Berlin duvarından 20, son kutlamadan 31 yıl sonra Taksim duvarı da yıkıldı

01 Mayıs 2009 23:06  

 

Berlin duvarından 20, son kutlamadan 31 yıl sonra Taksim duvarı da yıkıldı

Son kutlamadan 31 yıl (1978), Berlin duvarından ise 20 yıl (1989) sonra, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir kısım yurttaşlarına karşı ördüğü 'Taksim duvarı' da yıkıldı!... 

13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapımına başlanan ve "soğuk savaş"ın simgesini oluşturan 46 km uzunluğundaki "Berlin duvarı" (diğer adıyla 'Utanç duvarı') bile 9 Kasım 1989'da yıkıldı. Ama, şimdilerde Ergenekon Silahlı Terör Örgütü (ESTÖ) adıyla simgelenen o günün 'karanlık devlet odağının' yarattığı büyük bir provokasyonla 'kanlı 1 Mayıs' haline dönüşen 500 bin yurttaşın katıldığı 1 Mayıs 1977'den ve ardından gerçekleşen 1978 yılı kutlamalarından sonra Taksim alanına örülen 'devlet duvarı' ancak bugün, 1 Mayıs 2009'da YIKILDI!.. 31 yıl aradan sonra ilk kez Taksim meydanında 1 Mayıs Marşı çalındı. Katılımcılar, "İşte Taksim, İşte 1 Mayıs" sloganı eşliğinde, kimileri atılan göz yaşartıcı bombaların etkisi ile, kimileriyse yıllar öncesi yaşanan acılardan sonra "Bu alan 1 Mayıs alanı!" özlemine kavuşmanın verdiği coşkuyla gözlerden damlayan yaşlarla alana girdi. "Taksim Duvarı"nın yıkılışının, Türkiye'de 1 Mayıs'ların kutlanmaya başlayışının (1909-2009) yüzüncü yılında ve resmen kabul edilip yasallaşan "Emek ve Dayanışma Bayramı" tatil gününde gerçekleşmesi ayrı bir simgesel önem taşıdı. 

DİSK, KESK, TMMOB, TTB'den oluşan kurulun öncülüğünde gerçekleşen 1 Mayıs 2009 yürüyüşü sabah saatlerinde polis bariyerlerini aşabilenlerin katılımı ile DİSK Genel Merkezi önünden başladı.

1 Mayıs kutlamalarına aralarında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk , Sırrı Sakık Akın Birdal, Ufuk Uras, Sabahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Hasip Kaplan, Berhan Şimşek'in de bulunduğu bir grup Milletvekili de katıldı. Almanya, Fransa, Filistin gibi ülkelerden yabancı sendikal delegasyon da yürüyüş ve kutlamalarda hazır bulundu.

Yürüyüşçülerin yanından, kalabalık bir çevik kuvvet kordonu altında, hızlı bir şekilde Taksim' doğru ilerleyen kişinin -televizyon kameralarının ilgi odağı olmasıyla da- İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah olduğunun anlaşılması üzerine; katılımcılar "Katil Cerrah!" sloganlarıyla kendisine eşlik ettiler.

"İŞÇİLERE DEĞİL, ÇETELERE BARİKAT"

Osmanbey'den Taksim'e dek yürüyüşün gerçekleştiği ana yola açılan yan sokaklardan yürüyüşe katılmak isteyenler polis barikatları ile engellendi.

Katılımcıların, "İşçilere değil, çetelere barikat" sloganları ile barikatların kaldırılması talepleri, kimi sokaklarda polislerden yanıt buldu ve barikatlar aralanarak yürüyüş koluna katılıma olanak tanındı. Kimi sokak başlarında ise, yürüyüşçülerin talepleri polislerin gaz bombası ile karşılık buldu. Bol 'limon suyu'na bulanmış bez/mendil ile soluk almayı başarmayı öğrenen 1 Mayıs yürüyüşçüleri, acılı biber gazlarıyla gözleri sulana sulana Taksim Alanı'na (1 Mayıs Alanı) 4 saatte erişebildi.

Katılımcılar, "İşte Taksim, İşte 1 Mayıs" sloganı eşliğinde, kimileri atılan göz yaşartıcı bombaların etkisi ile, kimileriyse yıllar öncesi yaşanan acılardan sonra "Bu alan 1 Mayıs alanı!" özlemine kavuşmanın verdiği coçkuyla gözlerden damlayan yaşlarla alana girdi.

GENÇ SİVİLLER'DEN THE MARMARA'YA PANKART

Taksim alanında, 1977 tılındaki adı "İntercontinental" olan ve topluluğun üzerine ateş açılan The Marmara Oteli'nin çatısından "1 Mayıs 1977'de buradan ateş edenler bulunsun. / Genç Siviller" yazılı pankart sarkıtıldı. Mitingte Türk-İş'ten de Kazancı Yokuşu'na çelenk bırakmak üzere simgesel olarak bir heyet de hazır bulundu.

Miting alanında yaşanan sevinç gösterileri ve çalınan 1 Mayıs marşlarının, çekilen halayların çoşkusunun ardından, sendikacıların yaptığı konuşmalarla miting sona erdi...

Böylelikle, son kutlamadan (1978) 31 yıl, Berlin duvarından (1989) ise 20 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir kısım yurttaşlarına karşı ördüğü 'Taksim duvarı' da yıkılmış oldu!...

HABER: Yalçın Ergündoğan
Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0