DSİP: 'YSK darbesini durduralım! Hatip Dicle meclise!..'

22 Haziran 2011 15:57  

 

DSİP: 'YSK darbesini durduralım! Hatip Dicle meclise!..'

Değişimin önünü kesmekle kendini görevli sayan vesayet rejiminin önemli kurumlarından, 'vesayet yargısı'nı temsilen Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun BDP destekli Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesine tepkiler büyüyor. 'Hatip Dicle Vekilimizdir, YSK Elini Vekilimden Çek!' eylemleri de Türkiye'nin her yanına yayılıyor.

22 Haziran Çarşamba, Saat:19.00'da, İstanbul Taksim Meydanı'nda, İzmir'de; eski Sümerbank önünde, Ankara'da; Sakarya Meydanı'nda 'YSK darbesini püskürtmek için' protesto gösterileri yapılacağı duyuruldu. AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise, yaptığı değerlendirmede; " YSK kararı, halkın iradesine yapılmış bir haksızlık", "Devletin içinde kümelenmiş odakların kaos çıkarma çabasıdır" dedi. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) de gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada; "Bu, YSK’nın ikinci darbe girişimidir ve ilkinde olduğu gibi ikinci darbe girişimine karşı da tüm demokrasi güçlerinin harekete geçmesi çok önemli" dedi. Ergenekoncular hapse, Kürtler meclise! talebini vurgulayan, DSİP Eş sözcüleri, Özden Dönmez ve Şenol Karakaş tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Yüksek Seçim Kurulu, yine işbaşında. Onbinlerce insanın oyuyla seçilen, BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşürdü. YSK, seçimlerden önce yaptığı gibi, yine doğrudan siyasal alana müdahale etti. Bu, YSK’nın ikinci darbe girişimidir ve ilkinde olduğu gibi ikinci darbe girişimine karşı da tüm demokrasi güçlerinin harekete geçmesi çok önemli.
PKK’nin ateşkes sürecini yine tek taraflı olarak uzattığı, Kürt halkının 12 Haziran seçimlerinde siyasal çözüm ve barış talepleriyle tam bir patlama yaşadığı, yeni bir anayasa sürecinde demokrasi ve özgürlük taleplerinin haykırıldığı bir dönemde, YSK’nın Hatip Dicle hakkında aldığı karar; yeni bir anayasanın başka bir bahara ertelenmesi, Kürt sorununda barışçıl fırsatların heba edilmesi, bir halkın ve tüm demokrasi güçlerinin siyasi tercihine, seçme-seçilme hakkına ve ne kadar sınırlı da olsa siyasal demokrasiye yönelik bir darbedir.
Mecliste yer alan tüm partiler, en başta AKP, derhal bu darbeye karşı net bir tutum almalıdır.
Hatip Dicle’nin meclise girme hakkının elimizden alınmasına karşı tüm demokrasi güçleri, sosyalistler, sendikalar, gazeteciler tepki göstermelidir.
Hatip Dicle ve tutuklu Kürt siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır!
Ergenekoncular hapse, Kürtler meclise!
İlk tepkimizi, bugün birçok şehirde yapacağımız eylemlerle göstereceğiz.
YSK’ya karşı ses çıkartmak ve darbe girişimini püskürtmek için sokağa! Özgürlük istiyoruz!
Edi bese YSK!.."

AKP'Lİ ENSARİOĞLU: "YSK'NIN TUTUMU KAOS ÇIKARMA ÇABASI"

YSK'nın Hatip Dicle kararını "Halkın iradesine yapılmış bir haksızlık", "Devletin içinde kümelenmiş odakların kaos çıkarma çabası" olarak nitelendiren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ersarioğlu, BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekillerine, "Bu oyunu bozmak için Meclis'e gelin" çağrısında bulundu.

YSK'nın kararını İnternethaber'e değerlendiren Ensarioğlu şunları söyledi:

"Bu kararı verenler bunları hesaplayarak, tasarlayarak yapıyorlar. Halkın iradesine yapılmış bir haksızlıktır bu. Tahhamüden bilerek, tasarlayarak, sonuçları hesaplanarak, ortamı germek, kaos yaratmak için alınmış bir karardır. Değişime direnenlerin hamlesidir. Yargıtay'da seçime 2 gün kala Dicle'nin cezasını onaylayanlar da bunu hesaplayarak yapıyorlar."

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0