Dört milyon Ýzmirli aranýyor!

24 Aralýk 2012 14:23 / 1772 kez okundu!

 


EXPO 2020’nin düzenleneceði kentin belirlenebilmesi için gerçekleþtirilecek oylamaya bir yýldan az bir süre kaldý. 2013 yýlýnýn Kasým ayýnýn sonlarýna yaklaþýlýrken bu büyük organizasyonun gerçekleþtirileceði kent, þu anda aday olan birbirinden güçlü ve iddialý beþ kent arasýndan belirlenecek.

Oylama Paris’te düzenlenecek BIE Genel Kurulu’nun sonunda BIE’ye üye olan 161 ülkenin delegelerinin katýlýmýyla gerçekleþecek. Oylama sürecine deðin yapýlacak tüm çalýþmalarýn ve planlarýn aday kentleri EXPO 2020 organizasyonuna bir adým daha yaklaþtýrmak üzere kurulduðundan þüphe yok. Bu çetin yarýþta yapacaðýmýz her akýllý hamlede hanemize artý puan yansýyacaðýný unutmayalým.

Bir EXPO organizasyonunun adaylýk sürecinin baþarýlý olabilmesi ve kazanýlýp baþarýlý bir þekilde düzenlenebilmesi için önemli kriterler ve hamlelere ihtiyaç vardýr. Bunlardan en önemlileri muhakkak ki, delege stratejisinin doðru belirlenmiþ olmasý, planlý bir kulis çalýþmasýnýn gerçekleþtirilmesi ve kentsel planlama alanlarýnýzýn tema ve alan taahhütlerinize uygun olduðunu kanýtlamaktan geçmektedir.

Ýzmir, önceki adaylýðýndan süregelen bu tür akýllý hamleleri gerçekleþtirebilecek tecrübe ve altyapýya sahip bir kent olduðuna göre bu tür çalýþmalarýn ve doðru hamlelerin planlanmasý sürecinin en etkin biçimde yerine getirildiðini düþünmekte yarar vardýr. Ancak unutulmamasý gereken bir husus vardýr ki, bu önemli hamle planlanmadýðý ve uygulanabilir olmadýðý takdirde ne kadar güçlü söylemleriniz olduðuna bakýlmaksýzýn EXPO adaylýðýnýz hüsranla sonuçlanabilir.

Bu önemli husus halkla iliþkiler planlarýnýn oluþturulmasý ve Ýzmir’in adaylýðý hakkýnda yerel, ulusal ve uluslararasý farkýndalýðý arttýrmaya yönelik kampanyalarýn geliþtirilmesi ile ilgilidir. Son dönemece girilirken yeterince geç kalýndýðýný düþündüðüm ancak yine de bir an önce harekete geçilmesi gereken sivil toplumun bilinçlendirilmesi ve organizasyona yönelik heyecanýnýn uyandýrýlmasý hareketinin baþlatýlmasý ve tüm dünyaca takip edilebilen bir süreç haline gelmesi gerekmektedir.

Ýletiþim ve tanýtým faaliyetlerinin bir an önce planlanmasý, þayet planlama ve uygulama sürecinde sýkýntýlar yaþanýyorsa konunun uzmanlarýna, deneyim ve bilgi birikimi sahibi olanlara danýþýlmalý ve bu kiþiler sürece dâhil edilmelidir. Bu konuyu birçok yönden deðerlendirmek ve irdelemek mümkündür. Gönüllü faaliyetlerinin sosyolojik yöntemi, eðitim süreci ve koordinesi için gerekli çalýþmalarýn adaylýðýmýzýn olumlu sonuçlanacaðýný varsayarak tasarlamakta büyük fayda olduðunu düþünüyorum.

Ýzmir Kent Konseyi’nde bu türden bir sivil oluþumun öncüsü ve teþvikçisi olan EXPO 2020 Ýzmir Çalýþma Grubu’nun kurucu üyesi ve baþ aktörlerinden biri olarak kent konseylerinin bu çalýþmalarý gerçekleþtirebilecek en uygun sivil mekanizmalar olduðunu düþünüyor; bir araya gelindiði takdirde büyük bir güç ve dinamizm doðabileceðine inanýyorum. Bir sonraki köþe yazýmda da bu grubun sivil toplum çalýþmalarý ve gönüllülük katkýlarý hakkýnda bilgileri sizlerle paylaþmayý planlýyorum.

Halkýn katýlmadýðý bir EXPO adaylýk sürecinin baþarýya ulaþabileceðinden bahsetmek mümkün olamayacaðý gibi EXPO’yu kazanmýþ olan kentlerin gönüllü faaliyetleri olmadan baþarýlý bir organizasyon planlayabilmesi ve altý aylýk organizasyon sonunda kentin sürdürülebilir kalkýnma temelli bir planlama oluþturabilmesi de mümkün deðildir. Bu nedenle baþarýya ulaþabilmek, etkin bir takým olgusunu benimseyen yönetimlerce mümkün olabilecektir.

Ýzmir ancak, bu büyük organizasyonu baþta sivil toplum kuruluþlarý olmak üzere tüm gönüllü kuruluþlar, meslek odalarý ve üniversitelerin de desteði ile düzenlemeye hak kazanabilecektir. O nedenle bu sorumluluklarla yola çýkarak hedefe ulaþmak isteyen “Ýzmir’i seviyorum” diyerek kentine sahip çýkan, her zaman kenti için gönülden çalýþan yürekli “4 milyon Ýzmirli” aranýyor.


Çaðrý GRUÞÇU
EXPO Dünya Sergileri Uzmaný

23.12.2012


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.