Yerel seçimler için tam bir fýrsat

09 Aðustos 2013 22:26 / 1248 kez okundu!

 


Ülkenin içinde bulunduðu durumun hiç de iç açýcý olmadýðý açýkça görülüyor. Cari açýk almýþ baþýný gidiyor. Dolarýn yükselmesi karþýsýnda merkez bankasý en klasik yöntemi uygulayarak piyasaya dolar pompalayarak durumu kurtarmaya çalýþýyor. Piyasalar sýcak para sýkýntýsý çekiyor. Dýþ politikada sýfýr sorun dibe vurmuþ, tüm komþularla sorun politikasýna dönüþmüþ. Ýç politikada da barýþ süreci, Alevi açýlýmý, Kürt açýlýmý açýlýmsýz olarak ortada, seçim barajý gibi reformlar gündeme dahi alýnmýyor. Eðitimde yapýlan deðiþiklikler fiyasko ile sonuçlanmýþ yeni deðiþikliklerde de kararsýzlýk ve kaos devam ediyor. Hala saðlýk, konut politikasý tam oturtulamamýþ. Velhasýl hangi konuyu ele alsanýz çözümsüzlükler, eksilikler, yanlýþlýklar görülecektir.

Ýktidar açýsýndan bu ortamýn bu kadar olumsuzluðuna, muhalefet açýsýndan da bu kadar olumlu bir ortam olmasýna raðmen eðer yerel seçimlerde iktidar önde çýkarsa veya konumunu muhafaza ederse muhalefetin iktidardan daha çok yanlýþ yöntem uyguladýðý ve de hiç de akýllýca davranmadýðý anlamýný çýkarmak da yanlýþ bir tespit olmasa gerek. Burada muhalefetten söz ederken özellikle ana muhalefetten yani CHP’nin tavrýndan söz etmek istiyorum.

Peki o zaman ne yapýlmalý? Öncelikle adaylýk bazýnda çözümleri irdeyelim. Bir kere bu yerel seçim öncesi aday aday tespitinde, daha önceki dönem uygulanan yöntemleri tamamen terk edilmeli. Yani, etrafýna üç beþ insan, bir iki Millet Vekili alýp Genel Merkezin kapýlarýný günlerce aþýndýranlarý, ben þunun adamýyým, bunun adamýyým deyip ortalýða havalar atýp bu havayý da Merkeze dayatýp ‘’köylü kurnazlýðý’’ ile adaylýk sürecinde pazarlýklar yapanlarý, Genel Merkez, bu tür giriþimlere en baþýndan meydan vermemekle beraber, bu tür eylemlere kesin tavrýný koymalýdýr. Bunun yanýnda üç, dört dönem il ve ilçelerde belediye baþkanlýðý yapmýþ, hem zamanýn yýpratmasýna maruz kalmýþ, hem klasik belediyeciliðinin ötesine geçememiþ ama hala koltuðun verdiði maddi, manevi avantajlarý muhaliflerine karþý kullanan baþkanlara duygusal davranmadan mutlaka dinlenmeye almalýdýr.

Peki adaylarla ilgili öncelikler ne olmalýdýr. Öncelikle Genel Merkez veya Merkez adýna oluþacak heyet, adaylarla tek tek görüþülüp adaylara deðer verildiðini göstermelidir. (önceki yerel seçimde aday adayýný meclisten kovan millet vekili oldu da) Adayýnda uzlaþma kültürü, deneyimi, birikimi tolumdaki yeri kariyeri ile dünyada ve ülkedeki ekonomide, politikada ki geliþmeleri, deðiþmeleri ne derece takip ettiði, toplumsal geliþmelere ne düzeyde hakim olduðunu, halkýna, topluma bakýþ açýsýný vizyonunu, misyonunu ortaya koymalýdýr. Tüm bunlarýn yanýnda Genel Merkezin oluþturacaðý tarafsýz, önyargýsýz ekiplerle seçim bölgelerindeki aday adaylarýn kamuoyundaki durumlarýný, konumlarýný yine tafrasýz bir gözle hiçbir tereddüde yer vermeyecek þekilde mutlaka araþtýrma yapmasý yoklamasý gerekmektedir. Her adayýn farklý bir deðer olduðunu göz ardý etmeksizin adaylýk sürecinin dýþýnda kalan diðer insanlarýnýn gönlünü alarak onlarýnda yeteneklerini, becerilerini, deneyim ve birikimlerini seçimde ve sonrasýnda deðerlendirecek önerilerde bulunulmasý çok önemlidir.

Tüm bunlardan çok daha önemli olaný da muhalefetin seçim sürecinde ülke genelinde topluma vereceði mesajlardýr. Dikkat edilirse iktidar geçtiðimiz tüm seçimlerde verdiði mesajlarla Alevi vatandaþlarýmýzdan, Kürt halkýnýn önemli bir kesiminden, sosyal demokratlardan, liberallerden hatta demokratlardan ve aydýnlardan oy almýþtýr. Ha, yerine getirdi getirmedi ayrý konu ama ortadaki gerçek bu kesimlerin oyunu almasýdýr. Ýþte þimdi muhalefetin eski statükocu, dar düþünceli, katý ideolojik bakýþlarý terk ederek, tüm yukarýda saydýðým kesimlerin talep ve isteklerini içeren açýk, net güven verici ve yerine getirebileceði mesajlarý vererek bu kesimlerden hatta iktidarýn tabanýndan bile kitlesel oy desteði saðlamasýnýn tam zamanýdýr... Ýki ay önce yaþanan Gezi olaylarý muhalefetin yol haritasýný çizmede en büyük etken olmalýdýr. Gezi olaylarýnda þiddet eðiliminde olanlar, marjinaller, darbe yanlýsý gruplar dýþýndaki, özgürlükçü, eþitlikçi, çoðulcu, dayanýþmacý, çevreciliði öne çýkaran saf, temiz duygularla ilk eylemi baþlatan gruplarýn, insanlarýn talepleri, eylemleri desteklenmeli, bunlarýn enerjileri seçimde yanlarýna çekilebilmelidir.

Tüm bunlarý mutlaka Genel Merkez düþünüyordur, görüyordur, biliyordur. Amacýmýz akýl vermek deðil ama hala eski sistemin ortalýkta dolaþtýðýný görüyoruz. Artýk, insanlarýmýz deðiþimin, yenileþmenin yaþama, pratiðe geçmesini görmek istiyor. Hatýrlatalým dedim.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

07.08.2013


Son Güncelleme Tarihi: 10 Aðustos 2013 22:52

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.