Murat Dağı'nda Yörük Detoksu

07 Temmuz 2010 11:23 / 2817 kez okundu!

 


Yaşadığım veya duyduğum en doğal detoks tedavisindeydim. Kütahya, Gediz, Uşak arasındaki Murat dağında, Mustafa Tuna ve Hatice Tuna, Mehmet ile eşi Sultan’ın misafirleri oldum. Son 2 yıldır kurt çok fazla imiş. Ege’deki yaygın ismi ile canavar. “Canavar ağıla kadar gelip 2 oğlak kaptı bu yıl” dedi Mehmet, “gece silah atarsam korkma”.

“Eskiden bir gölge gibi yamaçta kaçarken görürdün canavarı artık uzaktan sana bakarak gidiyorlar” dedi. Mustafa.

Son derece neşeli ve olumlu insanlar, iki yıldır dostuz. Ne zamandır niyet ediyordum, geçen hafta sonuna kısmet oldu onları ziyaret.

Uşak Bahadır köyünden 45 dakika traktörle çıkılıyor 1978’den beri yazın kaldıkları yaylalarına. Bir bölüm gene diğer yoldan eşekle taşınıyor. Bahadır köyüne az kala Uşak yolunda biraz kiraz almak için durduğumda, geçen hafta doluda şimşekten Tecelligillerin 90 koyun yanı sıra 2 köpek ve bir eşeklerinin öldüğünü duydum yaylada. Çoban öteki ağacın altında olduğundan kurtulmuş. Cennette ölüm böyle olmalı… Da… yaşam zor! Sayısını unuttuğum çayın içinden geçtim yaylaya çıkarken ama yukarda elektrik yok, cep telefonu bir çekiyor bir çekmiyor. Su, çadıra yaklaşık 700 metredeki çeşmeden taşınıyor. “Ağustos ortasından sonra soğuktan duramıyorsun biz de göçüyoruz” diyor Mustafa. Mayıs sonu geldiğimizde kar oluyor ve diz boyu ot ama temmuz başına kadar azalıyor. Yaklaşık 6-7 kilometrekare bir alanda yayıyorlar hayvanları. 350 kadar keçi ve koyunları var.

Koyun ve keçiden yılda iki yavru alamıyor musun deyince; “ek yem vermeyince hayvanın hayvanlığı kalmaz o zaman” diyor. Önümüzdeki günlerde Food Inc (Gıda AŞ) diye bir film yayınlanacak NTV’de izlemenizi öneririm. O zaman ne demek istediği daha net anlaşılır. Buradaki hayvanların keyfi yerinde.

Dumlu-Uşak-Gediz arasındaki eski kervan yolunun bir tarafı Kütahya, diğer yanı Uşak. Bu taşlı patika ileride inanılmaz bir turizm potansiyeli taşıyor. Peru’aki İnca trail gibi bir dinlenme yerleri olan patika planlansa, gençler 3-7 günlük yürüyüşlerde buralardan geçebilirler eğer organizasyon yapılırsa. Büyük Eğerbeli mevkiinde bir Kütahya’daydık, bir Uşak’ta. Bilmediğim bir hayvan olarak yaylanın ortasında bir kır kurbağası gördüm en yakın çeşmeden 750 metre kadar uzakta.

Söğürme

Bol yemek, hareket, enfes bir hava ve manzara. Uyku, yemek, sohbet, yürüyüş ve yağmur bastırınca yörük çadırı, daha iyisini insan düşünemiyor.

Taze kızartılmış ete söğürme diyorlar. Son derece lezzetli. Odun ateşinde ekmek ve enfes yörük peyniri. Peynir isteyen benimle temasa geçsin 9 TL’ye kilosu, teneke olarak yolluyorlar bilenlere.

Muhammed, Yıldız, Murat ve Mehmet Tuna ve eşi Sultan ve oğulları Emre’nin misafiri oldum. Temmuz ayında bol yağmur yaşadım. Büyük Mehmet ve kardeşi Ali ve oğlu İsa’nın kızları Döndü, Ayşegül ve Gökhan. Komşu sürünün sahipleri.

Ziyaretim sonunda Murat dağının etrafından dolaşıp Murat dağındaki kaplıcaya gidiyoruz. Mustafa ve Hatice Tuna, Hatice’nin ailesinde kalıp ertesi gün 3-4 saat yürüyerek yaylaya geri dönecekler. Çocuklar Uşak’ta okula gidiyorlar. Şartlar zor.

“En zoru yoksulluk, hiç hayvan olmaması” diyor Mustafa.. Telefonun şarjı bittiğinden az resim çekebiliyorum. Bir dahaki ziyarete gece bastıran soğuğa karşı daha tedarikli olacağım.


Mahmut Tolon

05.07.2010







 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
08 Temmuz 2010 22:34

İSMAİL HAKKI ATILGAN

Önümüzdeki günlerde ben de buralarda hayli vakit geçireceğim.

Geçen hafta Uşak, Eşme, Banaz, Dumlu, Gediz, oradan Kütahya'ya geçtim. Gerçekten doğal beslenme doğal yaşam buralarda var. Her yerden şerbet gibi sular akıyor. Meyve sebze sulanmayan yamaçlarda yetiştiğinden, lezzetinden yenmiyor.

Sayın Tolon'un çektiği resimlerde arka plandaki sarı çiçekli otlar (sarı kantoron) otu. Pınarlı resimde çok net görülüyor. Çok şifalı bir ottur. Çayı, otun çiçeği ile zeytinyağında yapılan (kantoron yağı) binbir derde deva. Buralarda baharda (orkidegillerden) olan SAĞLEP otu da yetişir. Şifalı dondurmanın ana maddesi sağlep yumrusudur.

Buralarda yaşamak gerçekten doğal detoks.
07 Temmuz 2010 22:21

msakaryalı

Hocam aklına sağlık.
Bir daha ki sefere ben de gelmek isterim Murat Dağına.
Peynir isterim. Koyun peyniri mi keçi peyniri mi?

Selamlar

Muammer
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.