Yavru köpeklerin bakımı

22 Şubat 2009 20:48 / 1933 kez okundu!

 

Köpeğimiz ilk kez eve geldiğinde, korkak ve huzursuz davranışlar sergileyebilir. Bu davranış biçimi, annesinden ve kardeşlerinden ayrılmasından kaynaklanır. Diğer bir nedeni de ev ortamının ona yabancı olmasıdır. Bunları normal olarak karşılamalı ve ona sevgi içinde yaklaşmalıyız.

Evdeki ilk günlerinde çevresini tanıyıp bu yeni ortamına alışmasına imkan vermelisiniz. Onunla oyunlar oynayarak bu tedirginliklerinden kurtulmasını ve size alışmasını sağlayabilirsiniz. 







              

Yüksek sesler, kalabalık ve çocukların onu sevmek için yakalamaya çalışmaları gibi faktörler ilk günlerde köpeğinizin korkmasına neden olabilir.

Köpeğinize evde sıcak ve hava cereyanından uzak bir yaşama alanı sağlayınız. Köpeğiniz bu alanı uyumak ve dinlenmek için kullanacak ve burada kendini güvende hissedecektir. Bu alan, bir kapısı olan kapalı bir kutu ya da yuva olabilir. Bunun dışında yere koyacağınız onun boyutlarına uygun bir yatak ya da sepet de daha iyi olur.

Yavru bir köpek günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Çünkü uyku da yavru için büyük bir gereksinimdir. Sürekli uyuması büyüme dönemi için gayet normal olmakla beraber herhangi bir enfeksiyon sebebi de bu duruma düşürebilir. Aklımızda soru işareti kalmaması için yine de Veteriner Hekim’inize danışmakta fayda vardır.

Köpeğinizi yerinden zorla çıkarmaya çalışmayın. Eğer orada kalmak istiyorsa bırakın kalsın. Kendi istediği zaman zaten çıkacaktır. Çocukların onu orda sıkıştırmasına ve kızdırmasına izin vermeyin.

İlk günlerde bütün evi kullanmasına izin vermeyin. Hem ortama yabancı olduğundan hem de ev ona başlangıçta büyük bir alan geleceğinden korkacaktır. Aynı zamanda bu olay tuvalet eğitimi açısından da yanlış bir davranıştır. Özellikle evimize ilk gelen ufaklık için bir oda ayarlamanızı tavsiye ederim. Zemine bolca gazete kağıdı, karton gibi malzemeleri yerleştirerek minik yavruyu alışması için buraya bırakıp, izleyin bir süre sonra tuvaletini yapacaktır. Eğer yaptığı idrar ise 6-7 gazete kağıdı arasına yerleştirerek idrar kokusunun orada kalmasını sağlayın. Bu miniğin alışması için önemli bir adımdır. İlerleyen haftalarda minik, idrar ve tuvalet alışkanlığını sabit bölgeye yapmaya başlayacaktır.

Köpeğinize evinizi, sizin gözetiminiz altında yavaş yavaş tanıtmalısınız. Kullanmasını istemediğiniz alanları ( yatak odanız, mutfak…) ona öğretmelisiniz.

Evde yanlış bir davranış yaptığında biri ona kızdıysa, diğer bir kişi gidip onu sevmemeli ve onunla ilgilenmemelidir. Çünkü bu davranış köpeğinizin gelecekte kızan kişinin sözünü dinlememesine ve şımarmasına neden olacaktır. Şımarık bir köpek söz dinlemez ve kendi kafasına buyruk yaşar. Böyle bir şeyle karşılaşmak istemiyorsanız daha ilk günlerden tedbirinizi almalı, köpeğinize ondan üstün olduğunuzu, onun sahibi olduğunuzu ve sözünüzü dinlemesi gerektiğini hissettirmelisiniz. Gün içinde evde yalnız kalacaksa el tipi bir radyoyu çalışır halde bırakabilirsiniz. Böylelikle ufaklığımız yalnızlığa alışacaktır.

Haftaya beslenme ile ilgili konuları köşemizde paylaşmaya devam edeceğim. Şimdiden iyi haftalar dileğiyle sağlıcakla kalın... 

22.02.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.