Darbelerin Sonuçlarý (3) - Güldalý COÞKUN

15 Mart 2018 12:07 / 1261 kez okundu!

 

 

Ýlk seçim 15 Ekim 1961 tarihinde yapýldýðýnda, darbecilerin beklentisi seçimi CHP’nin kazanmasýydý. Ancak, seçimin birinci partisi olmasýna raðmen, tek baþýna iktidar olamýyordu. Böylece Türkiye koalisyon dönemiyle tanýþtý.

******

Darbelerin Sonuçlarý (3)

 

 

27 Mayýs darbesinden sonra kapatýlan DP yerine Adalet Partisi (AP) kurulmuþtu. Diðer partilere zaten dokunulmamýþtý. Ayný yýl Yeni Türkiye Partisi (YTP) ve Türkiye Ýþçi Partisi (TÝP) de kurulmuþtu.

Ýlk seçim 15 Ekim 1961 tarihinde yapýldýðýnda, darbecilerin beklentisi seçimi CHP’nin kazanmasýydý. Ancak, seçimin birinci partisi olmasýna raðmen, tek baþýna iktidar olamýyordu. Böylece Türkiye koalisyon dönemiyle tanýþtý.

Fakat asker, CHP’nin olmayacaðý bir koalisyonu kabul etmeyip, uzlaþýlmazsa yeniden darbe yapacaklarýný söyleyince, Ýnönü baþbakanlýðýnda CHP-AP koalisyonu kurulur. Ne var ki, sürtüþmekten çalýþamazlar birlikte.

CHP’nin iktidar olmaktaki ana amacý, toplumu, kafalarýnda kurduklarý gibi þekillendirmeye devam etmekti.

Osmanlýnýn son zamanlarýnda asker, bürokrat ve aydýnlardan oluþan, toplumu yukarýdan dizayn etme amacý taþýyan seçkinci bir kesim vardý. Sosyal yaþamdan, kültür ve eðitime kadar her alanda bunun için çaba gösterilmesi gerektiði görüþündeydiler.

Cumhuriyet’in kuruluþunda ve sonrasýnda ayný zihniyeti sürdüren bir kesim hep varoldu. Bunlara göre, toplum mühendisliðinde baþarýlý olmak için, seçkinci bir tek parti yönetimi kurmak gerekiyordu. Çok partili sisteme geçmekten rahatsýzlýk duymuþlar, darbe sonrasýnda yine DP’nin devamý niteliðindeki yeni partilerin varlýðý da bunlarýn rahatsýzlýðýný iyice arttýrmýþtý.

Bu seçkinci kesim, BAAS tarzý tek partiyle ülkeyi yönetmek istiyordu. Bu kez, Doðan Avcýoðlu, Mümtaz Soysal ve Ýlhan Selçuk gibi solcu gazetecilerin desteklediði, sol bir darbe olacaktý. Kendilerine, “Milli Demokratik Devrimciler” adýný vermiþlerdi. TSK’nýn içindeki bir grup subay da emekli General Cemal Madanoðlu liderliðinde darbe yapmak için örgütleniyorlardý.

Darbenin basýn ayaðý göreve hazýrdý. Ýktidarda ise AP/Süleyman Demirel vardý. Planlý bir þekilde þiddet týrmandýrýlmýþ, gençlik sað-sol diye ikiye bölünmüþtü. Üniversitelere gelince, baþta ODTÜ’deki hocalarýn tahrik ettiði çeþitli öðrenci olaylarý yaþanýyordu. Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarý, banka soygunundan adam kaçýrmaya kadar çeþitli suçlar iþlemiþlerdi. Muhtýradan 8 gün gün önce 4 Amerikan askerini kaçýrmýþlardý. Bu teröristleri polise teslim etmeyerek direnen ODTÜ rektörü, Ýsmet Ýnönü’nün oðlu Erdal Ýnönü idi.

1960 darbesinin yaralarý sarýlmaya baþlamýþken, yeniden baþta CHP, basýn ve bazý üniversitelerin darbe beklentisi ve desteðiyle, ülke yönetilemez hale getirilmiþ ve ekonomi iyice bozulmuþtu.

Ordunun içindeki “9 Mart Cuntasý”, MÝT görevlisi Mahir Kaynak’ýn aralarýna sýzmasýyla deþifre olur. Yani aslýnda ABD, sol bir darbeye izin vermemiþ de diyebiliriz.

Ancak 3 gün sonra ordunun komuta kademesi yine de muhtýra vermekten vazgeçmedi. Böylece hem ordu içindeki Rusçu kanat tasfiye edildi hem de hazýr ortam yaratýlmýþken, 12 Mart 1971 darbesini þu gerekçelerle yaptýlar.

 

Güldalý COÞKUN/muzakerat.com

12.03.2018

 

 

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.