Dmanisi insanları ve Gürcistan

09 Aralık 2014 23:27 / 1571 kez okundu!

 

 

Atalarımızı görmek için Gürcistan’a gittik. 1.8 milyon yıl önce yaşayan Dmanisi insanlarını gördük. Prof. Roin Kavrelisvili, sağ olsun, yaklaşık 700 km kadar Gürcistan’da dolaştırdı. Bir yandan Gürcü lisanı, kültürü ve tarihi hakkında konferans dinlerken bir yandan da gıpta ederek mimariye ve kale restorasyonlarına baktık. Roin Bey, Ardahan Üniversitesi'nde Gürcü Dili ve Edebiyatı kürsüsünü kurmuş. Öğrencilerin dikkatine: İş bulmak garanti sayılabilir. Gürcistan Kafkasya ticaretinin merkezi konumunda. Ermenistan ile de ticaret Gürcistan üzerinden yapılıyormuş.

 

Stalin’in doğum yeri Gori’den sonra Tiflis’e ve oradan Dmanisi’ye gittik. Gürcistan medeni bir yer. Kaleleri restore etmişler. Eski eser, SİT alanı falan gibi abuk kararların arkasına sığınarak hiçbir şey yapmamayı yeğlememişler. Urla kalesi konusunda ilgililerin okuması ümidi ile bu satırları yazıyorum bilhassa.

Atamızın resmi, yansımada Drs. Kavrelisvili ve Çelik, müze bekçisi ile.

Kars’a 30 yıl önce gitmiştim. Maalesef çarpık kentleşme ile Kars bir Ortadoğu kenti görünümüne bürünmüş. Yeşil alan yok neredeyse, civarda ağaçlandırma şart ama nedense yok. Halbuki arazi ve iklim olabildiğince müsait.

 

Gürcistan bir Avrupa ülkesi. Patlayan nüfusun getirdiği çarpık kentleşme yok. Çok güzel şarapları var. Kısa sürede Avrupa Birliği'ne gireceklerdir. “Ermenistan tarihte yaşıyor” diyor Prof. Kavrelisvili. Deniz müsteşarlığı bile varmış. Bundan 1000 yıl önceki Ermenistan’ın denize kıyısı olduğu için.

 

Fakat bu Gürcülerin kafası fazla çalışmıyor sanki, aynı Almanlar gibi! Neden bu kanaate vardığımı da kısaca paylaşayım. Eski Gürcü Devlet Başkanı bir gösteride iki insan öldü diye kovuşturmada imiş ve ABD'ye göçmüş hapse girmemek için. Zamanın İçişleri Bakanı hapiste imiş. Politikacıları bu kadar korkutursan nasıl hizmet etsinler? Bakın bizde kaç kişi ölüyor, politikacılara bir şey olmuyor, iştah ile hizmete devam edebiliyorlar. Almanlara gelince, anlaşılan bir bürokrasi diktası altında yaşıyor zavallılar. Ünlü Futbolcu Rummenige gümrükten kendisine hediye edilen 2 Rolex saati geçirirken yakalanmış ve 250 bin Euro gümrük vergisi ödemiş. Adamlar gümrük vergisini gelire göre kesiyorlarmış! Bir de hediye vergisi varmış. İnsanların kazanma azmini sıfırlamaz mı böyle bir yaklaşım? Der Spiegel dergisi haberine göre çakma marka kullananlar da Batı Avrupa’da tehlikede imişler. Fransa’da ve İtalya’da çakma gözlük çanta falan da taşımak suç imiş. Bir Danimarkalı turist 10 Euro’ya aldığı çakma gözlükle İtalya’da yakalanınca on bin Euro ceza ödemiş. Şükredelim, hür bir ülkede yaşıyoruz! Bizde sadece zorunlu sigortalar ile yolunma kanunları var.

 

Gürcü lisanı Baskça ile akraba imiş. Yakında doğumuzda bir İsviçre doğacak gibi. Ben ,doğrusu bu ülkeye bayıldım. Roni Hoca Türkçe, Arapça, Rusça, Ermenice ve Almanca konuşuyor.

 

Dmanisi bir turizm bölgesi olmuş bile. Bir nevi Mekke! Afrika’dan göçen ilk atalarımızdan beşi bir lava tabakasında yakalanmışlar ve kafatasları bir kazı esnasında bulunmuş. Aynı merkezde Ortaçağ kiliseleri ve Akkoyunlu Karakoyunlu mezar taşları var. Tiflis cıvıl cıvıl bir kent. Bir nevi Rus Alevileri veya Mormonları olan, sonra Sivastopol'a göçen Molakanlar, Ermeni ve Gürcü aşıkları, Ahıska Türkleri ile ilgili hikayeler dinleyerek çok zengin bir seyahat oldu.

                                                                                                                     Drs. Bahattin Çelik, Roin Kavrelisvili, Tolon, Dimanisi homo erectus

 

Mahmut TOLON
 
01.12.2014
 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.