Yardým

08 Aðustos 2012 13:29 / 1520 kez okundu!

 


“Ýslami ve insani deðerler gücünü nereden alýr?” diye sorsalar, siz ne dersiniz bilmem ama ben, yardýmdan derim. Yardýmýn temelinde; paylaþma ruhu, ilgilenme nezaketi, maddi ve manevi yardýmcý olma bilinç ve þuuru yatar. Bunlarýn tümüne “infak” diyebiliriz. Ýnfakýn en zoru da sevgi infakýdýr. Aslýnda insanoðlu, sevdiði ve ilgilendiði her þeye infakta yani yardýmda bulunabilir.

Efendimiz bir gün sohbetlerinde ashabýna sorar; “Ey ashabým, kendi malýnýzý mý yoksa varislerin malýný mý daha çok seversiniz?”

Ashap; “Ne yalan söyleyelim ya Resulullah, vallahi kendi malýmýzý daha çok seviyoruz.”

Bu samimi itiraf üzerine efendimiz; “Doðru söylediniz, ey ashabým, her insan kendi malýný çok sevecek þekilde yaratýlmýþtýr. Ancak size bir haber vereyim mi? Verip daðýttýðýnýz (yani, infak edip yardýmda bulunduðunuz) sizin malýnýz, biriktirdikleriniz de varisleriniz malýdýr.”

O nedenle baþta peygamberler olmak üzere, Allah dostlarý geride hiç mal mülk býrakmazlar. Hz. Ebu Bekir r.a. kazancýnýn zekatýný günlük verirmiþ.

Günümüz insanýna, kapitalist ve emperyalist sistemler, ne acýdýr ki, menfaatperestliði, yani menfaatin nasýl ve ne þekilde korunmasý gerektiðini öðrettiði halde, Ýslam’ýn özünü teþkil eden merhamet kavramý ve merhamet ruhu durmadan katledilmektedir.

Merhametini yitirmiþ bir insandan her türlü yozlaþmýþlýðý beklemek mümkündür. Yardýmý ancak, merhametini, menfaatinin önüne geçirmesini bilen, asil ve soylu, imaný ve icraatý tam olan hem aklýyla, hem de kalbiyle inanýp ve tasdik edenler yapabilir.

Yardýmdan kaçan insanlar genelde, akýllarýyla yardýmýn hayýrlý ve faydalý olduðunu kabul ederler ama, kalpleriyle onaylayamadýklarý için, yardýmda bulunamazlar.

Yardýmýn en güzelini söyleyeyim mi, varken vermek deðil, yokken nefsi, caný acýtarak vermek, vermeye çalýþmaktýr.

O güzeller güzeli, hasbi infak ehline selam olsun, hesabi yardýmlar bizden uzak dursun.

Allah’ýn rahmet ve bereketi hepinizin üzerine, bilhassa infak ehlinin üstüne olsun diyor, hepinizi muhabbetle selamlýyorum…



Mahir EYÜBOÐLU

Eðitimci-Ýletiþimci Yazar
Aile Danýþmaný

27.06.2012


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.