Ýnsan, politika ve yönetici

18 Mart 2013 02:13 / 1240 kez okundu!

 


Ýnsan deyince aklýnýza ne gelir..? Soruyu önce kendime sordum. Aklýma ilk gelen kendim oldum. Ben bir insan olarak yaratýlmýþtým. Bana yapýlmasýný istemediðim þeylerin baþkalarýna da yapýlmasýný isteniyorsam, “iþte ben o zaman yaradýlýþ gayesinden haberli bir insaným” diye düþündüm.

“Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn” diyen, Osmanlýnýn manevi kurucusu Edep Ali Hazretleri ile bu düsturu benimseyerek Osmanlýyý 600 yýl ayakta tutan yöneticiler aklýma geldi.

Her þey insanýn, insan ise Allah’ýn emrinde yaratýlmýþtýr.

Nice yöneticiler gelmiþ geçmiþ tarih boyunca, gelip geçecek de.!

Allah ve resullerinden haberli olanlarla habersiz olanlar, hatta onlarý yok sayarak kendilerini tanrýlaþtýranlar...!

Her kýssa ibret almak için anlatýlýr. Anlatýlan sayýsýz kýssalar.. ibret almasýný bilen insanlar, kendini kral yerine koyup, “Kral benim, kuralý ben koyarým” deyip tombaladan çýkan yöneticiler.

Evinde eþi ve çocuklarýyla saðlýklý iliþki ve iletiþim kuramayan, onlarýn istek ve arzularýný yerine getiremeyen, yönetenler veya yönetici adaylarý, baþka insanlarýn sosyal, ekonomik ve de kültürel hayatlarýna saðlýklý yaþamlarýna huzurlarýna acaba faydalý olabilirler mi...!?

“Huzurlu aile, ailede saðlýklý iliþki ve iletiþim” projelerine onay vermeyip, beton ve betonlaþmýþ projelerin peþinde koþmak, kendi gibi düþünenleri de peþine takýp yöneticilik yapmak” herhalde “körler saðýrlar, kendileri çalar kendilerini aðýrlar” projelerinin ürünü olsa gerek..!

Ýmtihan bu ya “Neye layýksanýz öyle yönetilirsiniz” ilkesi içinde yönetiliyoruz.

Yönetimde ehli dünyalýklarýn “Menfaat veya çýkarcýlýk” iliþkileri hep öne çýkýyor.

Ýlahi sorgulamayý hesaplamayanlarýn hesabý..! iki dünyalý yaþamasýný bilmeyenlerin dünyasý..! Her kör satýcýnýn bir þaþý alýcýsý bulunur ya..!

Allah’a kul olarak hizmet etmesini bilmeyenden, kula hizmet etmesini beklemek, sanýrým abesle iþtigal olsa gerek..!

Hani atalarýmýz ne demiþler; “cami ne kadar büyük olursa olsun, imam yine de bildiðini okur.”

“Daðda bir kurt kuzuyu kapsa, kuzunun hesabýný Allah Ömer’den sormaz mý?” þuuruyla yöneticilik yapan, adaletiyle bütün insanlara örnek olan Hz Ömer r.a. dan haberli kaç yönetici ve yönetici adayý var acaba...?!

“Eðer bir hata edersem, kýlýçlarýnýzla beni doðrultacaðýnýza söz verirseniz, ancak o zaman sizin yöneticiniz (Halifeniz) olurum diyen Hz. Ebu Bekir ruhu anlayýþ ve idraki kaç yöneticimizde veya yönetici adayýnda var acaba..?!

Bir partinin bir zamanlar, ilçe yönetim kadrosunda altý ay kadar hizmet verdim.

Sonra bir toplantýda þunlarý söyleyerek ayrýldým.

“Sizler gýybet ve iftirayý politika olarak benimsemiþsiniz. Ýþlerinizi menfaat politikasý ile yürütüyorsunuz. Deðer verip hürmet ettiklerinizin ya parasý ya da diplomasý var. Ancak parasýný ve diplomasýný kullandýklarýnýza hürmet ve itibar ediyorsunuz. Kullanamadýklarýnýzý da geri plana itip çöpe atýyorsunuz. Çünkü menfaatinizi, merhametinizin önüne nasýl geçirebileceðinizin dünyalýk hesabýný yapýyorsunuz...”

Bana; “Haklýsýn hocam, senden iyi bir imam, iyi bir fikir adamý, iyi bir lider olur ama iyi bir politikacý olmaz. Çünkü biz senin rehber edindiklerini maalesef rehber edinemedik, edinmedik. Zira politika biraz yalan biraz dolan (dolandýrýcý) iþi oldu. Çünkü bizler nefislerimizin ve menfaatlerimizin emrinde yaþamayý bir baþarý ve meziyet gibi görüyoruz.” dediler. Sonra da ilave edip “ Allah bizi inþallah affeder” diyerek, akýllarýyla inandýklarý imanlarýný kalpleriyle inkar ettiklerini adeta ilan ettiler.

Eðer insan “insan gibi insansa” ey yöneticiler insaný iþleyen, aileyi iþleyen projelere önem ve deðer verin. Ýnsaný yaþatmayý amaçlayýn ki devlet yaþasýn.

Ýnsana deðer verin ki deðeriniz hem bu dünyada hem ahirette artsýn.

Unutmayýn her yaptýðýnýz þey bir gün þahit olarak karþýnýza çýkacaktýr. Ya lehinizde ya da aleyhinizde þahitlik yapacaktýr...

En büyük Hakla ve halkla iliþkiler uzmaný Hz. Muhammed Mustafa s.a.v.dir.

Hiç ama hiç kimsenin söz ve davranýþý O’nun söz ve davranýþýndan üstün olamaz.

O’nun insan iliþkilerini, O’nun politikasýný ve O’nun yöneticiliðini rehber edinenlere selam olsun, vesselam...

Sözüm bir gün hesaba çekileceðine inananlaradýr...!


Mahir EYÜBOÐLU
Eðitimci-Ýletiþimci-Yazar

17.03.2013


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.