Yılmaz Ayata (Jeotermal) Aday ve Halil Posacı Güneşten Elektrik’te bir Öncü

30 Mart 2011 23:49 / 2600 kez okundu!

 


Enerji, uğruna savaşların yapıldığı hepimizin gereksinimi olan öge. Hele hele Japonya depreminden sonra atom enerjisi daha da tartışılır hale geldi. Bizde de umarım, radyasyonu tv, cep telefonu radyasyonu ile mukayese ederek atom reaktöründeki erimeyi tüpgaz patlaması ile mukayese ederek yola devam etmeyeceğimiz bir bilinç giderek gelişecek.

------------------------------------------------------------------------------------------

Önce Urla’lı Yılmaz Ayata ile başlayayım: Kadim dost ve ping pong rakibim en sonunda CHP İzmir 1. Bölge'den aday adayı oldu. Jeotermal enerji ve Urla hakkında yazdıklarını (Ayata bu enerjinin Urla’da da kullanılması için çalışmak gereğine inanıyor (http://www.yarimada.org/yazar/822-jeotermal-enerji-urla-iyte.html), umarım seçilince kuvveden fiile geçirebilir. Yılmaz Ayata gibi insanları TBMM'nde görmek hepimizin arzusu.

Enerji, uğruna savaşların yapıldığı hepimizin gereksinimi olan öge. Hele hele Japonya depreminden sonra atom enerjisi daha da tartışılır hale geldi. Bizde de umarım, radyasyonu tv, cep telefonu radyasyonu ile mukayese ederek atom reaktöründeki erimeyi tüpgaz patlaması ile mukayese ederek yola devam etmeyeceğimiz bir bilinç giderek gelişecek.

Halil Posacı bir endüstri mühendisi ve bilgisayar hocası, İzmir Ekonomi’de bu konuda ders veriyor. Henüz Bilgisayar mühendisliği diye bir kavram yok iken bu işe eğilmiş ve bankaların bilgi işlem sistemlerini kurana kadar bu işle bütünleşmiş.

Sonunda ipi göğüsleyen bir atlet vardır, nereli olduğu nereden geldiği kimseyi ilgilendirmez. Halil Posacı, Ege Bölgesi'nde güneşten elektrik elde etmek konusunda o tür bir başarıya imza attı. Ve Almanya’ya gidip eğitimini aldıktan sonra Yenişehir İzmir’de Saraoğlu eczanesinde (http://gunestrik.com/referans-projeler.aspx) fotovoltaik sistemini kurdu. Bu web sitesinden yaptıklarını izleyebilirsiniz.

Bu konuda ben de, konu ile ilgili Ayşe teyze rolünde Elektrik Mühendisleri Sinan Akkaynak ve Muammer Argün ile olan konuşmaları heyecan ile izledim.

Elhamdülillah, cereyan falan gibi kafir icadı şeylerden pek anlamam. Ama hasbelkader bu işlere ilgi duydum: Önce eski kayınbiraderim bir süre Almanya’da atom atıklarından sorumlu şirketin avukatlığını yaptı. Sonra bir grup Ankaralı müteşebbis cereyancı beni buldular, böbrek taşı makinelerini o zaman finanse etmek başarısını gösterdiğim için ve yabancı lisanları konuştuğum için ve ilk elektrik dağıtım ihalesi yapıldığında bundan on-onbeş yıl kadar önce bir şirkete % 5 ile ortak edilip bir milyar dolarlık bir kredi bulma işinin ortasında buldum kendimi. Sonra o ihale iptal edildi, şirket arasında anlaşmazlık vs., ben de hissemi genç bir avukata armağan edip bir bardak su içtim. Son olarak da geçen Mart Avusturya'daki yenilenebilir enerji kongresine katıldım; dimağım biraz açılsın ve bu konuda bilgileneyim diye.

Yani damdan düşen misali Tedaş özelleştirme vs. den biraz olsun nasibimi aldım.

Anladığım kadarı ile EBDK yani TC Enerji Piyasası düzenleme kurulu geçen Aralık ayında bir genelge ile bu işleri tanzim etti ve dağıtım şirketlerine takas yoluyla enerji üretenden enerji almayı serbest bıraktı ama genelgelerin ayrıntıları konusunda uzmanlar hararetle tartışıyorlar.

Ayşe teyze rolümde Japonya sonrasında her ne kadar moda şu an atom enerjisi gibiymiş bile gözükse bile, biz vatandaşlar harekete geçerek bürokrasi kapılarını aşındırarak güneşten ve rüzgardan enerji elde etme yollarını açacağız ve Halil Posacı gibi öncülere destek olup onu takip edeceğiz. Ülkenin doğusunda enerjinin kısmen % 80'e varan oranı kaçak olarak kullanılırken ve devlet oralarda birşeyler yapamazken, batıda kaçak kullanma durumunda olanlara ağır cezalar getirebiliyor. Biraz kör ve tutulan misali. Halil Posacı bir öncülük yaptı ve dilekçesini verdi. Bakalım yanıt nasıl olacak ve uygulama ile küçük yatırımcıya yollar açılacak mı? Kanaatimce açılacak, çünkü elimiz mecbur. Yani ya açılacak ya açılacak. Yılmaz Ayata ve Halil Posacı'yı candan tebrik ediyorum.


Mahmut Tolon

29.03.2011

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.