Maske! Yeter Artık!

04 Ekim 2020 17:09 / 1660 kez okundu!

 

 

Yolda beni durdurup da tek başıma araba kullanırken maske takmam gerektiğini söyleyen Jandarma kardeş, deniz kenarında tek başıma yürürken 8 metre uzaktaki asfalttan korna çalıp, beni yanına çağırıp, maskesiz yürüdüğüm için uyaran genç memur hakikaten yetti! Dünya Sağlık Örgütündeki yetkili meslektaş, TC Sağlık bakanlığındaki yetkili, İç İşleri Bakanlığındaki kardeşim yeter artık.

 

****

 

Maske! Yeter Artık!

 

Yolda beni durdurup da tek başıma araba kullanırken maske takmam gerektiğini söyleyen Jandarma kardeş, deniz kenarında tek başıma yürürken 8 metre uzaktaki asfalttan korna çalıp, beni yanına çağırıp, maskesiz yürüdüğüm için uyaran genç memur hakikaten yetti! Dünya Sağlık Örgütündeki yetkili meslektaş, TC Sağlık bakanlığındaki yetkili, İç İşleri Bakanlığındaki kardeşim yeter artık.

Birçok konuda sizler benden üstünsünüzdür de, ben bu konuda denginiz falan değilim. Gelin öğreteyim, yol göstereyim, öğrenmek istemiyorsanız da sağlıcakla kalın. Öyle fazla böbürlenmek falan iyi değildir diye yetiştirildim. Doğruyu yap at denize bilen bilir falan ama. Kısmen detayda kayboluyoruz fazla genelge ile üç katlı maske falan derken. 

Bonn’da Doktoramı hava yolu ile enfeksiyon ve önlenmesi konusunda yaptım. Anlayıp anlamadan kullandığınız “damlacık enfeksiyonu” tabirini de bir bilimsel yayında Türkçe muhtemelen ilk kullananım. Bir iki Türkçe yayını 70'lerde yazarken Almanca Tröpfchen kelimesini çevirdim. Yerleşti. Belki de daha önce veya aynı zamanlarda başkası da kullanmıştır diye muhtemelen diyorum. UV şuaları cihazları geliştirdim. Dünyanın en önemli dergilerinde bilimsel yayın yaptım. Endoskopi dezenfeksiyonu için önerdiğim bir “aldehyd karışımı” on yıllarca bütün dünyada kullanıldı. Gelişmesinde öncülük ettiğim uv lambasının torunları ile belki bugün apartmandaki suyunuzu dezenfekte etmeye çalışıyorsunuzdur.

Bir avuç (o da, TC'de kaç  kişi daha var ve var mı(?), bilmediğimden bir avuç diyorum) deneysel olarak havadan enfeksiyon üzerine çalışmış insandan biriyim. Corona karşısında tabii eşitiz de, bu konuda sizlerle tüm saygı veya sevgi ile eşit falan değilim.

Amaç ne? Havadan bulaşmasını önlemek değil mi? Maske nizamnamesi, genelgesi falan yazan Dünya Sağlık Örgütündeki meslektaşım, İç İşlerinde masa başında genelgeyi kaleme alan kardeşim, bu satırları yavaş yavaş, sindire sindire okuyun lütfen. Amaç maskeyi halkın çoğunluğuna izah etmek mi? Lütfen ona odaklanalım.  Enfeksiyonun yaklaşık yüzde seksen beşi hava yolu ile oluyor! Maske çok önemli. Neden yüz küsur yıldır ameliyathanelerde başarı ile bez maske kullanılıyor bir sorun kendinize!

Açık havada 4-5 metreden fazla falan mesafe var ise maskeyi indirebilirsiniz. Tek başına araç kullanırken, sahilde yürürken maske saçma ve gereksiz.

Maske üreticileri normlar falan yapıp, belge alıp daha fazla satmak isteyeceklerdir. Ama halkın çoğunluğunun kafası karışık iken, Allah rızası için bu maske  konusunu doğru dürüst anlatalım. Bunu doğru anlatırsak o yüzde seksen beşi en az yarılayabiliriz.  

Bu arada 65 yaş üstü hakkında yazdıklarımı da okuyun isterseniz. 65 yaşın üstündeki turist olarak dolaşmak serbest de TC vatandaşına yasak? Olur mu öyle bir şey?

Sosyal mesafe önemli! Sarmaş dolaş olmayın! El yıkama önemli, maske çok önemli, ama basitleştirelim ki yaygın kullanılsın. Enfeksiyon riskini azaltmak, yüzde bir ihtimal üzerine ahkam kesmek, kılı kırk yararak ve anlaşılmayan genelgeler ile değil, basit uyulacak kurallar ile olur. 

>> VİDEO: Dr. Mahmut Tolon - 3dk da Corona dan korunma

 

Mahmut TOLON

26.09.2020, Urla

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.