Özgürlük ve çözüm Newroz'u: Newroz Pîroz Be!

21 Mart 2011 11:00  

 

Özgürlük ve çözüm Newroz'u: Newroz Pîroz Be!

Kürt illerinde 30 merkezde törenler yapıldı. Türkiye'nin batısında başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere pek çok kentte Newroz kutlandı. Almanya'nın Düsseldorf kentinde 70 bin kişi Newroz'u kutladı. Kutlamalarda, genel olarak KCK tutuklamaları, askeri operasyonlar protesto edildi, Barış ve Demokratik Özerklik talepleri yükseltildi.

En kalabalık kutlamalar İstanbul Kazlıçeşme Meydanı ve Diyarbakır'da yaşandı. Kazlıçeşme Meydanı'nı dolduran onbinlerce kişi, ateşin yakılmasıyla birlikte kutlamalara başladı. İstanbul'daki kutlamalara Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuştu ve "2011 Newroz'unun tarihi bir newroz olacağını dile" getirerek, "bir dönem Newroz'zun ismi, kendisi, ateşi bile yasaktı. Bir dönem yok sayılan binlerce yıllık bir gelenek, Newroz direnişçileri sayesinde, kendi küllerinden kendisini yeniden yarattı. Türkiye'de Kürt sorununun barış içerisinde demokrasi içerisinde çözümünün başlangıcı olmalıdır. 2012'de Kürt sorunu kalmayacaktır. Bu Newroz özgürlük ve çözüm Newroz'udur" dedi.

Kürt sorununun bir günde çözülebileceğini savunan Demirtaş, "AKP'nin derdi başka. Oy derdi, koltuk derdi onlar açısından barış ve demokrasiden önce gelir. Başbakan bugün partimize yönelik saldırgan bir tutum içerisindedir. Ellerinde somut tek bir proje olsa çıkıp açıklarlardı. Kafa tüccar kafası, kafa pazarlıkçı kafa. Biz kimseyle pazarlık etmiyoruz. Bizim meselemiz pazarlık konusu edilemeyecek kadar önemlidir. Siz tüccar olabilirsiniz her şeyi alınıp satılır olarak görebilirsiniz ama bizim açımızdan bir pazarlık söz konusu değildir. Bizden çaldığınızı, zorla aldığınızı geri vereceksiniz" diye konuştu.

Önümüzdeki seçimlerin çok önemli olduğunu aktaran Demirtaş, seçimlerin özgürlük yürüyüşçüleri açısından bir milletvekili yarışı olmayacağını söyledi. "Bu ülkede biz de varız" demek için yaklaşan seçimlerin tarihi bir seçim olacağını ifade eden Demirtaş, "İstanbul'daki bu birliktelik bu coşku şimdiden seçimlere gönderilen bir cevaptır. Bir yanda ulusalcı milliyetçiler, diğer yanda dinci milliyetçiler var. Bizler ne ulusalcılardan ne dinci milliyetçilerden yana tavır koyamayız. 'Bu anayasada biz de olacağız' demek için bu tarihi fırsatı kaçırmamak için herkesi bu platform altında toplanmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Başbakanın mikrofonu eline aldığında barış sözcüğünü dilinden düşürmediğini söyleyen Demirtaş, "Daha birkaç gün içinde 7 PKK gerillası operasyonlarda öldürüldü. Analar ağlamasın diyorsa bir başbakan bu konuda samimiyse o Kürt gençlerin anası ağlamıyor mu? Gözyaşları dindirmek konusunda samimiyseniz neden operasyonları durdurmuyorsunuz. Neden bu çağrılara kulak vermiyorsunuz. Operasyon emrini kim veriyor. Askeri operasyonları, siyasi operasyonları yaparak ortalığı geren kaos yapan siz değil misiniz? Eğer barış konusunda samimiyseniz bugün İmralı'da sayın Öcalan'la yapılan diyalog önemli bir süreçtir. Bir yandan diyalog, bir yandan müzakere yürütürüz, diğer yandan ise askeri operasyonlar yaparız diyorsanız bunun altında kalırsınız." şeklinde konuştu.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0