Darbeci Evren savunmasında 'suçumuz affedildi' dedi

21 Haziran 2011 23:52  

 

Darbeci Evren savunmasında 'suçumuz affedildi' dedi

ANKARA- 12 Eylül 2010'da gerçekleşen Anayasa değişiklik paketi referandumu sonunda 'halk oyu ile yargı önüne çıkan darbeciler' savunmalarını verdi. Dünyanın sayılı 'kanlı' darbelerinden biri olan 12 Eylül darbesini gerçekleştiren cuntanın şefi Kenan Evren savunmasını yazılı olarak Ankara Adliyesi'ne sundu.

Darbecilerin, mahkûm olmamak için yaptığı 'teknik savunma'ya göre, Evren ve cunta üyeleri özünde yaptıkları darbenin dünyanın en ağır 'insanlık suçu' olduğunu biliyor. Buna karşılık silah zoruyla halka onaylattıkları 1982 Anayasası'na koydurdukları kendilerinin yargılanmasını engelleyen geçici 15. Madde'nin bir af niteliğinde olduğunu savunuyorlar. Zanlılar, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın avukatı, savcılığa yazılı savunma verdi. Savunmada zaman aşımı ve 'af' konularına vurgu yapıldı. Darbeci cunta şefleri, Evren ve Şahinkaya savunmasında, "devlet affettiği bir kişiyi daha sonra yargılayamaz" dedi.

Darbeci Evren'in avukatı Nihat Özgün, savunmalarında, ”Kenan Evren de Tahsin Şahinkayada yargılanamaz. Eski değişen 765 sayılı TCK'daki cezanın zaman aşımı dolmuştur. İkincisi 12 Eylül Anayasası'nın geçici 15. Maddesi, halk oylamasıyla büyük bir çoğunlukla kabul edilmiştir. 15.Madde bir af niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

Avukat Ömer Nihat Özgün, sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne gidip soruşturmayı yürüten özel yetkili Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen'e yazılı savunma verdi.

4 sayfalık savunmada, yine TSK İç Hizmetleri Kanunu'nun 35. Maddesi hatırlatıldı, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın 4 gerekçeyle yargılanamayacağı iddia edildi.

Cunta şefleri, 12 Eylül'ün üzerinden 31 sene geçtiğini belirtip suçlamaya konu olan eylemlerin zaman aşımına uğradığını ileri sürdü. Referandumda kaldırılan Geçici 15. Madde'nin af niteliğinde olduğunu kaydeden Evren ve Şahinkaya, "Devlet affettiği bir kişiyi daha sonra yargılayamaz" dedi.

12 EYLÜL'E ZEMİN HAZIRLAMA SUİKASTLERİNDEN BAZILARI

11 Temmuz 1978'de Bedrettin Cömert Ankara'da, 1 Şubat 1979'da Abdi İpekçi İstanbul Teşvikiye'de, 10 Eylül'de Türkiye İşçi Partisi Adana eski il başkanı Ceyhun Can yazıhanesinde, Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Fikret Ünsal evinin önünde, 19 Eylül'de Malatya Ülkü Ocakları eski başkanı Mürsel Karataş İstanbul Sultanahmet'te, 28 Eylül'de Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul, 19 Kasım'da eski Adalet Partisi İstanbul milletvekili İlhan Egemen Darendelioğlu İstanbul Beyazıt'ta, 20 Kasım'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Ümit Doğançay İstanbul Etiler Profesörler Sitesi'nde, 3 Aralık 1979'da, Fedai Dergisi sahibi yazar Kemal Fedai Coşkuner İzmir Agora semtinde, 7 Aralık'ta İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Cavit Orhan Tütengil İstanbul Levent'te, 11 Nisan 1980'de TRT İstanbul Radyosu prodüktörlerinden Ümit Kaftancıoğlu, 27 Mayıs'ta Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak Ankara'da, 24 Haziran'da Milliyetçi Hareket Partisi Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Ali Rıza Altınok evinde ve kızıyla birlikte, 15 Temmuz'da Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Abdurrahman Köksaloğlu Şişli'deki işyerinde, 19 Temmuz'da Eski Başbakan Nihat Erim İstanbul'da Dragos Deniz Kulübü'nden çıkarken, 22 Temmuz'da DİSK ve Maden-İş Sandikası genel Başkanı Kemal Türkler İstanbul Merter semtinde silahlı saldırı sonucu öldürüldü.


FOTOĞRAF: 12 Eylül darbesini gerçekleştiren cunta üyeleri. (Soldan, sağa)Oramiral Nejat Tümer (Deniz Kuv. Kom.), Orgeneral Nurettin Ersin (Kara Kuv. Kom.), Org. Kenan Evren (Genelkurmay Bşk.), Orgeneral Tahsin Şahinkaya (Hava Kuv.Kom.), Orgeneral Sedat Celasun (Jandarma Genel Kom.), Org. Haydar Saltık (Genelkurmay 2. Başk.)

VİDEO: Yetmez! Ama Evet!

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0