

Ankara - BÝA Haber Merkezi - 10 Aralýk 2009, Perþembe

Türkiye Ýnsan Haklarý Vakfý (TÝHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcý, "Ýþkence görenler hiç kuþkusuz bize baþvursunlar" diyor.

1990'da Ýnsan Haklarý Derneði (ÝHD) ve 32 insan haklarý savunucusu tarafýndan kurulan TÝHV, iþkence gören kiþilerin fiziksel, ruhsal tedavi ve rehabilitasyonlarýna, yakýnlarýnýn ruhsal tedavilerine yardýmcý olan, Türkiye'deki uzman kuruluþ. Ayný zamanda, Uluslararasý Ýþkence Maðdurlarý Ýçin Rehabilitasyon Konseyi'nin (IRCT) de üyesi.

Mutlaka doktor raporu alýn
TÝHV, iþkence görenlerin doktor raporu almasýnýn esas olduðunu vurguluyor:

"Polis, jandarma karakollarýnda, emniyet müdürlüklerinde, cezaevinde iþkence gördüyseniz ya da herhangi bir gözaltý iþlemi olmadan güvenlik güçlerinin þiddetine maruz kalýrsanýz, öncelikle yapýlan týbbi tetkikler sýrasýnda ve sonrasýnda doktora rapor vermesi için ýsrar edin.

"Eðer çýkarýldýðýnýz doktordan iþkence ya da kötü muameleye iliþkin bir rapor alamadýysanýz, rapor almak ve görevliler hakkýnda suç duyurusunda bulunmak için ÝHD þubelerinden ve barolardan yardým isteyebilirsiniz."

Bakkalcý bunu þöyle açýklýyor:

"Doktor raporu, týbbi belgeleme her açýdan önemli. Ýþkencenin saptanmasý, cezalandýrýlmasý ve tedavi süreçleri için gerekiyor. Ýþkencenin saptanmasýndaki uluslararasý standart olan Ýstanbul Protokolü'ne göre hazýrlanmýþ raporlar, hukuksal süreçlerde önemli bir kanýttýr."

Ýstanbul Protokolü, iþkencenin yalnýzca fiziksel izlerini deðil ruhsal izlerini de hesaba katan ve iþkenceyi bu yollarla da saptayabilen bir standart.

Ücretsiz tedavi, rehabilitasyon, sosyal destek
TÝHV destek, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyor.

Bakkalcý, iþkence görenlere ve yakýnlarýna tedavi ve rehabilitasyon desteðinin önemini açýklýyor: "Ýþkence ve kötü muameleye maruz kalanlar, bir travma yaþýyorlar. Yakýnlarý da etkileniyor. Bu travmayla kiþisel boyutta dahi baþ edebilmek için bütünlüklü yaklaþým gerekiyor. Tedavi ve hukuksal desteðin yaný sýra, týbbi tedaviye katký saðlayabilecek þekilde, sosyal ortamýn da güçlendirilmesi önemlidir. Kiþinin mesleðini sürdürmesi, hizmet almasýnýn saðlanmasý gibi."

TÝHV'ye nasýl ulaþýlýr?
TÝHV'nin Ankara, Ýstanbul, Ýzmir, Adana ve Diyarbakýr'da beþ temsilciliði var. Vakýf, diðer kentlerde yaþayanlara en yakýn ÝHD þubesiyle iliþki kurmalarýný öneriyor. ÝHD þubeleri kiþileri TÝHV'ye yönlendiriyor. (TK)

 

Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.