Merhamet 4 ayaklýdýr, 2 elle gelir

11 Aralýk 2012 12:08 / 3750 kez okundu!

 


Üç yýldýr Gaziemir’de yaþýyorum. Ýstanbul’dan Ýzmir’e döndükten sonra bir süre tekrar Alsancak’ýn göbeðinde oturmuþ, ancak tüm kalabalýklýðýna karþýn orada kendimi yalnýz ve mutsuz hissetmiþtim. Bu yüzden nispeten havasýnýn daha temiz, yeni yapýlarýn, geniþ yollarýn ve parklarýn olduðu Emlak Bankasý Evleri’nin bulunduðu 2. Etaplara taþýnmýþtým.

Çok geçmeden burada da hem 2 hem de 4 ayaklý canlýlardan oluþan bir çevre edindim.

2 ayaklýlardan oluþan geniþ çevrem daha çok 4 ayaklýlar sayesinde olmuþtu elbette.

Ancak 2 ayaklýlarýn oluþturduðu çevre yine 4 ayaklýlar sayesinde 2’ye ayrýldý. Neyse ki bu bölünmede taraflarda eþit bir daðýlým yok.

Aðýrlýk 2 ayaklý dostlarýmýzdan “rahatsýz” olmayanlardan hatta sevenlerden yana. “Öyleymiþ” gibi görünenleri saymýyorum elbette, onlar zaten devre dýþýlar.

Bir de onlarýn refahýndan ve rehabilitasyonundan sorumlu olanlar var dostlarýmdan oluþan bu çevrede.

Yaþlýlýk her iki tür için de zor

2010 yýlýnýn ilkbaharýydý… Yaþlý, bir gözü kör, diþleri dökülmüþ ve hastalýðýndan sanýrým oturup kalkmakta bile zorluk çeken bir köpek sayesinde Gaziemir’deki Veteriner Ýþleri Müdürlüðü ile tanýþýklýðým baþladý.

Bu yaþlý hayvancaðýzý sokak kedilerini beslerken gördüm ilk. Bana yaklaþmaya bile korkarken bir hafta içinde oturduðum sitenin kapýsýndan ve benim peþimden ayrýlmamaya baþladý.

Ancak her þey o kadar da kolay deðil; ne insanlar için ne de hayvanlar için. Zararsýzlýðýna sokaðýn köpekleri bile ikna olmuþ ama oturduðum binadaki Ahmet bey bir türlü kabullenememiþti. “Ortak” kullaným alanýna kiþisel olarak ekip diktiði bitkilerin üzerine yatýyor diye hayvaný taþlayarak kýsa zamanda sitenin dýþýna atýverdi. Bir sabah zavallý hayvanýn can acýsý ile attýðý çýðlýk üzerine balkona fýrladýðýmda gördüm Ahmet beyin taþ attýðýný. “Ne yapýyorsunuz Ahmet bey, yazýk deðil mi, üstelik yaþlý ve sakat bir hayvan o” dedim ama “O da yatmasýn benim bitkilerimin üzerine” diye “kaba" ve "net” bir yanýt aldým zatý þahanelerinden.

Derken onu doyurma iþlemini kedilere yemek verdiðim parkta sürdürdüm bir süre. Ama kýsa zamanda hastalýðý daha da ilerledi ve bir sabah onu her zaman beslediðim yerde deðil de daha uzak bir yerde artýk ayaða bile kalkamayacak halde bulunca Gaziemir Alo Vet’e baþvurdum. Hemen gelip aldýlar, bir hafta kadar buradaki ünitede geçici bölümde kaldý ama yaz sýcaðýnda vücudunda yaralar oluþmaya baþlamýþtý ve Þopengazi’yi arayýp, sevgili Nebiha hanýmdan onu barýnaða almalarýný rica ettim, aldýlar. Allah razý olsun, çok kalabalýk bir yer olsa dahi gönüllü insanlarýn þefkatli kollarýnda ömrünün son iki üç ayýný itilip kakýlmadan, taþlanýp tekmelenmeden geçirdi hiç olmazsa...

