Þov iyi ama çözüm için yeterli deðil

01 Aralýk 2013 15:36 / 1356 kez okundu!

 

 

Kürt halký defalarca ayaklanmýþ olmasaydý, 40 yýl önce bir kez daha ayaklanmýþ olmasaydý; 40 yýldýr savaþýyor, her türlü baskýya göðüs görüyor olmasaydý; binlerce, onbinlerce ölü, binlerce kayýp, binlerce ve binlerce yaralý verilmiþ olmasaydý; on binlerce Kürt hapishanelerde çile çekmemiþ, eziyet görmemiþ ve bütün bunlara direnmiþ olmasaydý, bugün kimse Kürt kimliðinin tanýnmasýndan bahsetmezdi. Eðer bugün Kürt kimliðinin tanýnmasýnda bu noktaya gelinmiþse, bunun bir tek nedeni var, direniþ ve mücadele.

Kürt halký çok çekti. Milyonlarcasý köylerinden sürüldü, ormanlarý yakýldý, köylülere tecavüz edildi ama yýlmadý, direndi. Bugün daha hâlâ Türkiye hapishaneleri Kürt siyasetçilerle dolu, hâlâ Kürtlere karþý operasyonlar sürüyor ama bir yandan da bir adýmlar atýlýyor.

Son bir yýldýr savaþtan dolayý kimse ölmüyor. Ne Türk askeri ne de HPG savaþçýsý. Bu olaðanüstü bir geliþmedir ve bu noktaya gelinmesi gene Kürt Özgürlük Hareketi sayesinde mümkün oldu. Öcalan'ýn isteði üzerine HPG sýnýr dýþýna çekiliyor.

Diyarbakýr'da etkili bir gösteri yapýldý. Barzani, Þivan Perwer, Erdoðan'ýn konuþmasý, bütün bunlar doðrusu etkileyiciydi ama 40 yýl önce yapýlmýþ olsaydý AKP'nin ve Erdoðan'ýn hanesine yazýlýrdý, bugün ise bütün bunlar oluyorsa bilelim ki nedeni Kürt halkýnýn mücadelesidir ve bu mücadelenin bir örgütlenmesi ve temsilcileri var.

Þimdi Barzani'yi Diyarbakýr'a çaðýrmak güzel, Kürdistan demek güzel, "daðdakiler inecek, hapistekiler serbest kalacak" demek güzel. Bütün bunlar güzel de eksik olan, hem de çok þiddetle eksik olan bir þey var: hareketin temsilcileri yok, onlarla müzakerelere baþlamanýn iþaretleri yok. Oysa gerekli olan bu. Ýmralý'dan Öcalan, Kandil'den hareketin önderleri ile masaya oturmak lazým. Bütün bunlarý yasal çerçevelere oturtmak lazým. Aksi takdirde Kürtler ileri bir adým atýldýðýný haklý olarak düþünmeyecektir.

Bir yandan Kuzey Kürdistan halkýnýn temsilcisine eleþtiriler yaðdýracaksýn, onu görmemezlikten geleceksin, hem de barýþ ve çözümden bahsedeceksin; olmaz.

Diyarbakýr Belediye Baþkaný Baydemir'i görmek belki yeni ve iyi bir jest ama gene yetersiz. Hareketin önderi Baydemir deðil, kim olduklarýný artýk herkes biliyor. Onlarla görüþeceksin.

Bir senedir önemli ölçüde yol alýndý ama henüz bir arpa boyu yol gidildi; çünkü esas olana, müzakerelere baþlanmadý. Hükümetin seçim yatýrýmý yapmasý kendi bileceði iþtir, bunu istediði gibi yapar. Ama bu seçim yatýrýmý ona kazandýrmaz. Kürt halký gerçek, somut barýþ adýmlarý istiyor. Öcalan'ý, Kandil'deki çocuklarýný Diyarbakýr'da görmek istiyor. Demokratik özerklik, ana dilinde eðitim istiyor. Sadece sokakta deðil, kamu kuruluþlarýnda ana dilinde konuþabilmek istiyor. Kýsacasý gecikmeden, kimliðinin tanýnmasýný istiyor.

 

Doðan TARKAN

16.11.2013

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Aralýk 2013 15:16

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.