2012: Açlýk grevleri, Robozkê + ODTÜ

06 Ocak 2013 14:43 / 3399 kez okundu!

 


Þeyhmus Diken facebook sayfasýnda yaptýðý "mini anket"in sonuçlarýný yazdý. Türkiye'de ve dünyada 2012'nin önemli olaylarýna deðindi.


2012'ye uðurlar ola derken yýl bitiminde farklý bir iþ yapayým istedim. Sayfama kayýtlý olanlar Facebook sayfamý fýrsat buldukça bir platform gibi kullanmayý, üye olanlarýn da düþüncelerini paylaþmalarýný arzuladýðýmý bilirler. Bu sebeple özeti 2012 biterken sizce önem arzeden olaylar / yaþanmýþlýklar neydi diye bir soru yönelttim.

Sayfaya, mesaj kutuma ve mail adresime epeyce düþünce paylaþýmý geldi. Ýlgi duyan; Mustafa Sütlaþ, Canberk Gürer, Phanaroia Kazanakis, Ayþe Odabaþý, Altan Sancar, Virgül Titiz, Recep Gürbüz Þawerdiyanlý, Mahmut Akengin, Mahfuz Yýldýz, Dursun Sönmez, Payîzê Payîzo, Ýmran Adsay, Ahmet Kuzik, Murat Karadað, Mehmet Salih Gündoðan, Nihat Erdoðan, Tarýk Güçlü, Behiye Yýlmaz Sibir, Ýsmail Karahan, Kazým Akkoç, Nuriye Bilici, Ekrem Demir, Ýrfan Akalp, Hüsnü Çavuþ, Yaþar Parlaklý, Sipos Katalin, Mehmet Diken, Harutyun Kuyumciyan, Mehmet Harun Yüce, Aydýn Parýltý, Ferda Cemiloðlu, Abdi Altunel, Mehmet Yaþar Özer, Birsen Ýnal, Mustafa Ýlhan, Hamdusena Ýlkbuhar, Abdullah Süheyl Baran, Baqil Medya, Orhan Balta, Ali Sokrat, NT Temel, Nevcan Demir, Sadi Soysal, Ýrfan Gökþin, Ýbrahim Zoklu ve Edip Sevgican ve böyle bir sorgulamanýn gereðini sadece beðenisiyle iþaret edenlere teþekkür etmeliyim. Aslýnda bu bizi her gün izleyen sanal dünya birlikteliðinin kendimize ve ülke gündemine dair bir mini anketidir de!

Dünyanýn 2012'si açýsýndan; dünya halklarýnýn kendi ülkelerindeki "hükümetlerinin" uygulamalarýna topluca itiraz etmeleri, Obama'nýn ABD baþkaný olarak yeniden seçilmesi, Maya takvimi konusunda dünyanýn sonu meselesindeki akýl tutulmasý, Latin Amerika'da devrimci liderlerin iktidarlarýný sürdürmeleri, Irak ve Suriye'deki Kürt baharý ve Arap Baharý'ný öne çýkarýyorlar.

Türkiye'nin 2012'si için ise, büyük ölçüde Robozkê'de katledilen 34 Kürt yoksul kaçakçýnýn dramý ve bu drama karþýlýk dillerin lal olmasý öne çýkýyor.

Hemen akabinde ise 68. gününde Abdullah Öcalan'ýn bir çift sözüyle sonlandýrýlan cezaevlerindeki ve dýþarýda destek için sürdürülen ölüm oruçlarý ve açlýk grevlerinin Abdullah Öcalan'ý yeniden Kürt sorunun barýþçý ve demokratik çözüm müzakerelerinde tartýþmasýz muhatap olduðunun mutabakatý ikinci sýrayý alýyor.

Üçüncü sýrada ise; uzunca bir süredir büyük ölçüde kitlesel anlamda sesi çýkmayan öðrenci gençliðin uzaya gözlem için gönderildiði ifade edilen Göktürk 2 uydusu nedeniyle Ortadoðu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) adeta bir güvenlik çýkarmasý ile giden baþbakaný protesto eden ODTÜ'lü gençlerin protestosunun gençlik içinde dalga dalga yayýlýþý dillendiriliyor.

Sonra da diðerleri: Erzurum'da vatandaþa takla attýran Ýçiþleri Bakaný Ýdris Naim Þahin, sigorta þirketlerinin "Kürt savaþý"ný gerekçe göstererek doðudan kýsmen çekilmeleri kýsmen de sigorta primlerini vahþice yükseltmeleri, madenci ve her sektörden iþçi ölümleri, dini Ýslami politikalarýnýn gereði sayan muktedir siyasetinin bütün referansýný Kürt dindarlarýndan (Sadi Kurdî ve Þêx Saîd gibi) almalarýna raðmen Kürtleri dinen Zerdüþt olarak itham etmeleri, kadýn katliamlarý, 4+4+4 uygulamasýnýn eðitimde baþlatýlmasý, 12 Eylül cuntacýlarýnýn yargýlamaya baþlanmasý, Madýmak davasýnýn zamanaþýmý, Hrant Dink davasýnda devletin aðýr hizmet kusurunun kabulü, Neþet Ertaþ'ýn vefatý.

Ve belki de bütün bunlarýn üzerinde Türkiye'de hala demokrasi ve adalet için insanlarýn yüksek sesle talepkârlýðý ve bu talepkarlýða karþý biber gazýnýn ne denli deðerli ve zararsýz olduðuna dair demokrasi isteyenlere karþý adeta ilaç olarak sunulmasý...

Ve elbette kitaplar; Cengiz Çandar'ýn Mezopotamya Ekspresi'ni öne çýkarmýþlar. Birkaç kiþi de olsa benim "Gittiler Ýþte" ve "Ula Fýlle Hoþ Geldin" kitaplarýma ve kitaplarýmýn Macarca, Fransýzca, Ermenice çevirilerinin 2012'de baþlamýþ olmasýna deðer biçmiþler.

Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nin açýlýþý ve Diyarbakýr Kitap Fuarý'nýn entelektüel düzeyine parmak basmýþlar. Ve cezaevi filmleri, Simurg, F Tipi ve diðerleri...

Benim yaþadýðým ve dünyanýn neresinde yaþarsa yaþasýn Kürdün, bir de Acaba Kürtler ne diyor diye meselesi olan ve yüzünü Diyarbakýr'a döndürenlerin 2012 Diyarbakýr'ý, Dîyarbekir'i, Amed'i ile ilgili düþünce paylaþýmlarý, yorumlarý da var elbette.

Baþta Diyarbakýr Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin çan kulesiyle birlikte Ermeni Patrikhanesi ve Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi ile birlikte restorasyonunun tamamlanarak açýlmasý geliyor.

Sonrasýnda; Diyarbakýrspor'un acýnasý hali, yýlýn son haftasýnda Kürt þahsiyeti ve Diyarbakýr vekili Þerafettin Elçi'nin ölümü, Diyarbakýr Suriçi'ndeki eski cezaevinin çevresinde insan kemiklerinin yer aldýðý çukurlarýn ortaya çýkarýlmasý, Cemilpaþa konaðýnýn kent müzesi olarak düzenlenmesi ve Ulucami'nin yeniden restorasyonu, Diyarbakýr surlarýnýn dünya kültür mirasý olarak kabulü için yürütülen kampanya ve diðerleri...

Belki de yine bir okur paylaþýmý ile bitirmek en güzeli: demiþ ki bir okur; "Kürtler, az güler. Ama güldüklerinde güzel güler..."

Þeyhmus DÝKEN

05.01.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.