Bir yolu var muhakkak

21 Aralık 2009 14:51  

 

Bir yolu var muhakkak

Partisi kapatılan ve vekilliği düşürülen Ahmet Türk ile bir grup aydın, Kürt sorununa demokratik ve barışçı çözüm için Taraf’ta buluşup “Ne yapılabilir” sorusuna cevap aradı. “Bir Yolu Olmalı” adı verilen ve herkesi yeniden düşünmeye çağıran toplantılara devam edilecek.

Kürt sorunu ve demokratik açılım ile ilgili gelinen son durumu değerlendirmek üzere Taraf’ın ev sahipliğinde biraraya gelen siyasetçi, sivil toplum temsilcisi, gazeteci ve akademisyenler birlikte ne yapılabilir sorusuna cevap aradı.

Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk, Murat Belge, Ali Bulaç, Altan Tan, Mehmet Altan, HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, Orhan Miroğlu, Etyen Mahçupyan, Ümit Fırat, Ayşe Kadıoğlu, Turgay Oğur, Şahin Alpay, İrfan Dündar, Ayhan Aktar, Doğu Ergil’in katıldığı toplantıdan açılım sürecinde inisiyatif alacak yeni bir sivil aktör yaratılması için toplantıları genişleterek sürdürme kararı çıktı. Toplantının moderatörlüğünü yürüten Murat Belge “Uzun süredir Türkler ile Kürtler birlikte bir şey yapmadı. Bu açılım sürecinde sivil aktör yok. Bu demokratik açılım imzaları atalım ve bu iş bitsin denilecek bir iş değil. Birbirimizi tanımaya ve konuşmaya başladığımız bir süreç. Bu bir yol. Bu yolu cenaze korteji gibi yürümeyip, şenlikli bir yürüyüşe çevirmek gerekir” dedi.

‘Herkes yeniden düşünmeli’
Toplantının açılışında konuşan kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk ise demokratik açılım sürecinde Türkiye’nin vicdanı olacak bir grubun inisiyatif almasının gerektiğinin altını çizerek “Açılım altyapısı hazırlanmadan başlandı. Bu da AKP’yi yalnız bıraktı. Şiddetin bitmesi için sivil siyasetin desteklenmesi gerekir.

Sırasıyla tüm konuşmacıların söz alıp değerlendirmelerde bulunduğu dört saat süren toplantıdan demokratik açılım sürecinde etkin rol alacak sivil bir inisiyatif için çağrı yapılması kararı çıktı.

“Bir Yolu Olmalı” adı verilen ve herkesi sorunun çözümü ve normalleşmeyi sağlamak için geniş siyaset zemininde yeniden düşünmeye çağıracak toplantılara daha geniş katılımla devam edilecek.


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0