PKK SAVAÞINA BÝR DE BURADAN BAKALIM MI?

13 Þubat 2022 13:33 / 1110 kez okundu!

 

 

"1984 ten beri bu savaþta ölenlerin toplamý 100 bin civarýnda... savaþýn ülke bütçesine zararý 3 trilyon dolar olduðu söyleniyor. Uzun süren bu savaþ nedeniyle 4 milyon insan köyünden þehrinden göç etmek zorunda kaldý. Toplamda 1 milyondan fazla insan mahkemelerde yargýlandý, hapishanelere atýldý. Çatýþmalarda ölen 25 bin asker - polis için Türkiye'de 81 ilde "Þehitler mezarlýðý" yapýldý. Diðer taraftan daðlarda örgüt içi infaz olanlarýn bir mezarý bile yok. Bunca yýkýma ölüme neden olmuþ bu savaþa "savaþ" dediðimizde "Savaþ demeyin!" diyorlar. Ne diyelim peki...?"

 

***

PKK SAVAÞINA BÝR DE BURADAN BAKALIM MI?

Uzun bir süredir bu ülkede kimseler 40 yýllýk PKK savaþýnýn kanlý  bilançosunu pek merak etmiyor, eskiden ’90 lý yýllarda gazeteciler köþe yazýlarýna konu ederlerdi. Ama bu dönemde özellikle sol mahalleden gazeteci yazarlar, insan haklarý örgütleri, sivil toplum örgütleri bu konuda konuþmuyorlar ve yazmýyorlar. Bu çatýþmalardan en çok maðdur olduklarýný söyleyenler, neden savaþýn kanlý bilançosunu merak etmemektedirler ve toplumu bilgilendirmemektedirler? Arþivlerinde bilgi mi yok? Hayýr, Ýçiþleri Bakanlýðý öteden beri bu konularda veri paylaþýmý yapýyor. Milli Savunma Bakanlýðý her yýl bu konuda açýklama yapýyor, en son Savunma Bakaný Hulusi Akar’ýn açýklamalarýna göre, 2015’ten bugüne (Ocak 2022 ye kadar)  33 bin 149 PKK militaný operasyonlarda öldürülmüþtür. 

 

Bu verilerin devlet bilgi verisi olduðu için mesafeli olanlar, kendi verilerini de paylaþabilirler. Bu konuda bir þüpheleri varsa devletin resmi kayýtlarýnýn yalan yanlýþ olduðunu söyleyebilirler. Ama bu veri bilgilerin yalanlandýðýna dair bir þeyler duymuyoruz.

 

Sanýrým bu konudaki kayýtsýzlýk þuradan kaynaklanýyor, Sol mahallede PKK'yi devletin karþýsýnda bir hak/direniþ örgütü görmekten kaynaklanýyor. Bazen eleþtirilerime iliþkin þöyle yorumlar geliyor, “PKK’yi abartýyorsunuz, devletin baskýsý ve yaptýklarýnýn yanýnda devede kulak kalýr.” Bir bakalým mý PKK devenin yanýnda nasýl gözüküyor? Savaþýn 40 yýlda verdiði insan kayýplarýnda tablo þöyle, içiþleri ve savunma bakanlýðýnýn belgelerine göre, Devlet operasyonlarda toplamda 73 bin PKK’li öldürülmüþ. (Faili meçhuller bu sayýnýn dýþýnda) PKK de 30 bin civarýnda öldürme gerçekleþtirmiþ. Bunlarýn 25 bini polis - asker – korucu ve sivil. Ýmralý mahkemesinde Abdullah Öcalan’ýn dediðine göre 15 bin de örgüt içi infaz var. (Bu örgüt içi infazlarýn daha fazla olduðunu düþünüyorum) Bu tabloya bakýlacak olursa PKK pek te hak örgütüne benzemiyor. Savaþýn acýlý bilançosuna biraz daha yakýndan bakalým mý? Son 36 yýlda (1984-2020) Kürt daðýndaki savaþtaki çatýþmalara 8 milyon asker katýlmýþ…  askerlik süreleri boyunca çatýþmalara operasyonlara katýlanlar þimdi aramýzda hep birlikte yaþýyoruz. Sonra da diyorlar ki bu ülke niye mutsuz! Savaþtan çatýþmadan dönen insanlar iyi olabilir mi?

