HÝÇ BÖYLESÝNÝ DE GÖRMEMÝÞTÝK

21 Temmuz 2016 23:40 / 1473 kez okundu!

 

 

27 Mayýs 1960 sabahý ilkokul dördüncü sýnýf öðrencisi olarak okula giderken yoldan askerlerce evimize geri gönderildiðimden beri ‘’darbe’’ ve ‘’darbeci’’ ülke tarihinden hiç düþmedi. Çocukluktan kurtulup ergenlikte yine öðrencilik yaparken 12 Mart 1971 yýlýnda darbe ile okul yatakhanesinde bir gece baskýnýnda bu sefer gözaltýna alýnýlarak tanýþtým... Ancak, bir yýl sonra aklanarak yatakhaneye dönebildim. Mesleðe baþladýktan sonra da yakamý býrakmayan ‘’darbe’’ 12 Eylül 1980'de yine karþýma çýktý. Bu sefer bedeli çok daha aðýr oldu. Sonuçlarý ile birlikte sicilimiz temizlendi ama ancak on yýl sonra doðduðum þehre geri dönebildim. Darbe dönemleri bitti derken ‘’post modern’’ darbeler yaþadýk. Son beþ altý yýl, Ergenekon, Balyoz, Sarýkýz adlarý ile darbe iddialarý, yargýlamalar, kumpaslar, komplolar sürdü gitti, En son da ‘’paralelcilerin’’ darbesi patladý. 

Hem kiþisel olarak hem ülke olarak ne çektiysek darbelerden çektik, aðýr bedeller ödedik derken hiç akýmýza hayalimize gelmeyen bir yöntemle acýlý bir darbe daha yaþadýk. Birçok çeþidini görmüþtük ama böylesini hiç görmemiþtik. Hadi, Osmanlýnýn saray entrikalarýný, ayak oyunlarýný, taht kavgalarý o dönemin tarihsel geliþimine uygun süreç diyelim. Enver, Talat, Cemal paþalarýn ta 1913 yýlýnda baþlayan darbe geleneðine ne demeli? Daha sonraki otoriter Cumhuriyet dönemindeki entrikalar, komplolar acaba diyorum genlerimizde mi böyle bir anlayýþ var?  

Hangi devlet, millet sorunlarýný askeri veya sivil darbeyle çözmüþ? Veya ülkemizde daha önce yapýlan darbeler sonrasý hangi sorun çözüldü? Durum ortada; darbe sonrasý, ekonomi daha kötüleþmiþ, ülke dünyadan yalýtlanmýþ, bilimde teknolojide geri gidilmiþ, iþsizlik artmýþ, düzen bozulmuþ, sistem altüst olmuþ, eðitimde, saðlýkta sorunlar daha artmýþ, sanat, kültür dibe vurmuþ, kültürsüz, yoz, lümpen bir kültür geliþmiþ.

Bir koltuk için, ikbal için, iktidar için bu kadar can yakýlýr mý? Zaten yeteri kadar acýmýz derdimiz varken bir de bu çekilir mi? Bu halk, bu millet hiç mi gün yüzü görmeyecek, bir gün de olsa yüzü gülmeyecek mi? Daha önceki darbeciler gibi darbeyi yaptýn ne olacak? Hangi sorunu çözeceksin? Koca politikacýlar, yýllardýr sorunlarý çözemezken silah zoruyla, baskýyla sadece kendi inandýðýn ideoloji ile hangi sorunu nasýl çözeceksin? Bu kadar düþüncesizce, akýlsýzca, gözü dönmüþce hareketi anlamak mümkün deðil.

Aslýnda soruyu baþtan sormak ve yüz yýllýk bir yüzleþmeden geçmek gerekiyor. Cumhuriyetin ilk yýllarýndan beri otoriterlik yerine giderek demokrasi geliþseydi, demokrasi bir kültür olarak kitlelerce içselleþseydi, eðitimde, sanatta, bilimde demokrasi öne çýksaydý, ekonomideki atýlýmlarla bir refah toplumu yaratýlýp kulluk anlayýþýndan kurtulunsaydý, adalet, hukuk herkese eþitçe, adilce uygulansaydý, ayrýmcýlýk, öteleme, þovenlik yapýlmasaydý tam yüz yýldýr sayýsýný bile tam bilemediðimiz darbeler olur muydu? Durum ortada, doksan yýlý aþkýn dönemde yetiþtirdiðimiz insan yapýsý ortada, kimsenin kimseye diyeceði bir þey yok, hepimizin bunda günahý var. Tek çare aðýr da olsa, aksak da olsa, biraz adalet, biraz hukuk, biraz gerçek demokrasi.  

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

21.07.2016

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.