ÝKTÝDARA ALTERNATÝF OLMAK

01 Kasým 2021 16:37 / 439 kez okundu!

 

 

"Niteliksiz bir muhalefet, iktidarlarý olumlu yönde zorlamaktan uzaktýr. Kamu idaresinden anlamayan, hizmet üretme ve sorun çözme kapasitesi olmayan bir muhalefet halka güven veremez. Ancak ideolojik yaklaþýmla bir kesimi konsolide edebilir ama bu durumda iktidar destekçilerinden benzer konsolidasyonu da karþýsýnda bulur. Hizmet etme rekabetinin yerini katý ideolojik tutum aldýðýnda, bundan zararlý çýkan ülke olur."

 

***

ÝKTÝDARA ALTERNATÝF OLMAK

Ana muhalefetin gerici ve etikten yoksun oluþu, daha kötüsü genel muhalefet biçiminde de belirleyici olmasý, ülkenin en temel sorunu olmaya devam ediyor. Sürekli yalan, manipülasyon ve gündemi meþgul eden basit söylemleriyle, gerçek sorunlarý konuþamaz hale geliyoruz. Niteliksiz bir muhalefet, iktidarlarý olumlu yönde zorlamaktan uzaktýr. Kamu idaresinden anlamayan, hizmet üretme ve sorun çözme kapasitesi olmayan bir muhalefet halka güven veremez. Ancak ideolojik yaklaþýmla bir kesimi konsolide edebilir ama bu durumda iktidar destekçilerinden benzer konsolidasyonu da karþýsýnda bulur. Hizmet etme rekabetinin yerini katý ideolojik tutum aldýðýnda, bundan zararlý çýkan ülke olur. Ne olursa olsun iktidarý ele geçirmek veya kalmak arzusu, saflarýn daha sertleþmesine neden olurken ülke sorunlarýnýn çözümünde en iyiye ulaþmamýzý da engeller. Her þeyden önce konuþamayýz, yazamayýz; þayet asgari müþtereklerimiz dahi yoksa. Asgari müþtereklerde uyuþulduðunda ise renkler, çeþitlilik, sunulan proje ve hizmetler tartýþma konusu olur ve bu tartýþmalardan kalite çýkar. Fakat demokrasi, hukuk devleti, laiklik, darbeler ve terör örgütleri karþýsýndaki tutumlarýmýzda ayný zeminde deðilsek; yani bu asgari müþtereklerde bile ayrýþýyorsak, geri kalan çok þey önemini yitirir. Kendi adýma bu müþtereklerde benzeþtiðim tarafýn yanýnda olur, diðer konulardaki eleþtiri hakkýmý saklý tutarým. Geliþmiþ batý demokrasilerine öykünenler, nedense bu temel müþterekleri hep görmezden gelir ve ideolojik körlüðün etkisiyle, kýsýr çatýþmaya malzeme üretmeye devam eder.

Türkiye’nin bir kesiminin ilginç bir “ideolojisi” var: Erdoðan Nefreti!  Onlarla konuþmanýn ve bazý sorulara cevap almanýn imkâný yok. Sonrasý, öncesi, nedenleri, nasýllarý, sorunlar ve çözümleri söz konusu olduðunda sorumsuz küçük çocuk gibi “Bana ne bana ne istemiyorum, Erdoðan gitsin” diyen akýl dýþý konuþan bir zümre oluþtu. Ýlacý, tedavisi yok. Ýsim deðiþse de nefret sürecek.

Bakýnýz geçmiþten günümüze. Özal nefreti daha mý azdý? AK Parti Hükümetleri, tüm uygulamalarýnda kusursuz veya mükemmel olduðu için deðil, asgari müþtereklerde bile varlýk gösteremeyen bir muhalefetin olmasý hasebiyle yýllardýr iktidarýný sürdürmektedir. Maalesef aslýnda Türkiye’nin bir muhalefet partisi yok gibi! Muhalefet, üstünde durduðumuz zemine aykýrý olmaz, olmamalý. Temelde problem bu iken yapýlan eleþtiriler, kimse tarafýndan ciddiye alýnmaz, saygý görmez ve inandýrýcýlýðý da yoktur. Aklý bir karýþ havada ayaklarýnýn hangi zeminde olduðu meçhul kiþi ya da kurumlara ülkenin anahtarýný vermek, intihara teþebbüstür. Darbelerden medet uman, teröristlerin güdümünde söylem üreten, halkýn deðerlerine uzak, hiçbir vizyonu, projesi ve çözüm önerisi olmayan yapýlardan iktidar alternatifi çýkmaz. Böyle bir muhalefet varken, iktidarýn yanlýþlarý makul karþýlanýyor ve Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak istenmiyor.

Aslýnda muhalefet de bunun zaman zaman farkýna varýyor, ufak tefek söylem deðiþikliðine gittiði de oluyor. Ne var ki meselenin özü, asgari müþterekler ya da ortak deðerler konusunda uzlaþma olmayýnca, söylemleri makyajdan ibaret kalýyor.

Zor dönemlerden geçiyoruz. Salgýn ve afetler dünya ekonomisini de bizi de çok etkiledi. Böyle zamanlarda kriz yönetimi, tercihler ve öngörü kadar önemli olan þey iletiþim becerileri. Keþke muhalefet, iftira ve yýkýcý eleþtiri yerine iktidarý bu konuda yönlendirebilseydi. Keþke mahalle kabadayýsý gibi muhalefet yerine daha yapýcý eleþtiriler getirebilseydi. Fýrsatçýlýk etmek, açýk aramak ülkeye fayda saðlamaz. Ancak yanlýþ alýnan kararlara itiraz ederken bir vizyon koymak ve çözüm önerisi sunmak, muhalefeti iktidar alternatifi yapabilir.

Güldalý COÞKUN

Kaynak Linki = https://www.teknikelektrik.com/makale/iktidara-alternatif-olmak-2253

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.