FOÇA'DA HAYVANLAR AÇ, DUYAN VAR MI???????

14 Temmuz 2009 10:42  

 

FOÇA'DA HAYVANLAR AÇ, DUYAN VAR MI???????

Hayvanseverler, başkanları göreve çağırıyor. Kimi katliam yapılacak durdurun diyor, kimi gıda, ilaç ve kısırlaştırma istiyor.

Nermin Cenan bir hayvansever. Onunla, Hayvan Hakları için Veteriner Hekimleri Derneği (Hayhaveder) Başkanı Ebru Tong'un, Namık Kemal Lisesi'nin bahçesinde oluşturulan minik ve şık hayvan barınaklarının açılış töreninde tanıştım. Orada o gün, yüreği insan sevgisi, hayvan sevgisi dolu Selma Akın, Hanife Güneş, Esin Örder, Yüksel Durukan, Nilgün Gökhan ve Yeşim Dibek de vardı. Kimi Hayvanlar için "kapınızın önüne bir kap su koyun" broşürünü tutuşturdu, kimi sahipsiz hayvanların durumunu anlattı. Hele barınakların durumunu anlatırlarken yüreğim cız etti. Kürsülerde, "Sadece insanların değil, hayvanların başkanı da olacağım" diye nutuk atanların kulağını çınlattım. Edilen büyük lafların çilâsının bu kadar kısa zamanda kararmasına üzüldüm...
*****
Nermin Cenan, Pazar günü saat 18.00'de bir ileti geçti. Bu iletiyi öncelikle Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın okumasını istiyorum. Onu İZair'in Foça uçağının karşılama töreninde gördüm. Genç ve dinamik bir başkan görüntüsü verdi bana. Umarım sahipsiz hayvanlarla ilgilenir. Hatta o küçük güzel kızına barınaktan bir arkadaş bile hediye edebilir... 

Sonra da bu iletinin Ege Belediyeler Birliği Başkanı, Kuş Cenneti Başkanı ve İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu'na basın danışmanlarınca okunmasını istiyorum. Ve hatta Büyük Başkan'ın bir pazar günü sorumluluk alanındaki il ilçe ve beldelerindeki hayvan barınaklarını incelemesini öneriyorum...

İŞTE EVSİZ HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİNDEN GELEN O İLETİLER
(Noktasına dokunmadan yayınlıyorum. iirmak)


Sayın; İbrahim Irmak

Sizinle hayvan dostları toplantısında tanışmıştık. Derdini söyleyen, dermanını bulur derler. Konu çok boyutlu olunca, toparlamak için sıralamaya çalışayım. Genel olarak:

1-Evrende hiç bir şey boşuna yaratılmadı. Her canlının yaşam hakkına saygı duyulmalıdır. İnsanımız ve belediyeler öncelikle bunu kabullenmeli.Güçlerini, kendini savunamayan hayvanları ve ağaçları yok ederek değil KORUYARAK göstermeliler.
2-Belediye Başkanları, ÖNCE İNSAN sloganı ile seçilip,doğayı, ağacı, karıncadan kedi ve
köpeklere kadar canlıları betonlaşmaya feda ederek, SONUÇTAN, MUTLU OLAN İNSANLARIN
her geçen gün arttığını mı yoksa azaldığını mı görüyorlar.?
3-Derneklerin gönüllü çalışmaları, belediye desteği olmadıkça yetersiz kalmaktadır. Kaldı ki 1599 sayılı hayvanları koruma kanunu, sahipsiz hayvanların korunmasından BELEDİYEYİ sorumlu TUTMAKTADIR.
4-Belediyenin görevini yapmaması karşılığında belirgin ceza yoktur. Şikayet halinde, kaymakam izin vermezse SAVCILIK SORUŞTURMA AÇAMAZ.
5-HAYVAN barınakları Çevre ve Orman Müdürlüğünce denetlenir. Eksikler rapor edilir, belediyeye bildirilir, değişen bir şey olmaz.
6-Asıl vahim olan, çocuklarımıza nasıl örnekler sunduğumuzdur.
7- Belediye kaynakları içinde, neden hayvanlar için de EN KÜÇÜK PAY YOKTUR.?
8-Medyada, halkın her konuda EĞİTİMİNE ihtiyaç varken, yoz ve boş saatler harcanır.
9-Aile, Okul, Dinayet İşleri, Milli Eğitım, (toplum) ÇOCUKLAR için eğitimi, ciddiye almalıdır.
10-Ülkenin gelişimi ve kültürü, yaşanan olumsuzluklar, ŞİDDET olarak önce hayvana, sonra da İNSANA YÖNELMEKTEDİR.