 

1984 ten beri bu savaþta ölenlerin toplamý 100 bin civarýnda... savaþýn ülke bütçesine zararý 3 trilyon dolar olduðu söyleniyor. Uzun süren bu savaþ nedeniyle 4 milyon insan köyünden þehrinden göç etmek zorunda kaldý. Toplamda 1 milyondan fazla insan mahkemelerde yargýlandý, hapishanelere atýldý. Çatýþmalarda ölen 25 bin asker - polis için Türkiye'de 81 ilde "Þehitler mezarlýðý" yapýldý. Diðer taraftan daðlarda örgüt içi infaz olanlarýn bir mezarý bile yok. Bunca yýkýma ölüme neden olmuþ bu savaþa "savaþ" dediðimizde "Savaþ demeyin!" diyorlar. Ne diyelim peki...?

 

PKK’yi herhangi bir örgüt gibi görürseniz, savaþýna da “savaþ” demezsiniz. “Savaþ iki devlet arasýnda yapýlýrmýþ.” PKK’nin Suriye’de (Rojava bölgesinde) oluþturduðu ordusu ve kitlesiyle Avrupalý bir çok ülkeden daha büyük olduðunu bilmek inanmak istemeyenler kendilerini kandýrýyorlar. PKK Ortadoðu’da en uzun sürmüþ, Ýran-Suriye ve Batýlý devletlerin desteðini almýþ (40 yýllýk) bir savaþýn tarafýdýr. Ortadoðu’da ve Avrupa’da toplamda 20 milyon kitleyi örgütlemiþ istediði gibi yönetiyor. (Avrupa’da nüfusu 2-3 milyon olan devletler var) Suriye’de ki kolu olan YPG þu an son model ABD silahlarýyla donatýlmýþ 60 bin kiþilik bir orduya sahip. Türkiye’de seçimlerde HDP üzerinden 6 milyon oyu var. Bazýlarý için bu yukarýdaki sayýlarýn bir kýymetinin olmadýðýný biliyorum. Bu ölenlerin her biri, bir can, bir baba bir evlat. Bilin bakalým en çok bu tabloyu sol mahallede görmek istemeyenler kim? Yazar, gazeteciler sanatçýlar... en son bu tabloyu konuþan yazan birini tanýyor musunuz?

 

PKK’yi küçümseyenlerle, yazý ve kitaplarýmda bu konuyu abarttýðýmý düþünenler ayný mahallelerin insanlarýdýr. Yazý ve kitaplarýmda herhangi bir örgütü yazmýyorum, Ortadoðu’nun en uzun sürmüþ, en büyük savaþýný yazan teþhir eden bir yazarým. Aslýnda bu ülke savaþa “savaþ” dememek için, PKK gerçeðini görmemek için, savaþa uzak duruyorlar. Ülkenin ayarlarýný bozan þeyin PKK savaþý olduðuna inanmak istemeyen bir kuþak oluþtu. Siz uzak durduðunuzu sanýyorsunuz ama savaþ hayatýnýzý her gün mahvediyor. 

 

Ýki de bir bana PKK’yi, sol örgütleri niye çok eleþtirdiðimi soranlar hala merak ediyor mudurlar? Tabi ki insanlarýn yaþam hakký için cinayetleri eleþtireceðim. Beni eleþtireceðinize, kendi acizliðinizi, bu cinayetlere niçin sessiz kaldýðýnýzý ne zaman sorgulayacaksýnýz? 

Aytekin YILMAZ

Son Güncelleme Tarihi: 22 Þubat 2022 17:59

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.