Seçim

22 Nisan 2018 02:13 / 1433 kez okundu!

 

Seçim

 

Erken seçimden genellikle iktidarlar rahatsýz olur; muhalefet deðil. Fakat bizde tam tersi oldu.

Aslýnda seçimin niteliðine bakýnca kim iktidar, kim muhalif anlaþýlýyor...

24 Haziran, bu yüzden çok önemli. Büyük resimden kopanlara bir minik hatýrlatma diyelim naçizane...

******

 

Seçim

 

Türkiye, 24 Haziran’da bir erken seçime gidiyor.  Bu kararýn nedenleri hakkýnda çeþitli görüþler belirtildi.

AK Parti geleneðine uymayan bu kararý, bir erken seçimin olmayacaðýný parti sözcülerinin daha önce ifade etmelerindeki çeliþkiyi yazarak eleþtirenler oldu.

Siyaset, sonuçta sorunlarýmýzý çözmek için var. Dolayýsýyla, bu kararýn nedenleri üzerinde durmak, gerekçesi hakkýnda fikir teatisi yapmak, boþ polemikleri bir tarafa býrakýrsak, sorunlarýmýzý konuþmak olur. Açýkçasý, teklifleri duyalým havasýna girdik bile çoktan.

Hem unutulmamalý ki, CHP lideri de birkaç ay önce, bir mitinginde bu talebini dile getirerek þöyle demiþti:

“17 ay beklemeyelim, gelin hemen seçim yapalým. Kim milletten kaçýyor, kim kaçmýyor çýksýn ortaya. Bunu demokrasi adýna söylüyorum. Demokrasiyi daha fazla katletmeyelim. Seçimde bütün gerçekler ortaya çýksýn. Sen milletten korkmuyorsan, açýkça sana meydan okuyorum." (24.10.2017)

Ýktidar, ne derse tersini yapmanýn muhalefet olmadýðý, artýk kaliteli alternatifleri görmek isteðimizi defalarca yazdýk. Hatýrlarsanýz ne demiþti bir CHP’li vekil;“AKP, ne yaparsa eleþtireceðiz; yanlýþ da olsa, doðru da!”

Ülke sorunlarýna hiçbir katkýsý olmayan bu muhalefet tarzý, o kadar yýpratýcý ki, artýk dinlemekte zorlanýr oldum. Boþ çekiþmelerden gýna geldi.

Henüz, erken seçim kararý alýnmadan 1-2 ay önce, þahsen böyle bir kararýn alýnmasýnýn gereðine iþaret etmiþtim. Çünkü özellikle ekonomide yapýsal reformlarýn yapýlmasý için daha uygun bir zemine ihtiyaç var.

Normal tarihinde yapýlacak bir seçimi beklemek, gerek yatýrýmlar, gerekse sermaye akýþýnda yavaþlamayý getirmiþ ve iþ dünyasýnda da bir çeþit önünü görememe kaygýsýna neden olmaya baþlamýþtý. Yeni sisteme bir an önce geçilmesi gerekiyordu.

Çünkü, ABD ve Çin arasýnda baþlayan ticaret savaþlarý diðer ülkeleri ve dolaylý olarak bizi de etkisi altýna alacaktýr. Rusya ve Ýran ile yaptýðýmýz füze alýmý ve yerel para ile ticaret anlaþmalarýnýn dünyanýn jandarmasýný rahatsýz ettiði de ortada.

Dolayýsýyla, 2001 krizinden aldýðýmýz dersle, özellikle bankacýlýkta yaptýðýmýz reformlar sayesinde nasýl 2008 krizi teðet geçtiyse, yeni ve yapýsal reformlarla da ticaret savaþlarýnýn etkisini asgari düzeye indirebiliriz. Bunun için de kaybedecek 1,5 yýlýmýz yok.

Her konuda olduðu gibi, erken seçim çaðrýsýnýn hemen akabinde ezberci ekonomistler, negatif yorumlarýyla ekraný iþgal ettiler: “Seçim belirsizliktir, piyasalar kötü karþýlar.” Þartlar, ülke koþullarý, siyasi aktörlerden baðýmsýz bir kliþe bilgiyi tekrarlayýp durdular.

Oysa hemen akabinde, çeþitli iþ örgütleri ve sermaye gruplarý, bunu olumlu karþýladýðýný, o belirsizlik döneminin kýsalýp, seçim sonrasý yatýrýmlara hazýrlýk olacaðýný duyurdu. Sadece iç piyasada deðil, dýþarýdan da destek geldi.

Dolarýn ateþinin düþtüðü gün, tahvillere gelen yüksek alým dikkat çekti. Dünyanýn önde gelen yatýrým bankalarý Goldman Sachs ve JP Morgan, Türkiye'de 24 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi kararýný da olumlu karþýladýlar.

Ekonomik açýdan, beklentileri tazeleyen bir ortam oluþurken, muhalefette þaþkýnlýk, ama halkta da büyük oranda pozitif bir hava oluþturdu.

Erken seçimden genellikle iktidarlar rahatsýz olur; muhalefet deðil. Fakat bizde tam tersi oldu.

Aslýnda seçimin niteliðine bakýnca kim iktidar, kim muhalif anlaþýlýyor...

24 Haziran, bu yüzden çok önemli. Büyük resimden kopanlara bir minik hatýrlatma diyelim naçizane...

Erken seçim, bir yýl boyunca, çapsýz muhalefete katlanmaktan kurtulmak demek. Kaliteli muhalefetin doðmasý için de fýrsattýr ayný zamanda...

Seçim, temizliktir; normalleþmedir. Dünyaya mesajdýr. Bazý odaklarýn planlarýnýn bozulmasýdýr.

Hayýrlý olsun!

 

Güldalý COÞKUN

milatgazetesi.com

22.04.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.