ÝFADE ÖZGÜRLÜÐÜ: Hülya Avþar'a “Kürt Açýlýmý” Soruþturmasý

22 Eylül 2009 22:44  

 

ÝFADE ÖZGÜRLÜÐÜ: Hülya Avþar'a “Kürt Açýlýmý” Soruþturmasý

Kürt açýlýmýyla ilgili konuþan Hülya Avþar ve röportaj verdiði Devrim Sevimay hakkýnda "halký kin, nefret ve düþmanlýða tahrik ettiði" iddiasýyla soruþturma açýldý.

Hürriyet'e konuþan Avþar, "Bunu, hayatýmda bana yapýlmýþ en büyük hakaret olarak düþünüyorum. Bu açýlým deðil, kapanýþ oldu" dedi.

"Açýlým kapanýþ oldu"

"Demokratik bir ülkede olduðumuzu düþünerek bunlarý konuþtum" diyen Avþar Savcýlýðýn "þüpheli" olarak kendisini davet eden çaðrý kâðýdýný aldýðýnda birkaç defa okuduðunu söyleyerek þöyle dedi:

"Genelde okuduðumu bir defada anlarým. Ýnanamadým. Nasýl böyle bir þey olabilir diye. Ben, Türkiye'de bir sanatçýnýn kendini oturup anlatmasýyla ilgili cumhuriyet savcýlýðýndan kin, nefret düþmanlýk falan diye bir hakaretle, halký kin ve düþmanlýða alenen tahrik etmek suçu diye bir þey yazýlýyorsa, bence bu ülkede demokratik açýlým, Kürt açýlýmý falan konuþmasýnlar."

Soruþturma sonunda hakkýnda dava açýlmasý durumunda Avþar, TCK'nýn 216. maddesindeki, "Halkýn sosyal sýnýf, ýrk, din, mezhep veya bölge bakýmýndan farklý özelliklere sahip bir kesimini, diðer bir kesimi aleyhine kin ve düþmanlýða alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliði açýsýndan açýk ve yakýn bir tehlikenin ortaya çýkmasý halinde, bir yýldan üç yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýr" hükmüyle yargýlanacak.

Avþar, bu suçu basýn yoluyla iþlediði için TCK'nin 218. maddesine göre, ceza istemi yarý oranýnda artýrýlacak. Bu durumda dava açýlmasý halinde Avþar, 1.5 yýldan 4.5 yýla kadar hapis istemiyle yargýlanacak.

Çaðdaþ Gazeteciler Derneði (ÇGD) Genel Baþkaný Ahmet Abakay, Avþar hakkýnda soruþturma açýlmasýna tepki göstererek "Hülya Avþar röportajýnda, farklý kökenlerden geldikleri için anne-babasýný reddettiðini mi açýklasaydý, salt bu nedenle onlardan nefret ettiðini mi söyleseydi? Savcý bunu mu bekliyordu?" diye sordu.

"Bu davalar Türkiye'nin içte ve özellikle uluslararasý demokratik kamuoyunda itibarýný sarsýcý bir durum yaratýyor."

Bianet


Avþar'ýn Sevimay'la röportajýný okumak için týklayýnýz:

http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&am
p;KategoriID=24&ArticleID=1131384&Date=24.08.2009&b=Biz%20Anadoluyuz


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0