O yaþa kadar kulaðýnda küpesi olmadýðýna bakýlýrsa sahipli bir hayvandý ve de yaþlanýp hastalanýnca sokaða atýldý diye düþündüm. En az 6-7 yaþýnda vardý çünkü. Yaþlýlýk her iki tür için de zor, ele ayaða düþmeden ne olacaksa olsun.

Adem beyin geliþiyle deðiþim baþladý

Belediyenin Sokak Hayvanlarý Rehabilitasyon Ünitesinde bahçede baraka gibi bir araçta ameliyatlar, aþýlamalar yapýlýyordu o sýralarda.

Bir süre sonra Adem Görgülü adýnda bir veteriner hekimin bu birimin baþýna geldiðini ve oldukça disiplinli bir insan olduðunu, birime çeki düzen vermeye baþladýðýný duydum ve derin bir oh çektim.

Evet, uzun bir giriþten sonra Gaziemir’in Sokak Hayvanlarý Rehabilitasyon Ünitesi’nde görev yapan özverili insanlarý tanýmaya…

1.5 yýlý aþan bir sürede hem sokak hayvanlarý hem de bizler açýsýndan olumlu bir deðiþim süreci geçiren bu ünitenin baþýnda Veteriner Hekim Adem Görgülü var. 2010 yýlýnýn Ekim ayýnda göreve baþlayan Görgülü, daha önce Özdere, Menderes ve Çevre Ýl Müdürlüklerinde görev yapmýþ. 23 yýldýr bu meslekte olan Adem Görgülü 21 yýldýr da belediyecilik yapýyor.

Adem Görgülü’nün odasýnda kahvemi yudumlarken bir yandan da sohbet ediyoruz...

(Fotoðraflar için týklayýn)

> Hürriyet Mýsýrlýoðlu: Sokak Hayvanlarý Rehabilitasyon Ünitesi’nde ne iþ yapýlýyor?

> Adem Görgülü: 5199 sayýlý yasa gereði bizim veya yerel hayvan koruma görevlilerinin tespit ettiði güçten düþmüþ, sahipsiz, hasta, yaralý veya hamileliðinden þüphe ettiðimiz hayvanlarý alýyoruz.

6 aylýktan büyük olanlar kýsýrlaþtýrýlýyor ve iþaretleniyor. Bizim iþaretleme dediðimiz þey erkeklerin sað, diþilerin ise sol kulaklarýna küpe takýlmasý anlamýna geliyor.

Ýyileþenleri öncelikle alýndýðý ortama býrakýyoruz.

Gaziemir’de bir sokakta ya da mahallede kabul görmeyen, agresif tavýr sergileyen ve özellikle ýsýrmadan dolayý þikayet edilen bir hayvan varsa alýnýp Menderes’teki Þopengazi Barýnaðý'na býrakýlýyor.

> Peki, kliniðinizde sahipli hayvanlara bakýlýyor mu?

Daha önce bakýyorduk ancak 2012 Nisan ayýndan bu yana sahipli hayvanlara bakmýyoruz. Sadece sokakta ve sahipsiz olan hayvanlara bakýyoruz.

> Ne için bakmýyorsunuz?

Konuyla ilgili Ýçiþleri ve Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýklarýndan gelen talimatlar var.

Biraz kliniklerin biraz da Veteriner Hekimler Odasýnýn hatýrlatmasý ile belediyelerin bu iþte yetkisiz olduðu, asli görevlerinin sokak hayvanlarýna bakmak olduðu hatýrlatýldý ve sahipli hayvanlara bakmayý býraktýk. Yine de acil olaylarda ilk müdahaleyi yapýyor ve öyle sevk ediyoruz.

