Çocuk yetiştirirken…

02 Şubat 2022 15:37 / 557 kez okundu!

 

 

İster muhafazakar olun ister Kemalist, ister milliyetçi olun isterse sosyalist ama lütfen çocuklarınızın yanında fanatik bir dille siyaset konuşmayın, siyasi sohbetler yapmayın. Onları siyasi düşüncelerinizin fanatik bir papağanı haline getirmek için uğraş vermeyin.

 

****

 

Çocuk yetiştirirken…

 

İster muhafazakar olun ister Kemalist, ister milliyetçi olun isterse sosyalist ama lütfen çocuklarınızın yanında fanatik bir dille siyaset konuşmayın, siyasi sohbetler yapmayın.

Onları siyasi düşüncelerinizin fanatik bir papağanı haline getirmek için uğraş vermeyin.

Sahip olduğunuz ideolojinin işaret ve sloganlarını bilgisayar proğramı yüklüyor gibi onlara yüklemeye kalkmayın.

Evet her anne baba çocuklarını sahip olduğu fikir ve inanca uygun bir şekilde yetiştirme özgürlüğüne sahip olmalıdır ama bunun yegane sınırı çocuğun zarar görmemesi, özgür ve özgün düşünceye sahip bir birey olabilmesinin engelleyecek şekilde yetiştirilmemesidir.

Pedagojik formasyona dikkat etmezseniz, onların çocuk zihinlerine yüklediğiniz siyasi mesajların büyüdükleri zaman nasıl bir karşılık bulacağını asla tahmin edemezsiniz.

Biraz büyüdüklerinde kendilerine yoğun bir şekilde yüklenmiş siyasi düşünceler dolaysıyla yasa dışı örgüt kurbanı olmuş evlatlarınız olabileceğini hiç unutmayınız.

Ya da etrafındaki başka insanlara, başka fikirlere düşman gözü ile bakan, ömrü boyunca aynı düşüncelere, aynı sloganlara sarılan kendisini geliştirmek için hiçbir çaba ve gayret içerisinde bulunmayan yaşı büyümüş ama düşünceleri, şahsiyeti hiç büyümemiş kocaman çocuklar olarak kalabileceklerini aklınızdan hiç çıkarmayın.

Onların merakını kışkırtın. Onları kendisine öğretileni sürekli sorgulamaya yöneltin. Edindikleri bilgileri mantık ve muhakeme süzgecinden nasıl geçirebileceklerini öğretin.

Kendi yakını olsa dahi karşılaştığı meselerde adil ve objektif kalabilmeyi öğretin.

Kimseye muhtaç olmadan, kimseye yaranmaya çalışmadan özgür ve özgün bir birey olarak kendi ayakları üzerinde nasıl durabileceklerini öğretin.

Bütün bunlardan sonra inanç ehli mi olacak ateist mi, muhafazakar mı, solcu mu, liberal mi, sosyalist mi her ne olacaklarsa bırakın kendileri karar versinler.

Ama sizlerde mutlaka verdikleri bu karara saygı duyun ve onlara her daim destek olun.
 

Alpaslan  SEL

01.02.2022

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2022 15:58

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.