AZ KLÝMA EKONOMÝK VE SAÐLIKLI

01 Aðustos 2011 10:59 / 2006 kez okundu!

 


Yaz sýcaklarý kavuruyor. Klimalar 22 dereceye ayarlý. Hoþ geldin akciðer hastalýklarý. Bir sýcak ve içeriye girince bir soðuk! Bilhassa bankalar, devlet daireleri kýsaca klimanýn elektriðini kendi ödemeyenler açýyorlar klimayý, ohhhh ferah ferah (sanýyorlar). Toplumsal kesemize genelde bakýnca epeyce zarar verdiklerinin ya bilincinde deðiller ya da umurlarýnda deðil.

Isýdan önce nem yüzdesi önemli!

Ama tehlikeli ve pahalý. Bir sýcak bir soðuk, vücut iklime ve mevsime adapte olamýyor. Halbuki klimayý 25-27 dereceye ayarlayýn. Klima çalýþtýktan dakikalar sonra ortamdaki nem % 30 civarýna düþecektir ve sýcaðýn boðucu hali kaybolacaktýr. Yüzde 30 bir nemde insanlar rahatça çalýþabilirler. Klima hava sýcaklýðýný da 27 dereceye düþürünce, ferah, saðlýklý ve ekonomik bir ortamdasýnýz demektir. Dýþarýya çýkýnca hava sýcaklýðý ayrýca sizi aniden boðmayacak ve daha az terleyerek daha rahat bir þekilde iklim koþullarýna alýþacaksýnýz.

Klima Kullanýmý ve Saðlýk: Ayarlayýn klimayý 25-27 dereceye, rahat edin az ödeyin, çevre bilinçli davranýn!

Evinizde geceleri klimayý 23 dereceye ayarlayýp bir de yorganla yatmanýn da mantýklý bir yaný yoktur. Kiþisel kesenize de ayrýca yazýk. Aradaki elektrik faturasý farký yüzde yüz civarýnda olur. Küresel ýsýnmada küçük adýmlarýn toplamý büyük farklar yaratýr. Kullanýlan su ve elektrik miktarý kaç santral yapýlacaðýnýn kararýný verir neticede.

Yani baþka bir deyiþle birkaç termik santrali daha mý yapýlacak, bir atom santrali daha mý kurulacak sorusunun yanýtý hem kendi kullanýmýmýzý ayarlamaktan hem de bilinçlenmekten geçer.

Bir iki satýr da insanlarýn yazýn yanlarýnda taþýdýklarý su þiþeleri hakkýnda yazmak istiyorum bir nefroloji uzmaný olarak: Günde 3-4 kez su içmek yeterlidir. Eðer aðýr spor yapmýyorsanýz yani örneðin maraton koþmuyorsanýz. Turist olarak 3-5 saatlik bir gezide yanýnýzda su taþýmanýza gerek yok, böbrekleriniz yeterince ayar yapar ve saðlýðýnýz açýsýndan hiçbir farký olmaz. Susamýþ olarak su içmek de hoþ bir histir. Vucudun susuz kalmasý vs gibi bir olay öyle 5-6 saate falan normal aktivitede olmaz. Turistlerin ellerindeki su þiþeleri genelde ucuz bakkaldan aldýklarýndan ve turistik kahve vs gibi yerlerde yüzde yüz pahalýya su almak istemediklerindendir. Veya bilgisizliktendir.



Mahmut TOLON


01.08.2011


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.