BU GENEL BAKIŞ AÇISI ALTINDA FOÇA BARINAĞIMIZIN SORUNLARI:

Foça Belediye Başkanının konuya ilgisizliği, 500 hayvan için, İzmir Büyükşehir Belediyesi ayda bir ton kuru mama gönderiyor. Ayın birinde verilen mamayı getirecek aracı, hala Foça Belediyesi'nden bekliyoruz.)
Veteriner hekim, çalışan işçi, barınak sorumlusu yoktur. Gönüllüler çabalıyor.
İLAÇ BULMAK (duyarlı hayvanseverlerden beklentimiz.)
Her türlü gıda maddesi,
Temizlik maddeleri.
Barınağın ziyaret edilmesi,hayvanların sevilip, sahiplenilmesi.
Dertlerimizi Özetlemeye çalıştım. Kimsemiz olunması UMUDUYLA. SAYGILAR
Evsiz Hayvanlara Yardım Derneği
*****

HAYVANSEVERLERDEN GELEN BİR BAŞKA İLETİ DAHA

BELEDİYE BAŞKANLIĞI MAKAMI'NA
BORNOVA
 

Sayın Başkan, 

İzmir’li bir hayvan hakları koruyucusu olarak, son yapılan yerel seçimler öncesi sahipsiz sokak hayvanlarını korumada verdiğimiz mücadelede yanımızda olacağınızı, bizleri ve sokak hayvanlarını sahipsiz bırakmayacağınızı beyan eden metnimize katılarak imza atmıştınız.
Son zamanlarda mail gruplarımızda, iletişimde olduğumuz ve/veya olaylara tanık olan hayvan hakları koruyucuları tarafından ilçeniz sınırları içerisinde yaşayan sokak hayvanlarımızın maruz kaldığı ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı toplamalar ve faili meçhul köpek ölümleri biz hayvan hakları koruyucularını derinden yaralamıştır. Yıllardır belediyenizin ilgili birimlerinin, yasa, hukuk tanımaz tavırları ve çeşitli nedenlerle toplanırken hayvanların maruz kaldığı acımasız yaklaşımlar biz hayvan hakları koruyucuları tarafından sözlü şikayet, dilekçe, talep ve telefonlarla defalarca dile getirilmiştir. Size olan güvenimiz ve inancımızdan dolayı durumu düzeltmenizdeki kararlılığınızdan şüphemiz yoktur. Aşağıda belirttiğimiz sorularımızın yanıtlarını umarız siz de merak eder ve düzeltilmesini istediğimiz konularda önerilerimiz dahilinde bizimle işbirliği yaparsınız.
1. 2009 yılı başından itibaren temizlik işleriniz ve veterinerlik biriminizce sokaklarda bulunan ölü hayvan sayısı kaçtır ve bulunan ölü hayvanlar hangi işlemlere tabi tutulmuştur?
2. Temizlik işleri yetkilileri ölü hayvan toplama talimatlarını kimden ve nasıl almaktadır ve bu durum nasıl rapor edilmektedir?
3. Ölüm vakalarını ihbar eden vatandaşların kimlik bilgileri ve adresleri alınmış mıdır?
4. Yıllardır Bornova için kanayan bir yara olan köpek toplama ekibi herhangi bir eğitim almış, bu durumu belgeleyen lisansları var mıdır ve en son eğitim ne zaman yapılmıştır?
5. Köpek toplama ekibinde bulunan kişileri seçerken veteriner hekimlerin görüşlerinin alınmış mıdır? Yani bu ekipler nasıl oluşturulmuştur?
6. Belediyeniz veterinerlik işlerince 2008 ve 2009 yıllarında Sasalı ve Işıkkent barınaklarına sevk edilen hayvan sayısı kaçtır?
7. Sevk edilen hayvanların toplandıkları adresler belirli midir? Bu adreslerin tarafımıza bildirilmesi olası mıdır?
