JALE YEÞÝLNÝL / 1 Mayýs 1977

02 Mayýs 2022 04:10 / 589 kez okundu!

 

 

"Ailesi, sevdikleri ve Türkiye, gerek onu gerekse bu yolda yaþamýný yitiren gencecik fidanlarý her zaman hatýrlayacak... Çünkü, Jale'miz ve onun gibi insanlarý unutmak, onlarýn yaþamlarýnýn sona ermesine neden olanlarý aklamaktýr. " 

 Ayþegül Yeþilnil

 

***

JALE YEÞÝLNÝL / 1 Mayýs 1977

Ailesi, sevdikleri ve Türkiye, gerek onu gerekse bu yolda yaþamýný yitiren gencecik fidanlarý her zaman hatýrlayacak.. Çünkü, Jale'miz ve onun gibi insanlarý unutmak, onlarýn yaþamlarýnýn sona ermesine neden olanlarý aklamaktýr.  

 Ayþegül Yeþilnil

🌿

Jale Yeþilnil... Eþim Nezih Yeþilnil'in güzeller güzeli amca kýzý... 1977 Kanlý 1 Mayýs'ýn ertesi gün, Cumhuriyet gazetesinde katledilen 34 canýn fotoðraflarý yayýnlandýðýnda, hala anlayamadýðým bir psikolojiyle onun güzel yüzüne ve soyadýnýn güzelliðine kilitlenmiþtim. Kalbim olayýn korkunçluðundan dolayý paramparça idi.
Ne ilginçtir ki "Hayat" tam 5 sene sonrasýnda o aþýk olduðum ve bunca yýldýr taþýmaktan onur duyduðum soyadýný armaðan etti... Jale'nin anneciði, her sarýlýþýnda içi titreyerek ve aðlayarak sarýldý bana. Doyamadýðý sevgili evladýyla ayný yaþtaydým...
Ailesi, sevdikleri ve Türkiye, gerek onu gerekse bu yolda yaþamýný yitiren gencecik fidanlarý her zaman hatýrlayacak... Çünkü, Jalemiz ve onun gibi insanlarý unutmak, onlarýn yaþamlarýnýn sona ermesine neden olanlarý aklamaktýr. 
Nur içinde yat Jale... Mekanýn cennet olsun.

Onun ve tüm gencecik fidanlarýn anýsýna, saygýyla... 

Ayþegül YEÞÝLNÝL

 

🙏 🌿 ☮

Aþaðýdaki bilgileri paylaþan arkadaþlarýna tüm ailem adýna teþekkür ediyorum ( Ayþegül Yeþilnil)

NEDEN DÝRETÝYORSUNUZ 1 MAYISTA TAKSÝM DÝYENLERE...

Jale Yeþilnil kimdir biliyor musunuz?...

1 Mayis 1977'de Taksimde panzerin altýnda ezilerek yaþamýný yitiren bir liseli...

Jale Yeþilnil 17 yaþýndaydý, þimdiki adý 50. Yýl Tahran Lisesi olan, Göztepe Aryamehr Lisesi 3. sýnýf öðrencisiydi. Jale, 1 Mayýs 1977 günü, Taksim Meydaný’nda 500 bin emekçiyle beraber o günün coþkusunu yaþamaktaydý. Bir militan, bir terörist deðildi. Sadece gençti, heyecanlýydý ve samimiyetle oradaydý. Tanýklarýnýn anlattýðýna göre o gün, ilk ateþ sonrasý panik içinde koþuþturan, kaçan kitleye doðru Taþkýþla tarafýndan (Mete caddesi) hýzla gelen iki panzer alana girdi. Kitleyi, yeniden kürsüye doðru (Gezi merdivenleri) yöneltecek þekilde ucundan tarayarak ve otelin önünden geçerek Atatürk Anýtý yönünde hareket ettiler. Renkli giysili, (Can arkadaþý Filiz'in hýrkasý üzerindeydi) açýk renk saçlý bir kadýn panzer altýnda kaldý. Ýþte o bizim Jale’ydi… 

2 Mayýs günü Jale Yeþilnil’in Lisesinin tabelasý öðrenciler tarafýndan boyalarla deðiþtirilmiþti ve Jale Yeþilnil Lisesi olmuþtu. Ve o yýlýn Ekim'inde o okula gelen bizler ilk önce okul kimlik kartlarýmýzýn ve pasolarýmýzýn üzerindeki okul bölümünü kapatýp üzerine Jale Yeþilnil Lisesi yazdýk.
Kanlý 1 Mayýs’ta ölen herkesin adý hala o meydanda, 1 Mayýs Meydaný’nda… Hesabý sorulmak üzere, sorumlularý açýða çýkarýlmak üzere hala ordalar. Jale Yeþilnil de bir Dev-Lis’liydi. Bizim yaþýmýzdaydý. Biz büyüyoruz. Ama o hala Taksim Meydaný’nda ayný yaþta. 
DEV yürekli LÝSeli: JALE YEÞÝLNÝL

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.