BİZ Mİ ORUCU, ORUÇ MU BİZİ TUTUYOR?..

24 Ağustos 2011 11:30 / 3423 kez okundu!

 


Hoş geldin tıka basa yemek yeme ayına döndürülen Ramazan ayı, hoş geldin!..

Hemen hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşit çeşit yemeklerin reklamlarını, renkli iftar menülerini, 2 kilometrelik iftar sofrasıyla bu yılın rekorunu kırdığını söyleyenleri, yüz bin kişiye yemek yedirmenin sevincini yaşayanları ve bu kadar ikrama, bu kadar hizmete rağmen yemekler bayattı, kokuyordu diyen nankör insanları ve hocaların teravih namazı vardı yoktu, oruç, tan yerinin ağarmasıyla mı, güneşin doğuşuyla mı başlar, filanca cafe’nin terasından bakalım ben mi sen mi yalan söylüyoruz diye iddialaşan hocalarımızı, hocalara kafamızı karıştırdınız, dinimizi bozuyorsunuz diye bağıran insanları seyrettik televizyonlardan

Elime Tebyinül Kur’an’ı aldım. Orucun farz kılınma gerekçesini Kur’an’dan okumaya başladım. Anladıklarımın kısa bir özetini sizlerle paylaşmak istedim, çok uzun bir yazı olur diye ayetlerin oruçla ilgili yerlerini yazacağım, sizler ayetlerin tamamını okuyabilirsiniz.

> Mücadele süresi 1 ve 4’te, karısına kötü davranan ve ayrılmak isteyen, sonra da eşine dönmek isteyen bir adama ceza olarak bir köleyi azat etmesi, buna imkanı olmayana 2 ay aralıksız oruç tutması emredilir.

> Nisa süresi 92, hata ile bir mü’min bir mü’mini öldürürse yine ceza olarak bir esiri azat etmesi ve öleninin ailesine para verilmesi, bunları yapmaya imkânı olmayana Allah tarafından tevbesinin kabul olması için 2 ay oruç tutması emredilir.

> Yine maide süresi 95’te, ihramda iken av hayvanlarını öldürene ceza olarak oruç...

> Maide 89, yemin edip bozana 3 gün oruç vardır.

Keffareti savm (oruç bozma cezası) örtmek anlamındaki küfür kökünden türemiş olan keffaret sözcüğü günahı örten şey demektir. Keffaret sadece yapılan hatalara bir ceza olmayıp insanın yaptığı kötülükleri düşündürerek aklını başına getiren kişiyi rehabilite eden bir ibadet uygulamasıdır.

Orucun asıl amacı insanı takvaya ulaştırmaktır. Hayatında hiç aç susuz kalmamış, belki de hiç aç kalmayacak kadar zenginleri açlığın insana vereceği ızdırabı, aç kalan insanın ne kötülüklere bulaşabileceğini ve aç kalan insanların dünyayı cehenneme çevirebileceğini anlayıp bunları önlemek ve onlara destek verilmesi oruçla talim ettirilir.

Bugün tuttuğumuz oruç ibadeti niye takvaya ulaştırmaz diye merak ederim oysa ülkemizdeki insanların yüzde 90’ı oruç tutuyor.

Şunu düşünmeden edemedim; biz mi orucu tutuyoruz yoksa hiçbir zaman aç kalmamak için istifçilik yaparak oruç mu bizi tutuyor? Tekasür süresinde (mal) çoğaltma yarışı mezara girinceye kadar sizi oyaladı, kesinlikle sizin düşündüğünüz gibi değil, yakında bileceksiniz. Kesinlikle sizin düşündüğünüz gibi değil, eğer ki kesin bilgi ile bilirseniz çılgınca yanan alevi kesinlikle görürsünüz. Bir süre sonra onu gözle görürcesine gerçek olarak kesinlikle göreceksiniz. Sonra o gün siz nimetlerden sorguya çekileceksiniz.


Serpil ÖZKASAP

22.08.2011



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
31 Ağustos 2011 00:55

er

peygamberimiz hadisi şeriflerinde buyurmuşlar; BAZILARINIZIN ORUÇTAN AMELLERİ ANCAK AÇ KALMAKTIR. bu yüzden orucumuzu inşaallah bütün azalarımızla tutmuşuzdur dilimize, belimize,elimize sahip çıkmışızdır müslümana yakışan müspet hareket etmektir saygılar teyzem
24 Ağustos 2011 21:46

Harun

Ramazanı tıka basa yemek yiyerek geçirenler, Ramazan şenliklerinde ne yapsak ne etsek diye düşünenler sanırım artık rahatlayabilirler. onlar için mübarek ONBİR aylar geldi... Tut bizi ey oruç....
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.