Sayın Erdoğan biz birbirimize ait değiliz

04 Kasım 2011 20:58  

 

Sayın Erdoğan biz birbirimize ait değiliz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde aile birleşimiyle Almanya’ya gelecek eşlerden temel Almanca bilgisine sahip olma koşulu aranmasını eleştirmesi, Alman basınını kızdırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde aile birleşimiyle Almanya’ya gelecek eşlerden temel Almanca bilgisine sahip olma koşulu aranmasını eleştirmesi, Alman basınını kızdırdı.

Die Welt gazetesi Erdoğan’ı “Almanya’da yaşayan üç milyon Türk kendisine aitmiş ve onların patronuymuş gibi konuşmakla” eleştirdi. Berlin’de yayımlanan Die Tageszeitung da aynı konuyla ilgili yorumunda oldukça sert ifadeler kullandı: “Burada önemli olan birinin ne söylediği değil, aynı zamanda bunu kimin söylediği. Bir Porsche sürücüsünün ateşli bir çevre dostu tavır sergilediğine inanılmaz. Bir kasap iyi bir vejetaryenin nasıl olacağını tarif edemez ve duyma özürlü bir insan iyi bir müzik eleştirmeni olamaz. İşte bu üç örnekte de aynı nokta eksik: İnandırıcılık. Erdoğan da Almanya’da yaşayan Türklerin inandırıcı, güvenilir bir avukatı değil. ‘Asimilasyonun insanlığa karşı işlenen en büyük suç olduğu’ hakkında uzun uzadıya yaptığı konuşmayla, bu konuda kendisi için neyin önemli olduğunu göstermiş oldu: Erdoğan milliyetçi gelenek içinde, Türklüğün ve İslam dininin çok tipik bir savunucusu. Hayır, Sayın Erdoğan, biz birbirimize ait değiliz.”

Münih merkezli Süddeutsche Zeitung ise yorumunda Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının Türkiye iç politikasına yönelik olduğu görüşünü savundu. Gazetede şöyle dendi: “(Erdoğan) Almanya’nın PKK’lı teröristlere ılımlı muamele ettiği, buraya gelecek Türkler’den Almanca bilgisi istenmesinin insan hakları ihlali olduğu ve Almanya’nın Türkler’le yeterince dayanışma içinde olmadığı yönünde suçlamalar dile getirdi. Peki, bu açıklamaların 50’nci yıl kutlamaları ile ne ilgisi var? Erdoğan, gürültü patırtı ile Berlin’de bir şey elde edemeyeceğini biliyor.”

Toplantılara çağırmıyorlar
Alman Bild gazetesine konuşan Başbakan Erdoğan ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin tutumunu değiştirmesi için çok uzun bir süre beklediklerini, ancak bugüne kadar hiç bir şeyin değişmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye ile yapılan AB’ye üyelik müzakerelerinin duraksadığı yorumunun yapılması ve Türkiye’nin buna daha ne kadar dayanabileceğinin sorulması üzerine, “Bu doğru. Müzakereler AB üyesi bazı güçlü ülkeler tarafından donduruldu. Türkiye’ye adil davranılmıyor. Başbakan olduğumdan bu yana AB 12 ülkeyi, hatta Kıbrıs Rum kesimini de kabul etti. Şansölye Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy iktidara gelmeden önce davet edildiğimiz AB zirvelerine de artık davet edilmiyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0