Ýzmir'in serbest yol haritasý

18 Þubat 2014 13:09 / 2133 kez okundu!

 

 

Bilgi toplumunun sanayi toplumundan, özellikle üretim ve teknoloji yönünden en büyük farký mümkün olduðunca disiplinler arasý ortak çalýþmayý ve birlikte hareket etmeyi temel felsefe olarak kabul etmesidir. Bu bilincin yaygýn olduðu ülkeler günümüz dünyasýnýn hem ekonomisine hem de teknolojisine yön vermektedirler. Çünkü belirli alanlardaki iþbirliði hem kýt kaynak olan zaman ve paranýn rasyonel kullanýlmasýna imkan vermekte hem de daha baþarýlý sonuç ve çýktýlar edinilmesini saðlamaktadýr. 

Yapýlan araþtýrmalarda mikro ölçekte firmalarýn makro ölçekte ise bölge ve ülkelerin kendi bünyelerinde ne kadar inovatif olurlarsa olsunlar, açýk inovasyon ve iþbirliði oluþturma yöntemlerini uygulamadýklarý takdirde orta vade içerisinde tüm yenilikçilik özelliklerini kaybedecekleri belirtilmektedir. Özellikle bölgelerin bu yeteneklerini korumalarý veya geliþtirmeleri için ayný konularda çalýþan sanayici ve üniversitelerin bir araya getirilerek “küme” oluþturulmasý en etkin ve zorunlu araçlardan birisidir. Küme çalýþmalarý özellikle Avrupa Birliði tarafýndan da desteklenen bir araçtýr.

Kümelenme faaliyetlerinde Ýzmir özellikle son üç yýlda yaptýðý çalýþmalar ile sektörel bazda geliþme gösteren ve yeni pazar hedefleri belirleyen orta ve büyük ölçekli firmalar için uzmanlaþmanýn ve yenilikçi geliþmenin yol haritasýný çizmeye baþladý. Özellikle Ýzmir’in saðlýk turizmi konusunda gerçekleþtireceði yönelimler açýsýndan kümelenme faaliyetleri son derece önemli bir yer tutuyor.

Ýzmir için dikkati çeken bir konu, tüm dünyada katma deðeri yüksek olarak kabul edilen yüksek ve orta-yüksek seviyede teknoloji kullanan sanayi sektörlerinden biri olan Biyomedikal’in hemen her açýdan güçlü konumda olmasýdýr. Bu tespit, Ýzmir’in ekonomik geliþmesi ve bölgesel rekabeti açýsýndan çok önemli bir bulgudur.

Saðlýk her toplumun birincil önceliðidir. Halen ülkemizin saðlýk harcamalarýnýn büyük bir yüzdesi kamu kaynaklarýndan yapýlmaktadýr ve ne yazýk ki %90 oranýnda yurt dýþýna baðýmlýdýr. Kaliteli Biyomedikal üretimin ulusal olarak gerçekleþtirilebilmesi ciddi bir döviz kazanýmýna yol açabileceði gibi, stratejik bir üretimi ulusal olarak gerçekleþtirme yetkinliðini de ülkemize kazandýracaktýr. Dolayýsýyla Biyomedikal Sektör, katma deðer yaratma potansiyeli bakýmýndan ülkemiz verimliliði ve sanayi rekabet gücünü etkileyebilecek bir sektördür.

Yüksek teknoloji sektörleri arasýnda yer alan dinamik niteliðe sahip Türk biyomedikal sektörünün ihracat performansý özellikle son birkaç yýlda dünyaya sunulan kaliteli ürünlerle beraber sürekli artýþ göstermektedir. Sektörün ihracat deðeri küresel ölçekte yüksek olmamasýna ve sektör büyük oranda dýþa baðýmlý olmasýna raðmen, Türk biyomedikal sektörünün vasýflý iþçilik, yüksek mühendislik kalitesi ve saðlanan ürün çeþitliliði doðrultusunda yurtdýþýnda önemli pazar paylarýna ulaþacaðý düþünülmektedir.

Þayet Ýzmir, serbest bölge faaliyetlerini geniþleterek ve geliþtirerek “Serbest Þehir” sýfatý kazanabilir, turizmdeki potansiyeline inovatif yaklaþýmlar getirmesi halinde serbest bölgede dünyanýn sayýlý kentleri arasýna girebilir. Bunu gerçekleþtirebilmesi halinde saðlýk turizminde bir destinasyon markasý haline gelebilecek Ýzmir, ayný zamanda biyomedikal teknolojilerin geliþtirilmesi konusunda Türkiye’nin dýþa baðýmlý konumunu optimum ölçekte üretim stratejilerine dönüþtürebilir. Ýzmir, saðlýk turizmi alanýnda baþarýya ulaþmayý hedefliyorsa iþe biyomedikal teknolojilerin üretilmesi ve pazarlanmasýndan baþlamalý, bunu serbest bölge politikalarýný uygulayarak gerçekleþtirmelidir.

Ýzmir için yükselen sektörler ve kümelenme faaliyetleri belirli bir düzeyin üzerinde yoðunlaþmýþ sektörlerin rekabet güçleriyle birlikte irdelenmektedir. Yoðunlaþma düzeyi düþük de olsa, son dönem bölgesel kalkýnma politikalarýnýn odaklandýðý katma deðeri ve teknoloji seviyesi yüksek sektörlerin Ýzmir’deki durumu ve potansiyellerinin deðerlendirildiðinde biyomedikal teknolojilerin birçok kolu ön plana çýkmaktadýr.

Ýzmir'deki üniversiteler ve Ýzmir Teknoloji Geliþtirme Bölgesi'nde ulusal ve uluslar arasý önemde araþtýrmalar, AR-GE faaliyetleri ve projelerin yürütülüyor olmasý, üniversitelerden mezun olan kalifiye iþgücünün varlýðý, kentteki üretim faaliyetlerinde katma deðerin artýrýlmasý ve sektörlerin sürdürülebilirliðinin saðlanmasý açýsýndan büyük önem taþýmaktadýr. Ýzmir’de yükselen ve stratejik sektörlerin baþýnda gelen Biyomedikal sektörü mevcut AR-GE çalýþmalarý, üniversite ve kalifiye iþgücü olanaklarýndan yararlanýlarak daha da geliþtirilebilecek ileri teknolojiye dayalý bir yapýya sahiptir. Bu nedenle, ileri teknolojiye dayalý biyomedikal teknolojiler alanýnda AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi, üniversite iþbirliðinin geliþtirilmesi ve ileri teknoloji kullanýlan imalat sanayi kollarýnýn güçlendirilmesi tüm bölgenin rekabet gücü açýsýndan stratejik öneme sahiptir. Ancak dediðimiz gibi Ýzmir, saðlýk turizmi alanýnda baþarýya ulaþmayý hedefliyorsa biyomedikal teknolojilerin üretim sahasýný serbest bölge politikalarýný uygulayarak hayata geçirmelidir.

 

Çaðrý GRUÞÇU

01.02.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.