CORONA GÜNLERİNDE EVDEN NOTLAR/3

09 Nisan 2020 23:18 / 3035 kez okundu!

 


"Hayalgücü yetisine dayalı politik projeler ve söylemler, evet dinler tarihinden bir kesittir. Bu anlamda benim nazarımda solcular, imanlı ve kavrayış biçimleri bakımından dindardır."

 

****

 

CORONA GÜNLERİNDE EVDEN NOTLAR/3

 

Benim için kıymetli bir arkadaşımla yazışmadan naklimdir:


Sevgili arkadaşım entellektüel ilgine ve bu ilgiden kaynaklı merakına ve hoşgörüne dayanarak bir ek yapmak istedim: "Göreceğiz" gelecek zaman kipi. "Güzel günler göreceğiz çocuklar" meşhur sözünü aklıma getirdi. Gelecek zaman kipine dair cümle kalıplarının tarihi çok eskilere gitmez. En fazla Thomas More'a kadar. Çünkü ondan öncesi geçmiş zaman kipine dayalı düşünme geleneğiydi. Geleceğe dair konuşmak moderniteye özgü ve daha da özelde liberal bir ekonomik-teknik akla ait.

Güzel günlerin yanında kötü günler de göreceğiz. Realitenin öğrettiği bu. Hayalgücüne değil akla dayalı olarak düşünüyorsak böyle. Hayalgücü yetisine dayalı politik projeler ve söylemler, evet dinler tarihinden bir kesittir. Bu anlamda benim nazarımda solcular, imanlı ve kavrayış biçimleri bakımından dindardır. En ince ruhi safhalardan öfkenin en kaba derecelerine hızlı geçişlerinin nedeni bu hayalgücüne ve imana dayalı zihniyet biçimidir.
 

Son olarak "basiret" yani uzağı görmek, Arap dilinde "basar" yani görmek fiilinden kaynaklanır. Hatırla; geçmişte bir solcu söze "somut koşulların somut tahlili" diyerek başlardı. Oysa ki zaman içinde ortaya çıkan gerçek; onların hiç de "somut"u tahlil etmedikleri, ne görmek istiyorlarsa onu hayallerinde canlandırdıklarıdır. Sorgulama bunu söyletir. Sorgulama için cesaret ve gerçekle yüzleşme delikanlılığı gerekir. Geçmişteki tezlerin istisnasız toplamından bugün kimse söz etmez, edemez. Çünkü yaşam onları silip süpürmüştür. Basiretsizlik gün gibi ortada. Geçmiş zaman muhasebesi bunu söyler. Şimdi "göreceğiz" derken dikkatli olmak ve sorumluluk bilinciyle hareket etmek gerektiğini söylüyorum. Benim sevgili arkadaşım, kendine dikkat et.

 

Hasan BASRİ

 

Son Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2020 00:06

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.