NASIL YAPMALI? (Kanaatimce)

12 Şubat 2023 23:22 / 341 kez okundu!

 

 

Bir sürü "olmadı" ya rağmen "Velhasıl, etkinin büyüklüğü ve hızı, bu etkiye karşı koyanın büyüklüğü ve hızı ve vatandaşın dayanışma duygu ve hareketine bakmadan, ilgilenmeden, bilgilenmeden toplumda kaosa neden olabilecek hal ve tavırlara girmek, eğer bir etki ajanlığı sözkonusu değilse, büyük sorumsuzluk."

 

****

 

NASIL YAPMALI? (Kanaatimce)

 

Doğrusu, Nikolay Çernişevski'nin aynı adlı eserinden çağrışımla gelmediğini söyleyemem. 12 Eylül darbe yıllarında, sosyalizme daha sıkı sarılma psikolojisiyle okumuştum. Çok zaman geçti ama bir küçük işletme bazında yeni sosyalist ilişkiler kurgusu işlediği kısmı unutmadım.
Neyse...

Biz ülke vatandaşları olarak nasıl yapmalıyız, nasıl yapmalıydık? Herşeyden önce soğukkanlı kalabilmeliyiz, kalabilmeliydik. Olmadı.

Önce, Ülkemizin maruz kaldığı şeyin ne ve nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalışmalıyız, çalışmalıydık. Olmadı.

Bu öyle kolay bir şey değil tabii. Bildiğimiz, 7.7 büyüklüğünde (11 şiddetinde), ardından da 7.6 büyüklüğünde (11 şiddetinde), büyük sayılan bir deprem olduğu. Öyle olduğu için de anlamaya, dinlemeye çalışmalıyız, çalışmalıydık. Olmadı.

Daha sonra, aramızdaki jeofizik disiplininde eğitim alanlar ve temel fizik eğitimi alan özellikle mühendislik eğitimi alanlar ve diğer lisans eğitimi alanlar vardı. Konuyu biraz daha açmalıyız, açmalıydık. Olmadı.

Daha sonra, anladığımızı, dinlediğimizi kendi anlayış ve yorumumuzla herkesle konuşmaya başlamalıyız, başlamalıydık. Olmadı.

Daha sonra da, depremi, ulusal ve uluslararası ölçekte ve kendi tarihi içinde, mukayeseli olarak değerlendirmeliyiz, değerlendirmeliydik. Olmadı.

Bu etki (deprem) tarafı.

Bir de elbette tepki ( afet sonrası önlemler silsilesi) tarafı var.

Hükümetin refleksinin hızlı ve yeterli olup olmadığına bakıp değerlendirme yapmalıyız, yapmalıydık. Üzerinde anlaşabilirmiydik? Sanmıyorum, bu bizi çok oyalardı. Olmadı.

Sonra,afetle mücadeleyi daha spesifik hale getirmek için 2009'da kurduğumuz AFAD'ın yapısı, mücadele kapasitesi, tarihi, mücadele tecrübesinin ne olduğuna bakmalıyız, bakmalıydık. Olmadı.

Nihayet, AFAD'ın, depremin yarattığı yıkım karşısındaki mücadele pratiğini konuşmalıyız, konuşmalıydık. Olmadı.

En nihayet de uluslarası destek ve ulusal çaptaki seferberlikle sahada herşeyini ortaya koyan arama- kurtarma ekiplerinin ve onlara destek veren personelin olağanüstü gayretlerine sıcak bir güç vermeliyiz, vermeliydik. Tam olarak olmadı.

Velhasıl, etkinin büyüklüğü ve hızı, bu etkiye karşı koyanın büyüklüğü ve hızı ve vatandaşın dayanışma duygu ve hareketine bakmadan, ilgilenmeden, bilgilenmeden toplumda kaosa neden olabilecek hal ve tavırlara girmek, eğer bir etki ajanlığı sözkonusu değilse, büyük sorumsuzluk.


İlgilenerek, bilgilenerek, dayanışma duygusuna halel getirmeden, ortaya çıkan hata ve eksiklikleri afetin büyüklüğünü dikkate alan bir üslup dahilinde ifade etmek isteyenler olursa da başım üstüne...

Geç de olsa yapabiliriz... Faydalı olur mu? Olur.

 

Necmi DEMİRCİ

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.