AH ÞU DOLAR

18 Mart 2022 15:02 / 461 kez okundu!

 

 

Son günlerde dolar ile yatýp dolar ile kalkýyoruz. Yediðimiz içtiðimiz dolar. Dolar üzerinden oynanan oyun yeni deðil. Biz bu filmi daha önce görmüþtük. Dolar deðil suçlu olan onu silah olarak kullananý gözden kaçýrmayalým. Suçlu, dolarý silaha çevirendir.

 

****

 

AH ÞU DOLAR

 

Son günlerde dolar ile yatýp dolar ile kalkýyoruz. Yediðimiz içtiðimiz dolar.                      

Dolar üzerinden oynanan oyun yeni deðil. Biz bu filmi daha önce görmüþtük. Dolar deðil suçlu olan onu silah olarak kullananý gözden kaçýrmayalým. Suçlu, dolarý silaha çevirendir.

Cumhuriyetimizin kuruluþuyla birlikte seçmiþ olduðumuz kapitalist sistem dýþa baðýmlýlýðýmýzýn nedenidir bildiðiniz üzere. Kapitalizm kendi varoluþunun getirdiði nedenlerden ötürü küresel baðlamda her 10 veya 30 yýlda krize girmekte ve bu krizle birlikte tüm dünya ülkelerini peþinden sürüklemektedir. Kuþ kanadýndan yel alan dýþa baðýmlý ekonomimiz nedeniyle dünyada meydana gelen kapitalizmin dönemsel ya da bize özgü krizlerinden dolayý dolara yapýþýk yürüyen ekonomimizin bu olgudan etkilenmemesi ise imkansýzdýr. Küresel sermayenin sözcüsü konumundaki ABD tarafýndan dolar krizinin, bir taþla birkaç kuþ vurma oyununa dönüþtürülmesi tezgahlanmaktadýr. Üstelik son dönemde ABD sadece ülkemiz deðil iþ yaptýðý diðer ülkelerle de kavgalý bir görüntü izlemektedir. Bu durumdaki geliþmeler kapitalist sistemin hastalýðýnýn nüksettiðini göstermektedir.

Kapitalist sistem üretimi ihtiyaçlardan kaynaklý deðil, daha çok para kazanma düzeyinde deðerlendirmektedir. Bu durum doðasý gereði rekabetin esas olduðu sistemdir. Küçük iþletmelerin yutulmasý kaçýnýlmaz bir hedeftir. Ancak dünya da ve ülkemizde üretim sürekli artmaktayken tüketimin ayný hýzla artmadýðý da bir gerçektir. Salt para kazanmak için yapýlan fazla üretim talep yetersizliðinden birikmekte, sistem, görsel ve yazýlý medyayý kullanarak reklam yaparak birikimi paraya dönüþtürmek için talep oluþturmaya gayret etmek zorunda kalmakta ve bunda da kýsmen baþarýlý olmaktadýr. Kapitalizm var olma gereði olarak yýkýcý bir sistemdir. Lakin bu sistem ayný zamanda kendi yýkýlýþýný da içinde barýndýrmaktadýr, kapitalizmin dünya genelinde ilerlemesi krizlerle mümkün olmaktadýr. Kapitalizmin krizlerine ülkelerin yanlýþ politikalarý tek baþýna sebep deðil hýzlandýrýcý bir etmen olabilir.

Son dönemlerde kapitalizm dönemsel krizlerden kurtulmanýn yöntemi olarak finans sermayesine kayarak parayla para kazanmaya yönelmektedir. Krizleri önlemek pek mümkün olmamakla birlikte krizleri düzeltmek azaltmak için yapýlacak eylemler de yeterli olamayacaktýr çünkü “kapitalizm bir meta uygarlýðýdýr. Her þeyi metalaþtýrýyor paralýlaþtýrýyor, þeyleþtiriyor. Ýnsan ve toplum yaþamýnýn tüm veçhelerini metalaþtýrýyor, birer ticaret nesnesi, parayla alýnýp satýlan þeyler haline getiriyor” (Çöküþ – s25 - Fikret Baþkaya) Eskiden parayla alýnmayan, satýlmayan þeyler günümüzde parayla satýlan veya alýnan metalar düzeyindedir artýk.

Dolarýn bütün ülke yaþayanlarýna olumsuzluk nedeni ise sanayi sektörünün, saðlýk sektörünün, tarým sektörünün hatta hizmet sektörünün üretmekte kullandýðý üretim araçlarý baðlamýnda dolara endeksli oluþundandýr. Bu nedenle Dolarda meydana gelen/getirilen oynaklýk piyasalarda ürünlerdeki zam fýrtýnasýný doðurmaktadýr.

Kapitalizm meta uygarlýðý olduðu kadar özelleþtirmelerinde temel sistemidir. Ülkemizde özelleþtirilmemiþ hemen hemen hiçbir iþletme ve hizmet alaný kalmamýþtýr. Özelleþtirilen birimlerin hizmetleri ve ürünleri kar amacýna dönüþtürülmüþtür. Dýþa ve dolara baðýmlý ekonomimizde bir sözün veya ima’nýn bile ülke ekonomisini allak bullak ettiði görülmektedir.

Bu Dolar saldýrýlarýyla ve kapitalist yaptýrýmlarla savaþmayacak mýyýz? Afaki iç politika söylemlerinin bir kýymeti harbiyesi, reel bir karþýlýðý yoktur ve olmayacaktýr. Olaylarýn seyrini radikal olarak deðiþtirmenin yolu, radikal bir düþünce devriminden, özgür düþünceden geçiyor. Lakin, günün sekiz saati cep telefonuyla oynayarak, saatlerce sefil televizyon dizileri, alýklaþtýrýcý reklamlar izleyerek, hamburger yiyerek, cola içerek, Hollywood filmleri izleyerek, vb. bunu baþarmak mümkün görünmemektedir. Marka þeyler edinmek için AVM’lerde pinekleyen, bokböcekleri gibi sözde ucuz mallarýn baþýnda toplanan, döne döne kendilerini aç ve iþsiz býrakan, kendilerini aþaðýlayan burjuva partilerine oy verenlerin iþi deðildi mücadele. Aðzýný her açtýðýnda –halkýmýz-demekle de olacak bir þey de deðildir. Sistemin kendisi hasta ve yýkýcýysa artýk bizler ve siyasal iktidarlar sistemi düzeltmek için deðil sistemin deðiþitirilmesi üzerine kafa yormalýyýz.

 

Muzaffer NARMAN

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.