'Hodri Meydan Kulesi'nden sonra, Þirince'de 'Köy Konseyi' de kuruldu

20 Aralýk 2010 11:03  

 

'Hodri Meydan Kulesi'nden sonra, Þirince'de 'Köy Konseyi' de kuruldu

AYDIN / SELÇUK- ÖZEL- Þirince'de, toplu 'sivil itaatsizlik' eylemi. Köylüler, Vali ve Kaymakam'a, "Þirince'de imar denetim iþlerini bundan böyle Köy Konseyi'nin ele alacaðýný" bildirdi. Aydýn Selçuk'a baðlý tarihi Þirince Köyü'nde 'Köy Konseyi' kuruldu. Sevan Niþanyan'ýn, "Adaletsizliklere, keyfiliðe, zulme karþý" 29 Ekim 2010'da tamamlayarak açtýðý 'Hodri Meydan Kulesi''nden sonra, dünyanýn beðenisini kazanan Þirince Evleri'ne yýkým kararý alýnmasýný protesto ederek direnme kararý alan köylüler, Þirince Köy Konseyi (ÞKK)'ni kurdu. Aralarýnda yazar Sevan Niþanyan'ýn da bulunduðu 9 kurucu üye Selçuk kaymakamýný makamýnda ziyaret ederek Þirince'de imar denetim iþlerini bundan böyle Köy Konseyi'nin ele alacaðýný bildirdi.


Konsey'in kuruluþu ile ilgili Sevan Niþanyan, þunlarý söyledi:

"16 Aralýk Perþembe günü, Ýzmir Valisi olan zatýn talimatýyla Kaymakam bey Þirince köylülerini toplayýp "yýkým mýkým" bir þeyler geveledi.
Ayný günün akþamý Þirince halkýnýn tamamý köy meydanýnda toplanarak oybirliðiyle Konseye üye oldu."

Köy Konseyi'ni kuran köylüler yayýnladýklarý bildiride þunlarý dile getirdi:

"Þirince halký sit kanunu yüzünden 27 yýl maðdur edildi.
Damýmýz aktý, “tamir edemezsin, yasak” dediler.
Çocuðumuz evlendi, “oda yapamazsýn yasak” dediler.
Evimiz çöktü, “onaramazsýn yasak” dediler.
Avlumuza çardak yaptýk diye, iþitmediðimiz hakaret, yemediðimiz ceza kalmadý.
Canla baþla çalýþýp bu köyü el birliðiyle Ege’nin turizm incisi haline getirdik. Her yaptýðýmýzýn kanuna aykýrý, her ettiðimizin yasak olduðunu söylediler. Bütün dünyanýn beðendiði tesislerimize yýkým emirleri çýkardýlar. Mahkemelerde süründürdüler.
Bugün en sonunda Kaymakam Aziz Ýnci’nin talimatýyla kurbanlýk koyunlar gibi hükümet konaðýna toplatýldýk. Kendi idam fermanýmýzý imzalamamýz bize emredildi.
Artýk yeter! Bundan böyle bu eziyete boyun eðmeyi reddediyoruz.

Devlete saygýmýz vardýr, ama biz vatandaþýz. Vatandaþlýk haklarýmýza sahip çýkacaðýz.
27 yýldýr çözülemeyen sit hikâyesinin sonuna geldik. Þirince halký olarak, Þirince'nin SÝT statüsünü reddediyoruz.

Bundan böyle sit kararlarýný tanýmayacaðýmýzý bütün dünyaya ilan ediyoruz.
Ýki yýl önce ilan edilen imar planý köyümüze hayýr getirmemiþtir. Ýmar Planýný reddediyoruz. Bundan böyle imar planýný tanýmadýðýmýzý herkese açýkça ilan ediyoruz.
Zorbalýkla alýnmýþ olan yýkým kararlarýnýn istisnasýz hepsini lanetliyoruz. Uygulamaya kalkacak olanlarý halk düþmaný ilan ediyoruz. Tüm gücümüzle ve her imkânýmýzla yýkýmlara direneceðimize ant içiyoruz.
Bizi köleler gibi makamýna toplayarak aþaðýlayan kaymakam Aziz Ýnci’ye teessüf ediyoruz.
Þirince, hepimizin ortak mirasýdýr. Doðaya uygun, tarihe saygýlý bir þekilde yapýlanmasý en büyük dileðimizdir. Resmi görevlilerin 27 yýldýr çýkmaza soktuðu bu iþi bundan böyle Þirince Köy Konseyi'miz aracýlýðýyla biz takip edeceðiz. Engel olmaya kalkanlarý unutmayacaðýz.
Allah yardýmcýmýz olsun..."

HODRÝ MEYDAN KULESÝ

Yazar ve turizmci Sevan Niþanyan’ýn Ýzmir’in Þirince köyünde inþa ettiði 'Hodri Meydan Kulesi' de ziyaretçilere açýldý. 12 metre yükseklikteki taþ kule, Þirince’nin tarihi dokusuyla bütünleþerek köyde yeni bir ilgi odaðý oluþturuyor.
Kuleyi yapmak için yetkililerden izin almadýðýný vurgulayan Niþanyan, “Ýzin almayý düþünmüyorum. 27 yýlda bir köyün imar planýný yapmayý beceremeyen, yaptýðýný da yüzüne gözüne bulaþtýran adamlarla muhatap olmak abestir. Türkiye’de koruma amaçlý imar sistemi çökmüþtür. Yanlýþ kadrolarýn elindedir. Bu gerçekle yüzleþmek gerekiyor” þeklinde konuþtu.

Sevan Niþanyan, köyde yýkýlmak istenen evlerle ilgili olarak da görüþlerini þöyle açýkladý:

"Bürokratik oligarþi çürümüþtür. Sepetteki çürük elma gibi, bütün Türkiye’yi ve hepimizi çürütmektedir. Bununla mücadele etmek bir vatandaþlýk görevidir, insanlýk görevidir, onur ve vicdan görevidir. Topluma ve kendi çocuklarýmýza karþý sorumluluðumuzdur.

Mücadele her alanda verilmelidir. Yalnýz Genelkurmay’da, Ergenekon’da, HSYK’da, Beþiktaþ Adliyesinde deðil. Ýmar terörü de ayný zorba zihniyetin eseridir..."

Niþanyan'ýn, Hodri Meydan Kulesi hakkýnda verdiði bilgi de þöyle:

"Taþ beden 9.60 metre, çatýyla beraber 12 metre. 2 Eylül’de temeli kazdýk. Þirince köyünün üst ucunda, Niþanyan Evleri arazisi içinde. Tepesinde manzara terasý var. Herkesin ziyaretine açýk, ücretsiz. Bir þey de satmýyoruz; ticari amacýmýz yok..."


Sesonline.net


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0