MADRÝD'DE ZAMANIN RUHUNU YAZMAK

07 Temmuz 2022 00:12 / 459 kez okundu!

 

 

"Tüm dünya basýnýnýn yüzlerce yazý, baþlýk ve makaleyle kabul ettiði gibi #Madrid'de diplomasi dersi verdik, o kesin! Eskiden #NATO nun etkisiz elemanýydýk, þimdi NATO'yu bir biçimde yönlendiren olduk. O zamanki NATO’ya karþý duvarlara 45 yýl önce #NATOyaHayýr! yazan gençliðimin de bunda payý var elbette. Deðiþen dünyada artýk zamanýn ruhunun oluþumuna katkýda bulunuyoruz."

 

***

MADRÝD’DE ZAMANIN RUHUNU YAZMAK

NATO’nun Madrid toplantýsýnda dünyaya diplomasi dersi verdik. Bir zamanlar #NATO'nun yönettiði Türkiye'den, NATO’yu yönlendiren Türkiye'ye ulaþtýk. Bunda, 45 yýl önce duvarlara “NATO'ya Hayýr!” yazan gençliðimin de payý var. O sýrada NATO baþka NATO’ydu, dünya baþka, biz baþkaydýk… Þimdi Dünya deðiþti, biz de öyle... Sonrasýnda “zamanýn ruhunu okumak” önem kazanmýþtý… Artýk zamanýn ruhunu sadece doðru okumak deðil, o ruhun oluþumuna katkýda bulunmak da çok önemli. Ýþte Türkiye artýk bunu yapýyor. Kýbrýs’tan, Suriye’den, Libya’dan, Karabað’dan, Ukrayna’dan sonra Madrid’de yaptýðý da bu oldu.

 

Madrid’de ne oldu?

 

Rusya’nýn Ukrayna’yý iþgali, dünyayý çok sayýda konuda deðiþime zorladý. Bunlardan birisi de, Ýsveç ve Finlandiya’nýn, uzunca zamandýr sürdürdükleri “baðýmsýz, baðlantýsýz devlet” pozisyonlarýný terk etmek istemeleri oldu. Bunun sonucunda da NATO’ya katýlmak için baþvuru yapmaya karar verdiler. Ancak karþýlarýnda ummadýklarý bir engel buldular: Türkiye. 

 

PKK/PYD’ye destekleri, iade etmedikleri teröristler, uyguladýklarý silah ambargolarýyla Ýsveç ve bir ölçüde de Finlandiya Türkiye’nin zaten kara listesindeydi. Pandemi sonrasý, ekonomik krize giren dünyaya Rusya-Ukrayna savaþý yeni yükler getirmiþ ancak Türkiye’yi öne çýkarmýþtý. Türkiye zaten NATO’nun en büyük ikinci gücüyken hatta aktifliði ve saha hakimiyeti açýsýndan ilk sýradayken tam bu sýrada Ýsveç ve Finlandiya tüm küstahlýklarýyla kapýmýza geldiler. Ellerini belli etmiþlerdi ve üstelik Türkiye’nin onayýna ihtiyaçlarý vardý. Türkiye ilk adýmý attý ve PKK, PYD desteðinin bitirilmesi, silah ambargolarýnýn kaldýrýlmasý konularýndaki çekincelerini Ýsveç ve Finlandiya’ya en üst aðýzdan dile getirdi. Ýsteðimiz deðiþik düzeylerde tekrarlandý. Uyulmasý gereken 6 madde hazýrlandý ve deklare edildi. Üst düzey heyetler kapý arkasý diplomasisiyle görüþmeler yapýp belgeleri hazýrladýlar. Ardýndan Madrid’e gidildi ve 2 ülkeyle birlikte 3’lü Mutabakat imzalandý; NATO da, iki ülkeyi örgüte katýlmasý için davet etti. Türkiye istediðini almýþtý, Ýsveç ve Finlandiya memnundu, NATO’nun keyfi yerindeydi. Yani ortada açýk ve net olarak bir “Kazan-Kazan” durumu vardý.

 

Ýþte tam bu noktada Türkiye’deki Kategorik Muhalif kesim devreye girdi ve ilk baþlarda “bu ülkelere neden engel çýkarýyoruz?” derken, imza sonrasýnda bu sefer  “3’lü Mutabakat ile Türkiye kendi haklarýný yeterince güvenceye alamadý” dediler. 

Oysa:

1. En baþýndan açýk tavýr koyduk;

2. Ýsveç/Finlandiya'ya doðrudan, USA’ya dolaylý, NET iþ listesi verdik;

3. Süreci yazýlý haritaya baðladýk, ev ödevi yapýlmaz ise mecliste onay verilmeyebileceðini anýmsatarak veto adýmlarýný garantiye aldýk;

4. Madrid mutabakatý ve buðday kanalý açýlmasýndaki rolümüz nedeniyle, buna kimsenin engel olamayacaðýnýn bilinciyle “Suriye operasyonu yapýlacak” diye tüm dünyaya ilan ettik; PKK/PYD ve FETÖ adýný terör örgütü olarak bir NATO belgesine yazdýrmýþ olduk;

5. NATO'ya istediðini kabul ettirmiþ Türkiye; artýk hem USA hem RUSYA hem de AB karþýsýnda daha güçlü, daha prestijli konuma geçti…

 

Büyük resme dönelim: Dünya bundan böyle artýk 4 ayrý bloklaþmaya alýþacak:

USA, RUSYA, ÇÝN ve TÜRKÝYE

 

Türkiye, artýk diðer üçüyle hem ustaca didiþecek, hem ilerleyecek ve kendi kampýný daha da güçlendirecek. Ülkemizin havada, karada, denizde, denizaltýnda, kutuplarda, uzayda yaptýðý atýlýmlarýn; Türk Devletleri Teþkilatý’nýn; Suudi Arabistan, BAE ve Ýsrail ile açýlan yeni sayfalarýn; Katar, Somali, Libya, Balkan ülkelerinin çoðunun, AB içinden Macaristan, Bulgaristan’ýn yaklaþýmlarýnýn zaman içindeki etkilerini de gözleyeceðiz.

 

Özetle tüm dünya basýnýnýn yüzlerce yazý, baþlýk ve makaleyle kabul ettiði gibi #Madrid'de diplomasi dersi verdik, o kesin! Eskiden #NATO nun etkisiz elemanýydýk, þimdi NATO'yu bir biçimde yönlendiren olduk. O zamanki NATO’ya karþý, duvarlara 45 yýl önce #NATOyaHayýr! yazan gençliðimin de bunda payý var elbette. Deðiþen dünyada, artýk zamanýn ruhunu sadece doðru okumakla kalmýyor, o ruhun oluþumuna da katkýda bulunuyoruz. 

 

Ülkemle gurur duyuyorum!

 

Ýlhami Mýsýrlýoðlu

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.