Bakan Yıldırım: Köprünün işi sallanmak

18 Ekim 2010 20:01  

 

Bakan Yıldırım: Köprünün işi sallanmak

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Boğaziçi Köprüsü'nün sallanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarının Avrasya Maratonu sırasında meydana gelen titreşimlere ilişkin sorusu üzerine Yıldırım, ''Asma köprü olur da sallanmaz mı? Ne yapacaktı yani, köprünün işi sallanmak. Aynı zamanda da üzerinden geçen vasıtaları taşımak.

Köprü eğer sallanmazsa o zaman korkmak lazım. Sallandığı müddetçe işler yolunda demektir. Onun için hiç kimse endişe etmesin'' görüşünü dile getirdi.

Bakan Yıldırım, köprüde herhangi bir tehlike olup olmadığının sorulması üzerine ''Elektrik direkleri sağa sola yaylanıyormuş. Elektrik direkleri aksesuar. Mesela saçın rüzgarda sağa sola savrulursa... Onun gibi bir şey. Ama kökü orada direğin.

Hiç milleti paniğe kimse sevk etmesin, her şey yolunda. Bunları takip eden sensörler var, kontrol odaları var. Herhangi bir sınır değerinin üzerinde bir şey olduğunda zaten müdahale ediliyor'' şeklinde konuştu.

KARAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA
Bakan Yıldırım'ın konuyla ilgil sözlerinden kısa süre önce de, Karayolları Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı.

''...Bütün bu hareketler asma köprülerin dizayn kriterlerinde öngörülen sınırların içinde kalacak değerlerdedir. Asma köprüler büyük salınımları olan, kendi halinde titreştiği durumda bile diğer yapılara nazaran büyük deplasmanlar yapabilen yapılar olup, rezonans durumu söz konusu değildir.

Rezonans olabilmesi için tüm yayaların aynı anda askeri adım yürüyerek tek bir frekans değeri oluşturması ve bu frekansın köprünün doğal frekansı ile üst üste binmesi neticesinde salınımların artması ve sınır değerlerinin aşılması gerekmektedir'' denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Maraton esnasında köprüde oluşan durumun, segmentler halinde birbirine ekli olan tabliye elemanlarının üzerinde yayaların hareket etmesi sonucu, tabliye plakalarının farklı titreşmesi ve tabliye plakasının üzerine ayrı bir plakayla bağlı olan yüksek boylu elektrik direklerinin bu titreşimleri daha çok algılayarak salınımların görülebilirliğine neden oldu. Bu durum köprünün yapısal güvenliğini etkileyecek bir husus değildir."

1973'TE DE OLDU
Açıklamada, dünküne benzer bir durumun Köprü'nün trafiğe açıldığı 1973 yılında da meydana geldiği, açılış töreni sırasında bundan daha fazla salınım olduğu ancak köprüde herhangi bir hasar tespit edilmediği belirtilerek şöyle denildi:

''Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri kuruluşumuzca sürekli kontrol altında tutulan yapılardır. Her iki köprüde hareketleri takip için köprü izleme sistemi kurulmuştur. Köprü üzerindeki her hareketin limit değeri vardır ve sistem limitler aşıldığında ikaz vermektedir. Maraton sırasında bu duruma ilişkin herhangi bir ikaz alınmamıştır.''



ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0