> Geçici bakýmeviniz var, burada hangi hayvanlar kalýyor?

Geçici bakýmevi sadece köpekler için. Kýsýrlaþtýrýlan köpekler yaklaþýk 5-10 gün arasý burada kalýyorlar. Ýyileþmeyi takiben öncelikle alýndýklarý ortama býrakýlýyorlar. Herhangi bir ýsýrma vakasý gerçekleþtirdiyse 10 gün müþahade altýnda kalýyorlar.

Tedavi sürecinde olan kediler için de bir bölüm ayýrdýk. Hasta olmayan yavru ve bakýma muhtaç olan kediler ise genellikle Veterinerlik birimi bahçesinde serbest olarak bakýlmaktadýr.

> Kýsýrlaþtýrma dýþýnda ne yapýyorsunuz getirilen hayvanlara?

Kýsýrlaþtýrýlan tüm kedi ve köpeklerin rutin olarak kuduz aþýlarý, iç-dýþ parazit uygulamalarý yapýlýyor.

Ayrýca yavru ise karma aþýlarý yapýlýyor.

Senelik aþýlama kampanyalarýmýz mayýs ayýnda baþlýyor, 1 veya 2 ay sürüyor.

Köpek veya kedi fark etmiyor. Kampanya döneminde ilçe sýnýrlarý içinde tesbit edilen yerlere belirli tarihlerde 2 kez gidiyor ve saha çalýþmasý yapýyoruz. Sahipli ya da sahipsiz tümünün kuduz aþýlarýný ve belediyeye kayýtlarýný ücretsiz yapýyoruz.

Bir kampanya süresince 600 aþýlama, 1 yýl boyunca 1200 aþýlama yapýyoruz.

> Siz burada göreve baþladýktan sonra ne gibi deðiþiklikler, yenilikler oldu? Daha önce bu birim nasýldý?

Baraka tarzýnda, tamamen saðlýk koþullarýna uymayan, ameliyathanenin olmadýðý, derme çatma bir mekanda hizmet veriliyordu.

Geldiðimde yönetimin de burada iyileþtirme yapmak gibi bir niyetleri vardý zaten.

Daha iyi olmasý için Gaziemir Belediye yönetiminin de bir iradesi, uyumu var. Eðer ormanlýk alanda bir yer verilseydi daha iyi koþullara ve hayvan refahýna uygun bir yer yapma arzumuz vardý. Ancak ilçe belediyelerin yasal olarak böyle bir hakký yok maalesef. (Ormanlýk alanlarýn sahipsiz hayvanlara tahsisi sadece büyükþehir belediyesine yapýlabiliyor.)

Geldikten sonra þu an hizmet verdiðimiz binada bizim isteðimiz doðrultuda tadilat yapýldý.

1 ameliyathane, 1 hazýrlýk, 1 aþý odasý, 1 muayene odasý, basit bakýlarý yapabileceðimiz 1 laboratuvarýmýz var.

Günlük hasta sayýsý 5-10 arasý deðiþiyor

Ameliyat sayýsý her gün 2-3’ün altýna düþmez, bazen 7-8 operasyon yaptýðýmýz da oluyor.



> Gaziemir’de bazý noktalarda su odaklarý ve kulübeler var. Bu su odaklarýný ve kulübelerin yerlerini nasýl seçiyorsunuz?

Otomatik sulama sistemi olan parklara otomatik suluklar koyduk. Su þebekesi olmayan yeþil alanlarýn özellikle atýl bölümlerine 4’lü suluk olanlarý koyduk. Bir de özellikle hayvanseverlerin talep ettikleri yerlere koyduk.

