SARTRE VE FANONCU AYDININ SONU: ÝSMAÝL BEÞÝKÇÝ ELEÞTÝRÝSÝ

07 Ekim 2022 18:06 / 713 kez okundu!

 

 

Aytekin Yýlmaz'ýn eski bir yazýsýný güncelliði nedeniyle yeniden yayýnlýyoruz. PKK ve HDP'yi destekleyen yazar, çizer, sanatçý ve akademisyen kesimdeki ikiyüzlülüðün maskesini indiriyor. Ýyi okumalar...

 

***

SARTRE VE FANONCU AYDININ SONU: ÝSMAÝL BEÞÝKÇÝ ELEÞTÝRÝSÝ
 
Dünyada soðuk savaþ dönemi kapandý ama aydýnlar üzerinde etkisi hala sürüyor. Özellikle sol gelenekten gelenler için bu yüzleþme yapýlamadý. Geçmiþle yüzleþmenin kolay olmadýðýný en iyi aydýnlarýn yazarlarýn tutumlarýndan anlayabiliriz.
 
Bazen çok anlaþýlýr bir soru soruyorum, diyorum ki "son 30 yýlda PKK ve radikal sol örgütler bu cinayetleri yaparken bu ülkenin gazeteci yazarlarý ne yapýyordu?"
 
Geçenlerde bu soruyu sorduktan sonra en beðendiðiniz sahici samimi bulduðunuz yazarýnýzýn adýný yazar mýsýnýz? diye sormuþtum ve yazanlar yazdý. Buna göre çoðunluk "Ýsmail Beþikçi" dedi.
 
Bana göre de Ýsmail Beþikçi son 50 yýlda bu ülkede saygý ve sevgiyi fazlasýyla hak ediyor. Çok istikrarlý biçimde Kürt sorununu yazdý savundu ve bunun için uzun yýllar hapiste kaldý. Bu bakýmdan benim de takdir ettiðim bir insandýr. Geçmiþte 4 yýl ayný hapishanede birlikte kaldýk. 1998'de Bursa hapishanesinde TÝKKOcular Mehmet Çakar’ý öldürmeden önce Beþikçi’ye bizzat “Bu örgüt Mehmet Çakar’ý koðuþlarýnda tutuklamýþlar, öldürecekler. Eðer ilgilenirseniz bir faydasý olabilir” demiþtim. Beþikçi ihtimal vermemiþ ve örgüt sorumlularýyla konuþmamýþtý. 20 gün sonra da Mehmet Çakar’ý öldürdüler. 
 
Beþikçi, ne o günlerde ne de sonrasýnda bu konuya iliþkin bir þey yazmadý ve konuþmadý. Araþtýrdým öðrendim, Beþikçi hapis olduðu yýllarda dört örgüt cinayetine tanýklýk eder. Ama ne hapishanede kaldýðý dönemde ne de çýktýktan sonra bu cinayetler hakkýnda bir tek cümle kurmadý. Devlet maðdurlarýnýn yanýnda olan Beþikçi, örgüt maðdurlarýný yazýlarýna konu etmemiþtir. Özellikle 1990 lý yýllarda PKK ye angaje olabilecek tutumlar içine girebilmiþtir. Kabul etmek lazým ki, Beþikçi’nin o yýllardaki PKK övgüleri bu konudaki yazýlarý, PKK þiddetinin bazý sol çevrelerde meþrulaþmasýnda önemli etkisi olmuþtur. Bir aydýn yazar Kürt halkýnýn haklarýný savunabilir, savunmalýdýr da. Ama bunun için PKK ye ya da bir örgüte angaje olmak gerekmez. Ý. Beþikçi bir dönem çubuðu epey PKK den yana bükmüþtü. Ýþte bu angaje durumunun, örgütün ve örgütlerin yanlýþlarýný, cinayetlerini görmesine engel olduðunu düþünüyorum. Beþikçi’yi bu tavýrsýzlýða iten þeyin, Sartrecý ve Fanoncu tutum olduðunu düþünüyorum. Bu ekolden olanlar için “maðdur olan” devlete ve devletlere karþý mücadelelerinde her zaman haklýdýrlar. Bu abartýlý haklýlýk payesi, maðdurlarýn kendi içlerindeki zalimliðin görülmemesine yol açtý. Halbuki baský ve þiddet konusunda PKK’nin iç þiddeti çok büyük maðduriyetlerin yaþanmasýna yol açmýþtýr. Buna raðmen bu þiddet bu zalimlik Ýsmail Beþikçi gibi yazarlar tarafýndan görülmemiþ ve yazýlmamýþtýr.
 
Özetle bu konuda çoðunluðun iyi vicdanlý bir yazar dediði Ýsmail Beþikçi, radikal sol ve PKK örgüt infazlarý söz konusu olduðunda tam da bu nedenler yüzünden susabilmiþtir. Sol mahalleden diðer yazarlarýn durumunu da az çok tahmin ediyorsunuzdur.
 
Maðdura haklýlýk veren Sartre ve Fanoncu akýl yöntemi ne eskiden ne de þimdi vicdanlý hakkaniyetten yana bir düþünme yöntemi deðildi. Otomatik bir yöntemle sadece devletlerin þiddetine odaklanmak, içinde bulunduðumuz çaðý açýklamýyor ve sorunlara çözüm olamýyor. Bu ülkede bu aklýn iflas edilmesinde maðdurlarýn zulmünü anlatan kitaplarýmýn payýnýn önemli olduðunu da vurgulamam gerekiyor. 
 
Aytekin YILMAZ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.