Güreþin develeri

09 Aðustos 2014 17:17 / 1070 kez okundu!

 

 

Çoðunlukla sucuk satanlarýn aðýrlýkta olduðu her çeþit seyyar satýcý, kimi yol boyunca dizilmiþ, kimi alanýn çeþitli bölgelerine tezgâh açmýþlar. Açýkta, hiçbir hijyenik ortamýn olmadýðý yerlerde masalar kurulmuþ, kimi yiyor, kimi içiyor, baðýrýþlar, çýðýrýþlar, haykýrýlýþlar birbirine girmiþ, ortada ayaklarýný birbirine dolamaya çalýþan, aðzý köpüklü boyunlarýyla birbirini iten develer, her deveyi gerektiðinde ayýrmak için bir ucu deveye baðlý bir ucu deve sahiplerinin adamlarý tarafýndan tutulan iplerle deve ayýrýcýlarýnýn baðrýþlarý. Kadýnlý erkekli, çoluk çocuk büyük bir kalabalýkta türbinde maç seyreder gibi aðzý köpüklü can havliyle birbirine sokulmuþ develeri cazgýrýn abartýlý, çýðýrtkan anlatýmýna uygunluðunu yakalamak istercesine heyecanla izliyor. Ýþte bu manzarayý oluþturmak için ilçemizde Þubat ayýnda yapýlacak deve güreþlerinin kimin tarafýndan düzenleneceði konusunda þimdiden yoðun tartýþma yaþanmakta.

Düþünüyorum da bu görüntü bir kültür mü? Evet, kültür, ama nasýl bir kültür? Ýlkelliðin, bireyin içte içselleþen þiddetinin böyle bir yöntemle dýþý vurma kültürü, hele de her deve güreþi sonrasý çýkan kavgalar, hakaretler, küfürleþmeler bu dýþa vurmanýn somut göstergesinden baþka nedir?  Bu durum sadece deve güreþleri için deðil, tüm her türlü hayvaný yarýþ, güreþ adý altýnda yapýlsa da özünde dövüþtürmek, vahþetin, þiddetin meþrulaþtýrmasýndan baþka bir þey deðildir. Ne ilgisi var diye düþünebilirsiniz ama þiddetin tohumlarý çaktýrmadan böyle atýlýyor. Sonra da bu kadar kadýn neden öldürülüyor, kadýnlar, çocuklar neden þiddet görüyor diye havanda su döver gibi tartýþýyoruz. Koca, koca politikacýlar, yerel yöneticiler, bazý kültür vakfý adýyla kurulan vakýflar, dernekler,  kelli felli insanlar bunu kültür diye yutturuyorlar.  Aydýn, Germencik, Ortaklar, Kuþadasý, Selçuk, Torbalý, Bergama, Balýkesir bölgesinde bazý ilçeler v.b de aylarca günlerce bu etkinlik için hazýrlýk yapýp milyarlarca para harcýyorlar, yine bu etkinliklere binlerce insan gelerek bir o kadar da gelenler harcama yapýyor. Bu durumun endiþe veren bir yaný da ana babalarýn ufacýk çocuklarýný bu manzarayý göstermek için getirmeleri anlaþýlýr gibi deðil. Politikacýlar, yerel yöneticiler, kültür vakýflarý, dernekler bu çocuklara, yerimizdeki, yöremizdeki, ilçemizdeki bilimde, teknolojide, tarýmda, sanayide, her þeyden önce de insani deðerleri, sanatsal çalýþmalarý göstermek için bir araya getirebiliyor musunuz?

Bazýlarýmýz bu tür etkinliklerin ilçelere ekonomik getirileri olmasý ve ilçelerin uluslar arasý tanýtýlmasý nedeni ile yapýlmasýný savunabilirler. Bir kere deve güreþi ile ilçe, uluslar arasý tanýtýlamaz, tanýtýyorlarsa bile bu güreþler vasýtasýyla bizim ilkelliðimizi güreþlerde çýkan kavgalarý dövüþleri tanýtýyorlar.  Her türlü medeniyetin geçtiði bu kadim topraklarda kala kala gösterilecek bu deve kültür mü kaldý? Bedeviler bile artýk bu tür güreþler yerine farklý etkinlikler düzenliyor. Yýlda bir defa deve güreþi yapýlacaðýna, yýlda 2-3 defa gerçekten sanat, kültür,  içeren etkinlikler düzenlenmesi, sportif faaliyetler organize edilmesi ve bu etkinliklerin evrensel yaný olmasý, tüm dünya ülkelerinin bu etkinliklerde yer almasý daha doðru deðil midir? Hiçbir þey yapýlamýyorsa, bu güzel zarif hayvanlarýn güzelliklerini ortaya çýkaran düzenleme, bu düzenlemeyi müziksel bir etkenlikle zenginleþtirme, bir de buna yerel yemek kültürü ekleyerek alkolsüz, nezih, kaliteli bir ortam oluþturarak insanlar ile doða arasýndaki o sýcak bað oluþturulamaz mý?

Aklýma geliverdi, Tanrý, develeri, ayýlarý, boðalarý, atlarý, köpekleri, horozlarý insanlar dövüþtürsün, güreþtirsin, yarýþtýrsýn diye mi yarattý acaba?

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

01.08.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Aðustos 2014 22:02

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.