Karýþtýrmak

05 Kasým 2011 13:07 / 1546 kez okundu!

 


Kafa karýþtýrmak, bilgileri, sevgileri, sorumluluklarý karýþtýrmak…
Olumsuz deðer olarak aklýnýza ne gelirse iþte onlarý karýþtýrmak.
Günlük hayatýmýzda genelde hep bunu yapýyoruz. Durmadan karýþtýrýyoruz.

Bu yüzden de doðru bildiðimiz yanlýþlardan bir türlü kurtulamýyoruz. Onu bunu karýþtýrmak yerine biraz da kitap karýþtýrmasýný bilsek… Bence asýl araþtýrma konusu bu olmalý. Neden kitap okuma (karýþtýrma) alýþkanlýðýmýz yok…

Mahir Eyüboðlu
22 Ekim 2011


NEDEN…!

Yanýmda, önümde, arkamda, saðýmda solumda, kýsaca etrafýmda nice insanlar görüyorum…
Pek çoðunun ailevi problemleri var.
Neden insanlar, problemin bir parçasý olmak yerine, çözümün bir parçasý olmayý amaçlamýyorlar…!?
Memlekette, sýla-i rahim amaçlý kayýn pederin yanýndayýz.

Akþam yemeðinden sonra hanýmdan, bir kahve yapmasýný rica ettim.
“Cezveler eskidiði için hepsini atmýþlar.
Yarýn yenisini alacaðýz. Cezve olmadýðý için kahve yapamýyacaðým”dedi. “Peki haným” deyip sohbete devam ettim.
Kendi kendime sormaya baþladým.
“Benim kocam benden kahve istese, evde de cezve olmasa, Kahve yapamaz mýyým…!?
“Yaparým” dedim, “yapmalýyým” dedim.
Çaydanlýkta yapar, demlikte yapar, ama yine de kahve yapar, kocama ikram ederim” dedim. Ayný düþüncemi eþimle paylaþtým…
Biraz sonra kahvemiz geldi…!
Eðer eþim bana; “cezve yok ama ben bir çaresine bakar, sana kahve yaparým deseydi daha çok mutlu olur, belki de kahve içmekten vazgeçerdim.
Bir olay, bir durum karþýsýnda neden çözüm üretmeyi sevmiyor veya istemiyoruz..?

Fatihin Ýstanbul’u fethi aklýma geliyor. Fethin gerçekleþmesinde en önemli etkenler, bir problem karþýsýnda daima çözüm üretmesini bilmesiydi.
Gemileri karadan yürütüp halice indirmesi, döktürdüðü toplarla, surlarý delik deþik etmesi, en zor þartlar altýnda bile, herkes pes ederken onun rest demesini bilmesi… En önemlisi de yaratýcýya dua etmesi ettirmesi ve yardýmý dilemesi. Eðer bir insan Allah’tan istemesini bilirse, Allah ona bilmediðini de öðretir ve iþini kolaylaþtýrýr.
Adaletten ayrýlma ve iste…

Bana göre, sevgi üretmesini bilenler çözüm de üretebilirler...
Bana göre bilgi sahibi olanlar, fikir yani çözüm üretmesini bilenlerdir.
Sevgiler þekil ve biçim deðiþtirirler, ama kaybolmazlar.
Bu gün çok sevdiðimiz birine yarýn kýzabilir ya da bugün kýzdýðýmýz birini yarýn çok sevebiliriz. Bunun örnekleri çoktur.
Onun için Efendimiz;
“Dost bildiðinize bütün sýrrýnýzý vermeyin, yarýn düþmanýnýz olabilir, düþman bildiðinize de, kötü davranmayýn yarýn dostunuz olabilir” buyurmuþlardýr.
Sevgiler, saygýlar, sorumluluklar þekil veya biçim deðiþtirebilirler ama asla kaybolmazlar. Bu topraðýn altýndaki tohuma benzer. Sevgi suyu dökülen her topraktan, mutlaka bir þeyler yeþerir.
Sonbahar da veya kýþýn yapraklarý dökülen aðaçlara nasýl kurumuþ yok olmuþ gözüyle bakmýyorsak, her sevgiyi yeþerten, canlandýran bir ortam ve zaman vardýr.
Ama biz iliþkide olduðumuz sevgileri gerçekten kurutmak istiyorsak, asitleþmiþ söz ve davranýþlarda bulunmamýz yeter de artar bile…
Bir yuvayý, bir iliþkiyi ayakta tutmasýný bilmek; huzur ve sevgi ÝSTEMESÝNÝ, ÜRETMESÝNÝ BÝLMEKLE olur.
Evet istemek… bütün hayýrlý ve hayýrsýz iliþkilerin temelinde bizim ne isteyip istemediðimiz yatar.
Hayýr ve mutluluk isteyenler, hayýr ve huzuru nasýl elde edebileceðinin hesabýný yaparlar, yani çözüm üretirler. Ama istemeyenler ise en ufak bir çözüm arayýþýna dahi girmezler.

