'Su ve Ateþ'

02 Aralýk 2013 14:39 / 1671 kez okundu!

 

 

Acýlý aþk ve töre

Yetmiþli yýllarda baþlayan arabesk furyasýnýn en önemli aktörleri türkü geleneðinden gelen þarkýcýlar olmuþtu.  Özcan Deniz acýlý aþk filmleri çeken türkü sanatçýsý geleneðinin yeni ismi olma yolunda hevesle ilerliyor. Geçtiðimiz yýl yönettiði ve baþrolde oynadýðý “Evim Benim” ile önemli giþe baþarýsý yakalamasý, seyircinin arabesk bazlý acýlý aþklara olan ilgisinin azalmadýðýný gösteriyordu. Hýzý kesmeden yenisini üretmek þart olmuþtu. Kitlelerin sevdiði bu ruh durumunu tarif eden arabesklik “Su ve Ateþ”’in de kalp atýþ ritmini belirliyor.

Aþkýn imkansýzlýðýna eklenen kan davasý ve güneydoðu kültürünün moderniteyle olan uyumsuz iliþkisi hikayenin omurgasýný kuruyor. Ýstanbul’da havuzlu villalarda yaþayýp, kan davasýný hala bir varoluþ þeklinde kabullenmek bu çeliþkinin en canlý örneði oluyor.

Hikaye Londra’da tanýþan Haþmet (Özcan Deniz) ve Yaðmur (Yasemin Allen) arasýndaki aþkla baþlýyor. Yaðmur’un dil eðitimi için geldiði kente Haþmet ise kan davasý þiddetinden uzaklaþmak için kardeþi ve can yoldaþý ile gelmiþtir. Yaþamý çocuk saflýðýnda yaþayan Yaðmur’un dünyasý, Haþmet’in kan ve þiddetle sertleþmiþ kalbini yumuþatýr, koþulsuz bir aþka düþerler. Bir yýlýn sonunda Haþmet’in ailevi problemleri halletmek için Ýstanbul’a dönmesiyle tasasýz ve mutlu günler biter.

Prodüksiyonun kalitesi ve 2:35:1 boyutlarýnda sinemaskop çekim, baþarýlý kurgu filmin artýlarý. En büyük artýsý Yasemin Allen’in perdeden taþan ýþýðý. Duru güzelliði romantik bir aþk öyküsüne çok yakýþýyor. Yumuþaklýðý Özcan Deniz’in sert bakýþlý, doðulu yüz ifadesi karþýsýnda tam bir tezat sunuyor. Öykü akýþý da ilk bölümdeki yumuþak klip estetiðindeki Londra bölümü sonrasý ikinci bölümdeki sert ve dramatik Ýstanbul bölümüyle tezat içinde. Özcan Deniz doðulu yorumunda, acýlý bir þarký klibinde uzaklara uzun uzun bakan ifadeden kurtulamýyor. Yazsýn , yönetsin ama kendi oynamasýn mümkünse…

Kan davasýna yeni bir bakýþ açýsý getirmeyen finali, durumun ilkelliðini olduðu gibi yansýtýyor. Arka planda sürekli akan yüksek volümlü acýlý müzik ve bol gözyaþý filmin en büyük eksileri. Geriye kalan “daha lahmacun yiyecek kývama gelmedik” repliði kýsa sürede toplumdaki yerini alacak gibi. 

 

Emin YEÐÝNBOY

25.11.2013

 

Su ve Ateþ

Yönetmen ve senaryo: Özcan Deniz

Oyuncular: Özcan Deniz, Yasemin Allen, Pelin Akil

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Aralýk 2013 15:16

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.