DÜÞÜNCE VE ÝFADE ÖZGÜRLÜÐÜ, ÝLLEGALÝTE, ÞÝDDET VE SÝYASET

24 Mart 2023 16:23 / 302 kez okundu!

 

 

"Eski bir yoldaþým, sosyal medyada þöyle bir paylaþým yapmýþtý. “A. Necdet Sezer kýrmýzý ýþýkta duran bir devlet adamýdýr”.
Allah hepimize þuur versin..."

 

***

DÜÞÜNCE VE ÝFADE ÖZGÜRLÜÐÜ, ÝLLEGALÝTE, ÞÝDDET VE SÝYASET

Hayatýnýn en verimli ve önemli dönemini tarihi TKP (Türkiye Komünist Partisi)’de geçirmiþ bir arkadaþýnýzým.
Parti programý Leninist bir karakter taþýyordu. Ýktidar bir “devrim”le devralýnacaktý. Bir devrimci durum oluþacak, halk ayaklanacak Komünist Parti de buna öncülük ederek Halk Ýktidarýný kuracaktý. Zaman ve zeminin deðiþmesiyle bu yol “iktidarýn devrimle devralýnmasý”ndan, “iktidarý seçimle alma, iktidardan seçimle gitme”ye evrildi. Birincisi ayný zamanda þiddeti içermekteydi (çünkü burjuvazinin iktidarý halka normal yollardan asla vermeyeceði fikrine dayanýyordu), ikincisinde ise bu terkedildi (bu da, zorla alýnan iktidarýn halkýn çoðunluðundan onay alamadýðý fikrine dayanýyordu). 10 Eylül 1920’de Bakü’de kuruluþundan itibaren illegal yaþayan bir Parti idi. Tabii doðrudan M. Kemal’in talimatýyla 18 Ekim 1920’de kurdurulan TKF (Türkiye Komünist Fýrkasý)’yi sayamayýz. Bir de 7 aralýk 1920’de Komünist adýyla olmayan THÝF (Türk Halk Ýþtirakiyun Fýrkasý)’yi de sayamayýz. O da zaten derhal baský altýna alýnmýþ ve kapatýlmýþtýr.

Uzuuun zaman sonra 90’lara gelindiðinde illegalite fikri terkedilmiþti. Ýktidar olma, iktidardan olma fikri terkedilmiþti. Hatta bunu bir üçlemeyle ve vurguyla açýklamýþtý. Birlik, yasallýk, yenilenme.

Kýsacasý Komünist adýyla parti kurmanýn yasak olduðunun kabul edildiði zamanda 4 Haziran 1990’de Cumhuriyet tarihinin ilk Komünist Partisi olan, TBKP (Türkiye Birleþik Komünist Partisi) kurucu üyesi oldum. Partimiz dört ana suçlanmayla AYM tarafýndan kapatýlmýþtý.

Birincisi, sosyal bir sýnýfýn diðer sosyal sýnýflar üzerinde egemenliðini savunmak ve yerleþtirmeyi amaçlamak. (aslýnda bu bir çýkarýmdý, böyle bir anlayýþ artýk yoktu, terkedilmiþti)

Ýkincisi, kullanýlmasý e kurulmasý yasaklanmýþ adla siyasi parti kurulmasý. (Bu da bir çýkarýmdý)

Üçüncüsü, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüðünü bozmak. (Kürt meselesinin çözüm önerisiyle ilgili adil be barýþçýl bir çözüm önermesi.)

Dördüncüsü ise kapatýlan bir siyasi partinin devamý olduðunu beyan ve iddia etmek.
Bu kararý alan AYM üyelerinin hepsini aktarmayacaðým.. Bazýlarý;
Baþkan: Yekta Güngör Özden
Üye: Ahmet N. Sezer
Üye: Haþim kýlýç

Bir hatýrlatmayla bitireyim;
Eski bir yoldaþým, sosyal medyada þöyle bir paylaþým yapmýþtý. “A. Necdet Sezer kýrmýzý ýþýkta duran bir devlet adamýdýr”.
Allah hepimize þuur versin..

Necmi DEMÝRCÝ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.