BU SEÇÝMDE SEVÝÞTÝN MÝ?

12 Haziran 2011 11:41 / 1678 kez okundu!

 


- Sana ne yahu?
- Pekiyi son ne zaman ve hangi pozisyonda seviþtin?

Bu soru kabul etmeliyiz ki son derece özel bir soru. Cevabý her ne olursa olsun yanýt verenin bir þekilde yargýlanmasýna yol açar. Onun için ayýptýr ve sorulmaz.

Batý ülkelerinde "Hangi partiye oy verdin?" sorusu da aynI oranda özele tecavüzdür ve sorulmaz. Olmayan bir samimiyet ifadesidir. Veya densizliktir, ayýptýr.

Ama bizde en çok sorulan sorulardan biridir. Bu mütecaviz soruya neredeyse yanýt vermemek ayýptýr. Verdiðin anda ise bir yafta bir tarafýna yapýþýr karþýndakinin bakýþ açýsýna göre. Alýþacaðýz gülümseyerek yanýt vermemeye.

Herhalde kavim veya kabileden bireyselliðe geçiþ sürecinde alýþacaðýz bu tür sorularý sormamaya veya daha ziyade gülümseyerek yanýt vermemeye.

Þu anda cevap vermeyince samimiyetsizlikle suçlanabilirsin; ne kokar ne bulaþýr, yaralý parmaða iþemez bir insan olmakla. Ama medeni cesaret denilen olay da o þekilde geliþmiyor mu? Her bir soruya kavga çýkarmadan sesini yükseltmeden yanýt vermeme sanatý medeni cesaret en basit haliyle.

Batý ile doðu arasýnda bir fark da “Kaç para kazanýyorsun?” sorusu. “Sana ne?” bir cevap, “sandýðýndan daha az veya daha fazla” bir baþka cevap.

Hafiften gülümseyerek “Anlatmasý uzun sürer, biz anlaþana kadar 2 gün boyunca konuþtuk ama ortalama bu tür bir iþe kaç para verildiðini öðrenmek istiyorsan x ve y TL civarýnda bir orandýr ve kaç yýldýr nasýl çalýþtýðýna göre deðiþir” türünde bir yanýt hernekadar karþýndakini tam tatmin etmese ve senin samimiyetsizlikle yargýlanmaný beraberinde getirecek olsa da, herhalde daha uzun vadeli bir dostluk için ödenmesi gereken bir bedel olabilir.

Xy TL alýyorum denildiði zaman XY TL lik iþ yapan insan yaftasý yiyebilirsin. Sorgulayýcý ondan sonra bu basamak üzerine yargýlamasýný sürdürebilir.

Konu mesafe tutmak ile ilgilidir. Ama netice itibariyle her soru sorulabilir bir ön tanýþma veya yazýnýn ilk baþýndaki örnek ile devam edecek olursak bir önseviþme sürecinden sonra. Bu bazen aylar, bazen haftalar bazen yýllar süren bir tanýþma sürecidir. Uzun süreli dostluklar için ise mesafe elzemdir. Yoksa çarpýþan otomobiller gibi kýsa ve hýzlý tanýþma sürecinden sonra iliþkiler bir yafta ile neticelenebilir.

Esas arzu ettiiðimiz uzun süreli dostluklar ise mesafe tutmak en önemli öge. Tabii ki mesafeleri aþarak kýrmadan bir neticeye varmak iki süreçte son derece önemli; biri hoca öðrenci iliþkisi diðeri de çalýþma hayatý.

Birincisinde de, ikincisinde de güven oluþturarak mesafeler aþýlabilir. Arzu istediðiniz istikamette net olursanýz ve karþý tarafýn çekincelerini, bakýþ açýlarýný anlayabilecek kadar özen gösterirseniz baþarýya ulaþabilirsiniz. Yazmasý nisbeten kolay, uygulamasý epeyce zor. Aklýma gelmiþken sorayým siz hangi partiye oy verdiniz? Akþama göreceksin hangi partiye oy verdiðimi televizyonda.


Mahmut TOLON

12.06.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.