8. Belediyeniz veterinerlik birimince daha önce 5199 Sayılı Yasa gereği, Yerel Hayvan Koruma Görevlisi eğitimine yönelik kurslar düzenlenmiş midir?
Önerilerimiz:
1. Öncelikli olarak yıllardır köpek toplama konusunda eğitilmemiş, bir köpeğin başını okşamaya korkan kişilerin, acilen belediyenizin farklı birimlerinde görevlendirilmesi ve belediyeniz kadrosunda, konu ile ilgili eğitim almış kişilerin görevlendirilmesi, bu vasıfta kişiler yoksa eğer, belediyenizin diğer birimlerinden seçilerek oluşturulacak yeni toplama timinin özellikle hayvanları seven, onlardan korkmayan kişilerden, veteriner hekimlerinizden oluşan bir komisyonca seçilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Özellikle; veterinerlik bünyesinde görevli olup, çoğu hayvan severin tepkisini almış ve hoş olmayan diyaloglar yaşamış personelin farklı birimlerde görevlendirilmesi,
2.Isırma yapmamış, saldırgan tavırlarından dolayı şikayet edilen sokak hayvanın bulunduğu bölgedeki hayvanların tamamının değil de, saldırgan tavır sergileyen hayvanın alınıp rehabilitasyonu yapılarak ortamına tekrar bırakılması.
3. Temizlik işleri biriminizce ölü olarak bulunan hayvanlar kayıt altına alınmamışsa, veterinerlik işlerinize mutlaka ölümler rapor edilmeli ve kayıt altına alınmalı,
4. Köpek ölümlerini rapor eden vatandaşların, mutlaka kimlik ve adreslerinin alınması,
5. Ölü bulunan sokak hayvanları, veterinerliğe bildiriliyorsa , veteriner hekimin toplama sürecinde mutlaka bulunması,
6. Hayvanlarımız Sasalı ve Işıkkent barınaklarına sevk edilirken, kanunda da belirtildiği gibi, mutlaka Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile eşgüdümlü olarak hareket edilmeli
7. Daha önce defalarca hayvan dostları tarafından talep edilen, YEREL HAYVAN KORUMA GÖREVLİSİ eğitiminin acilen başlatılması ve düzenli aralıklarla tekrarlanması
8. Acilen kendi belediyenizin geçici bakim yeri ve rehabilitasyon merkezinin yapılması,
9. Mevcut barınağınızın tüm hayvan sever vatandaşlara, mesai saatlerinde tamamen, hafta sonu ise belli saatler arasında açık tutulması,
10.Belediyenizin uygun göreceği park ve bahçelere sokak hayvanlar için yeteri miktarda sulakların ve mümkünse kedi evlerinin koyulması,
11.Sokak hayvanları konusunda bir çok bilgiden yoksun halkımızın bilgilendirilmesi amacı ile görsel poster, afiş vs’ler hazırlanarak belediyenizin reklam panolarında sergilenmesi,
Önerilerimin dikkate alınması umudu ve gelişmeleri mail ortamında da olsa biz hayvan haklarına saygı duyan vatandaşlarla paylaşmanız dileği ile, dilekçemde belirttiğim sorularıma 4982 sayılı bilgi edinme ve 3071 sayılı dilekçe kanununa göre suresinde bilgi verilmesini talep ediyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim. 

Haberhurriyeti.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0