Halk mesajýný verdi

08 Nisan 2014 14:16 / 1042 kez okundu!

 

 

Halkýmýz, her seçimde olduðu gibi bu seçimde de önüne sunulan seçenekler içinden,  çokbilmiþ politikacýlara, aydýnlara, entelektüellere, ekonomistlere göre en mantýklý, en olgun, en akýllýca davranan kesim oldu. Öyle dengeli, öyle bir istikrarlý oy verdi ki, anlayana çok ince mesajlar gönderdi. Bir kere büyük bir sorumluluk örneði göstererek seçime çok büyük katýlým yaptý. Özellikle iktidar partisinin elinde bulunana yerel yönetimler el deðiþtirmese de çok az farkla muhalefeti iktidarýn enselerinde hissedecek þekilde yanaþtýrdý. Halk muhalefete de kendini yenileþtirmesini, iktidarýn istediði kulvarda muhalefet yapma yerine onu geçmek için deðiþik bir kulvara geçerek daha hýzlý koþmasýný istedi. Bunun içinde muhalefeti þu anda yeterli görmeyerek tam sýnýrda bir yerde durdurdu.

Aslýnda, bu yerel seçimde, hiçbir parti çaðýn anlayýþýna uygun yerel yönetim projelerini, halka sunamadýlar. Öne çýkan parti yönetimlerinin kendi koltuklarýný saðlama üzerine strateji oluþturdular. Gerçi bu yaptýklarý yanlýþýn karþýlýðýný gördüler ama parti yöneticileri aday adaylarýn içinden aday seçerken bile ilerde yapacaklarý kongre süreçlerine milletvekili seçimlerine göre düzenlediler. Sadece en belirgin olarak, BDP ve HDP kadýn hareketi, çevre, gençlik, etnik ayrýcalýða karþý bir takým programlar öne sürdü. Maalesef HDP de Türkiye partisi olarak gereken etkinliði gösteremedi. Gerçekte her partinin kazandýðý illerin renkli gösterimini sunan Türkiye haritasýnda, bir tek AKP’nin Türkiye partisi olarak turuncu rengini görebiliyoruz. Bunun dýþýndaki partilerin hiçbiri Türkiye partisi olmaktan uzak. Peki nasýl olacakta Türkiye partisi olmayan bu partiler iktidar olacak.

Bildim bileli, var olan bütün düzen partileri, hani ucuz tabldot usulü yemekler olur ya, bunun gibi hepsi ayný, içinde ýrkçýlýk, ayýrýmcýlýk, dincilik, korumacýlýk ideoloji içeren propaganda ile halkýn karþýsýna çýkýyorlar. Birbirine benzeyen, fazla alternatifi olmayan bu tabldot program ve propagandadan en ehveni þer olaný seçmek zorunda kalan halk ayný þekilde bu seçimde de öyle yaparken yine de verebildiði kadar mesajýný vermiþtir.           

Eðer muhalefet, iktidar olmak istiyorsa önce Türkiye partisi olmasý zorunludur. Bunun olabilmesi için de tüm ülkenin sorunlarýný çözecek ve kendisini iktidara taþýyacak yöntemleri bulmak geliþtirmek ve uygulamak zorundadýr. Bunun için de dar, farklý yorumlara müsait, ýrkçýlýk kokan çözümler yerine insan hak ve özgürlükler, eþitlik, adalet temelinde tüm yurt sathýna yayýlmýþ özellikle de otuz büyük þehrin yerel yönetimine merkezi hükümetin denetiminde geniþ yetki ve özerklik verilerek katýlýmlý yönetim þeklini esas alan çözüm yöntemleri geliþtirmesi gerekir. Bu düþünceleri halkla paylaþýrken, esnek, yapýcý, eleþtiriye açýk yaklaþýmlarla diðer partilere sunmasý, hatta onlarýn ayaðýna gidilmesi, gönüllülük temelinde halký bu sürece katmasý hiç vakit kaybetmeden yapýlmasý gereken acil iþlerdir.    

Yoksa her seçimde olduðu gibi birileri iþi alýp götürür, biz de züðürt tesellisi yaparak ‘’biz de baþarýlýyýz, ne yapalým elimizden geleni yaptýk, bir dahaki seçime iktidar olacaðýz’’ diyerek iktidarýn arkasýndan bakarýz.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

01.04.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.