> 4’lü suluklar olan odaklarý yerel hayvan gönüllüleri mi temizleyip dolduruyor, yoksa sizin görevlileriniz mi? Benim gördüðüm kadarýyla (en azýndan bir tanesini biliyorum) sahipsiz kalýyorlar. Hiç olmazsa haftada 2 veya 3 gün (yazýn daha sýk elbette) park ve bahçelerden sorumlu olan görevli/ler ilgilenemez mi? Onlarla ortak bir çalýþma yapamaz mýsýnýz? Bu þekilde kimselerin de insafýna kalmamýþ olur bu odaklar…

Gönüllülerin desteði azýmsanamaz ancak dile getirdiðiniz gibi bazýlarý gözden kaçabiliyor. 2013 yýlý özellikle yaz aylarý için belediye veterinerlik birimi, park-bahçeler ve hayvansever gönüllüler ile koordineli bir çalýþma planlýyoruz. Bu þekilde suluklarýn hayvanlar tarafýndan daha fazla kullanýlmasýný amaçlýyoruz.

> Gaziemir Belediyesi Veteriner Ýþleri Müdürlüðü’nde toplam personel sayýsý nedir?

Toplam 14 kiþiyiz.

> Siz Veteriner Ýþleri Müdürüsünüz. Peki sizin dýþýnýzda kaç veteriner hekim var?

Benim dýþýnda 1 hekim daha var; Mehmet Hür Öztürk. Bir de veteriner teknisyeni olan Metin Yýlmaztürk arkadaþýmýz var.

Yardýmcý personel olarak 2 temizlik elemanýmýz var. Ali Tecim ve Erol Tosun’dan oluþan bu kadro hayvanlarýn tutulmasý ve baðlanmasý, geçici bakýmevi ve kliniklerin temizlenmesinin yaný sýra hayvanlarýn beslenmesinden de sorumlular.

Büro iþlerine Yunus Kandýran bakýyor.

Þoförlerimiz Mehmet Aksoy, Gökmen Gökbudak, Fuat Çifçi ve Aladin Yýlmaz

2 tane de Dohayder personeli var. Bunlardan Nusrettin Çelik yakalama ve toplama iþinden, Mesut Çelik ise yemek temininden sorumludur. Ýlçemizde faal olan Serbest Bölge, Silahlý Kuvvetlerdeki birliklerin yemekhaneleri ve Servet Restoran gibi özel iþletmelerden temin edilen yemekleri belediyeye ait araçla düzenli olarak her gün 2 veya 3 posta Þopengazi barýnaðýna ulaþtýrýyoruz. (Dohayder ile yaptýðýmýz hizmet protokolü karþýlýðý ortak çalýþma yaptýðýmýz için iki eleman bizimle beraber çalýþýyor.)

Güvenlikte 2 kiþi 24 saat boyunca 2 vardiya nöbet tutuyorlar.

> Geçtiðimiz yaz ameliyathane bölümünüzde çalýþan kadýn elemanlar da vardý…

Evet 2 kiþiydi. Onlar staj için buradaydýlar. Özellikle hayvan mizacýný tanýma, temel yaklaþýmý öðrenme amaçlý olarak teknisyenlerin yaptýðý bu stajlar 6 hafta sürüyor.

> Son olarak söylemek istediðiniz bir þey var mý?

Önümüzdeki yýl burada hastane koþullarýnýn da iyileþtirildiði yani hayvan refahýna uygun koþullarda daha kapsamlý bir bakýmevi yapmayý planlýyoruz. Bu konu þu anda proje aþamasýnda, 23 Nisan 2013 gibi hizmete girmesini hedefliyoruz.

Ayrýca 2013 yýlý ilkbaharýnda yerel hayvan koruma gönüllüleri için bir eðitim ve sonbaharda ise ilköðretim öðrencilerine yönelik eðitim ve bilinçlendirme çalýþmasý yapma düþüncemiz var. Bunlarý gerçekleþtirerek kendi üzerimize düþen sosyal sorumluluðumuzu yerine getirme arzusundayýz


Hürriyet Mýsýrlýoðlu


Ýzmirizmir.Net

***

> Gaziemir'in þefkatli küçük elleri



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.