SAMÝMÝ, TUTARLI BÝR BARIÞ MÜCADELESÝ, HEMEN ÞÝMDÝ...

25 Aðustos 2016 15:09 / 1367 kez okundu!

 

 

"Yurtsever güçlerin güçlü bir barýþ mücadelesi yürütmesi gerekiyor.
Güçlü, ayaklarý yere basan, samimi ve tutarlý bir barýþ mücadelesi...
Türkiye'nin Suriye'deki savaþa dahil olmasýna ama ayný zamanda; ABD emperyalizminin PanKürdist özentileri ustaca kullanarak yanýna çektiði PYD ile birlikte "IÞÝD'e karþý mücadele" görünümü altýnda koridor oluþturma planlarýna da karþý çýkan bir barýþ mücadelesi baþlatýlmalýdýr."

*****

 

SAMÝMÝ, TUTARLI BÝR BARIÞ MÜCADELESÝ, HEMEN ÞÝMDÝ...


Erdoðan Fýrat Kalkaný operasyonunun asýl amacýnýn ABD ve PYD güçlerinin bir Kürt kalkaný oluþturulmasýna karþý olduðunu Türkiye'nin Dünya'ya resmi olarak ilan ettiðinden farklý olarak açýkça söyledi.

HDP milletvekili Ýdris Balüken düzenlediði basýn toplantýsýnda:
"AKP'nin ve Erdoðan'ýn þu anda planlamýþ olduðu, CHP ve MHP liderlerinden de onay aldýðý bu Suriye müdahalesini kesinlikle bir IÞÝD'le mücadele hamlesi deðil orada Kürtlerin kazanýmlarýný boðmaya yönelik bir operasyonel süreç olarak deðerlendirdiðimizi ifade etmek istiyorum" diyerek asýl kaygýsýnýn ne olduðunu açýklamýþ oldu.
Ayný kaygýyý taþýyan ABD de apar topar baþkan yardýmcýsý Biden'i Türkiye'ye gönderdi.

Güney sýnýrlarýmýzda emperyalist bir müdahalenin çeþitli aþamalarý gözümüzün önünde sýrasýyla gerçekleþiyor.
Beþ yýldan beri Türkiye'nin yanlýþ politikalarý, iktidarý, solcu(!), liberal ve Ýslamcý aydýnlarýyla iktidarýn bilinçli bilinçsiz þaþkýn taraftarlarýnýn aymazlýðý sonucu buralara geldik.
TSK'ya yapýlan bir operasyonun hemen ertesinde Türkiye bu iðrenç savaþýn içine daldý.
Kendi ülkemizde IÞÝD yapýlanmasýna karþý sistematik aymazlýk sürdürülürken, IÞÝD bahanesi ile savaþa dahil olmuþ olduk.

AKP iktidarýnýn Fýrat Kalkaný Operasyonu için ileri sürdüðü biri resmi diðeri de açýk ama gayrý resmi olan iki gerekçesi de samimiyetsiz.
Erdoðan Darbe Giriþimi sonucu ortaya çýkan "Milli Mutabakat" ve "Milli Kahraman" hologramlarýnýn bozulmamasý kaygýsýyla böyle bir giriþimde bulundu.
Kýsa bir süre sonra bu operasyonun ABD ve AB'nin Türkiye'yi bu bataklýða çekme planýn bir parçasý olduðu açýða çýkacaktýr.

Yurtsever güçlerin güçlü bir barýþ mücadelesi yürütmesi gerekiyor.
Güçlü, ayaklarý yere basan, samimi ve tutarlý bir barýþ mücadelesi...
Türkiye'nin Suriye'deki savaþa dahil olmasýna ama ayný zamanda; ABD emperyalizminin PanKürdist özentileri ustaca kullanarak yanýna çektiði PYD ile birlikte "IÞÝD'e karþý mücadele" görünümü altýnda koridor oluþturma planlarýna da karþý çýkan bir barýþ mücadelesi baþlatýlmalýdýr.

Tutarlý, samimi ve gerçek anlamda antiemperyalist bir dýþ politika yürütmek için Türkiye'nin bu savaþa dahil olmasý gerekmez.
Örneðin Kürt Koridoru konusunda gerçekten rahatsýzsa bu konuda ABD'ye karþý elindeki gerçek kozlarý kullanarak savaþ üslerini kapatarak tavrýný gösterebilir.
Bütün iþgalci güçlerin Suriyeyi terk etmesi, "Demokrasi" ve "Özgürlük" adýný kullanan, içinde Suriyelilerden çok daha fazla profesyonel savaþçýlarýn bulunduðu ordularýn daðýtýlmasýný savunan bir politika yürütebilir.

Yurtsever güçler iktidarýn bu samimiyetsiz, aslýnda iç kamuoyuna yönelik göstermelik dýþ politikasýný teþhir etmeli.
Ayný ABD'nin  zamanda buduncu kaygýlarý kullanarak PYD ile yürüttüðü stratejik iþbirliði de teþhir edilmelidir.
Barýþ içinde birlikte yaþama iradesi gösteren Kürtler de bu barýþ mücadelesine dahil olmasý gerekiyor.
Ancak Ýdris Balüken'in yukarýda bir kýsmýný alýntýladýðým, HDP'nin Suriye'de sürdürülen savaþtan beklentisinin itirafý anlamýna gelen basýn toplantýsý da iyi okunmalýdýr.
IÞÝD'in baský ve zulmünden kaçan çeþitli halklara mensup Suriyelilerin terk ettiði topraklarý ABD ile birlikte, stratejik amaçlar doðrultusunda iþgal edilmesini "Kürtlerin kazanýmý" olarak deðerlendirmek ne derece barýþçýl bir tutum olur?
Barýþ mücadelesi samimiyet ve tutarlýlýk ister.
Tutarlý ve samimi bir barýþ mücadelesine önayak olmasý gereken Türkiye solu hatýr gönül gütmeden HDP'yi tutarlý davranmaya zorlamasý gerekir.
Yaþanan savaþ ortamýndan budunsal stratejik beklentileri hatýr gütmeksizin eleþtirmeden,samimi tutarlý bir barýþ mücadelesi yürütülemez.

Diðer yandan Erdoðan gibi bir projenin göstermelik antiemperyalist gösterilerine kanarak hamasi, þovenist  politikalara payanda olmamak gerekir.
Balyoz davalarý maðdurlarýnýn ana akým medyada pompaladýklarý Erdoðan merkezli milli mutabakat gazý ülkemizi de saran büyük yangýnlara neden olabilir.
Antiemperyalist ve antikapitalist olmayan hiç bir politika ulusal deðildir.
Emek eksenli Ulusal Demokratik bir cephe ile bizi ABD emperyalizminin tuzaðýna sürükleyecek "milli mutabakat" farklý þeylerdir.
Samimi tutarlý, antiemperyalist, antikapitalist temelleri olan bir barýþ mücadelesi emek eksenli bir Ulusal Demokratik Cephenin kurulmasýnýn ilk adýmý olabilir.

Nadi Öztüfekçi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.