LÜTFEN OKUYUN!.. YAKIN TEHLÝKE: LYME HASTALIÐI

30 Nisan 2009 15:29  

 

LÜTFEN OKUYUN!.. YAKIN TEHLÝKE: LYME HASTALIÐI

Yazarýmýz Veteriner Hekim Sertan Büte'nin kenelerin ýsýrmasý sonucu bulaþan Lyme hastalýðý hakkýndaki son yazýsýný okudunuz mu?

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/koseyazilari/yazi.php?yazi_no=882


***

Lyme hastalýðý nedir? 

Lyme hastalýðý bazý kene türleri tarafýndan taþýnarak bulaþtýrýlan, dünya üzerinde çeþitli bölgelerde gözlenen yaygýn bir artropod kaynaklý enfeksiyondur.

Etken Borrelia Bugdorferi’dir. Hastalýk yüzyýllardýr Avrupa’da tanýnmaktadýr. Son yýllarda ülkemizde de görülmesi açýsýndan önemlidir. Hastalýðýn nakli yetiþkin kenelerin ýsýrmasýyla bünyelerinde mevcut etkeni vücuda verirler. 

Nasýl Bulaþýr?
Hastalýðý taþýyan keneler bulaþmada önemli rol oynar. Özellikle havalarýn ýsýnmasýyla artan kene aktivitesi hastalýðýn taþýnmasýnda etkendir. Doðada birçok canlý dolaylý yoldan etkenin yayýlmasýna yardýmcý olur. Dýþ paraziter uygulama yapýlmayan petler kenelerin taþýnmasýnda, diðer petler de kene enfestasyonlarýna yol açmada ya da kuþlarýn keneleri uzak yerlere taþýmalarý etkeni taþýyan kenelerin yayýlmasýna yol açabilir.

Kenelerin bir petten diðer pete geçmesi için temas þarttýr. Kan emdikten sonra karný doyan kene, kendisini petin üzerinden býrakýp topraða düþer. Ancak bir süre sonra karný tekrar acýkan kene, ot gibi bitkilerin uç noktasýna çýkarak yeni petlere tutunmak için bekler.

Belirtiler Nelerdir?
Lyme, özellikle köpeklerde görülen sinsi bir hastalýktýr. Eklemlerde, lenf bezlerinde, merkezi sinir sisteminde, kalp ve böbreklerde problemler yaratabilir. Beyinde, kalp ve böbreklerde kalýcý hasarlara neden olabilir.

Nasýl Korunmalýyýz?
* Hastalýktan korunmak amacýyla öncelikle Veterner Hekiminiz ile görüþerek Lyme aþýsýný yaptýrmalýsýnýz. 3-4 hafta sonra mutlaka tekrar aþýsý yapýlmalýdýr. Bundan sonra ise yýlda 1 kez olmak üzere aþýlamanýn rutin olarak yaptýrýlmasý gerekir.

* Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde dýþ paraziter ilaçlamaya daha da özen göstermelisiniz. Bunun için Veteriner Hekiminizin önerdiði ya da uyguladýðý dýþ paraziter ilaçlardan kullanabilirsiniz.

• Köpeðinizi dýþarýda gezdirdikten sonra özellikle kulakaltý, koltukaltý gibi bölgeleri kontrol edin, keneye rastlarsanýz, mutlaka Veteriner Hekiminize ulaþýn.

Ýyi hafta sonlarý dileðiyle… 

Sertan Büte




 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0