Ýddia ediyorum ki, çözüm üretmesini bilmenin temelinde;

1- Bilgi sahibi olmak,
2- Sevgi sahibi olmak,
3- Sorumluluk sahibi olmak,
4- Ýman ve itikat sahibi olmak ve
5- Ýnanýlan ve güvenilen insan vasfýnda olmak gelir.

Muhammed-ül emin vasýflý insanlar, daima çözüm üretmesini bildikleri için herkesin dostu ve sevgilisi olmayý baþarýrýlar. Çözüm üretemedikleri yerde de bunun bir imtihan olduðunu kabul edip, sýnavý geçmeye çalýþýrlar. Yukarýda çözüm üretmesini bilen insanlarýn vasfýný saymaya çalýþtým.

Problem üreten insanlar ise bu vasýflarýn tam tersini yaparlar.

1- Cahil ve aciz insanlar problem (sorun) üretirler. Çözümü karþýdan beklerler. Kendilerine çözüm þekli gösterilse bile yine de sorun üretmeye devam ederler.
2- Sevgileri kurumuþ, onun yerine kin ve nefretleri geliþmiþtir. Mutluluklarýný, baþkalarýnýn mutsuzluklarýnda ararlar. Ekilmeden çýkan dikenler gibi durmadan sýkýntý üretir batar ve acýtýrlar.
3- Adamsendeci ya da bana neci davranýþlarýyla, hiç kendilerine soru sormazlar. Öylesine sorumsuz davranýr ve yaþarlar ki, bu bile bir sorundur.
4- Ýnanmak ve imanýný icraata koymak onlarýn görevi deðildir. Ýlahi sorumluluða inanmaz ve itibar etmezler. Bu duygu onlara adeta hayvansý bir yaþam yükler. Kendi istediði gibi yaþamayý bir baþarý veya meziyet sanýr. Kendini ne baþkalarýna ne de yaratýcýya karþý sorumlu hissetmez. Çözüm üretmek mi, onun menfaatine uygunsa evet… Ama menfaatine zarar veriyorsa durmadan problem üretir…
5- Böyleleri, inanýlan ve güvenilen bir tip olmadýðý için, maddi veya manevi hiçbir emanet teslim edemez, sýr dahi veremezsiniz. Tek yaptýðý seni ve senin deðer yargýlarýný kötüye kullanmaktýr. Süistimal etmek daima sorun üretmek, onlarýn iþidir. Bu durum, onlarýn gözlerinin körlüðünden, kulaklarýnýn saðýrlýðýndan, kalplerinin mühürlü oluþundan ileri gelir.

Ýliþkide olduðumuz insanda veya insanlarda, eðer bu özellikler varsa, derhal iliþkilerimizi donduracaðýz. Ya da kendimize bir sabýr gömleði diktirip, onu giymeyi ve onunla yaþamayý öðreneceðiz. Her sabýr gömleði bu dünyada iken, hem yakar hem sýkar hem de çooook acýtýr. Ama mükafatý da çoooooook büyüktür.

Gözyaþlarý içinde kaleme aldýðým bu yazýyý çok sevdiðim bir özdeyiþle kapatmak istiyorum.

Ýyiliðe iyilik, HER kiþinin iþidir.
Ýyiliðe kötülük, ÞER kiþinin iþidir.
Kötülüðe iyilik ise ER kiþinin iþidir.

Acaba biz hangi kiþilerdeniz…

Selam, sevgi ve dualarýmla,


Mahir EYÜBOÐLU

22 Ekim 2011

Son Güncelleme Tarihi: 05 Kasým 2011 13:11

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.